Cikla duguje svoju boju beta-cijaninu, pigmentu izrazito jake topivosti. Ta lijepa jesenska „loptica" intenzivne fuksija-boje, spada među povrća s najjačim anti-oksidativnim djelovanjem. Njezina ljuska i listovi su posebno bogati vitaminima, mineralima i raznim korisnim sastojcima za zdravlje

ciklaLjekoviti učinci

Iako je vrlo zdrava, s ciklom ne pretjerujte. Naime, bogata šećerom (7,5g/100g), cikla ima i vrlo visoku kalorijsku vrijednost (40 kcal). A preporuča se umjerena konzumacija tog gomoljastog povrća i zbog njegovog laksativnog djelovanja. Doduše, vlakna (1,5g/100g) sadržana u cikli su blaga pa ih dobro podnose i osjetljiva crijeva ako se konzumira kuhana. Također, ta vlakna čak uspijevaju i usporiti asimilaciju ugljikohidrata, čime se postiže dugotrajna energija. 

Cikla je bogata mineralima i oligo-elementima. Vrlo je bogata kalijem, prehrambenim sastojkom koji je vrlo važan za regulaciju krvnog tlaka i neophodan za dobro funkcioniranje neuro-sustava. Cikla je bogata i oksalnim kiselinama (300 mg), a sadrži i značajnu količinu kalcija, magnezija i fosfora. Međutim, siromašna je željezom (svega 0,7mg/100g). Cikla također sadrži vitamine iz B grupe, naročito folnu kiselinu (vitamin B9) koja je vrlo važna u borbi protiv umora, gubljenja apetita i anemije. Cikla sadržava i beta-karoten (20mcg) i vitamin C (5mg/100g). I napokon, valja reći da je sastavljena od 90% vode.

Puna iznenađenja

Cikla je i sedativ (djeluje smirujuće). Vrlo je hranjiva i energetskog je djelovanja upravo zahvaljujući svom bogatstvu u šećerima. A osim toga cikla djeluje i kao diuretik, okrepljujuća je i olakšava probavu.

sok od cikleIpak, budite oprezni, jer oksalna kiselina koje u cikli ima u velikim količinama kontraindikacija je kod bubrežnih kamenaca. Isto tako, cikla sadrži prirodnu crvenu boju koja, nakon konzumiranja cikle, može dati dojam da u urinu i stolici ima krvi.

Listovi - jestivi i hranjivi

I lijepi veliki listovi cikle također su jestivi. Kuhani, izvor su vitamina A, magnezija, željeza, mangana, bakra, vitamina B1, B5, B6 i B12, vitamina K, kalcija i kalija. Međutim, ti listovi cikle sadrže veliku količinu vitamina K. A taj vitamin, neophodan za koagulaciju krvi, kojega organizam iz tih listova proizvede, može se pokazati kao višak s obzirom da ga ima i u drugim namirnicama. Što je i razlog da se, osobama koje uzimaju antikoagulante, preporučuje konzumiranje manje porcije cikle. Međutim, ako je i moraju konzumirati onda ne smiju prijeći količinu od 125ml sirove cikle ili oko 60ml kuhane cikle.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.