Tjedan svjesnosti o celijakiji traje od 3. do 10. lipnja 2012. To je program Hrvatskog društva za celijakiju koji ima za cilj širenje znanja o simptomima, dijagnostičkim postupcima i liječenju celijakije

celijakija, kruh

Celijakija (Celiac Disease) doživotna je nepodnošljivost glutena. Jedna je od najčešćih kroničnih bolesti. Kameleonska je bolest s bezbroj lica, najčešće asimptomatska, bolest koja se često krivo tumači, teško prepoznaje i prečesto neprepoznata i ostaje. U Hrvatskoj, prema saznanjima Hrvatskog društva za celijakiju, neprepoznatih je otprilike 11 od 12 osoba s celijakijom. Posljedica toga dugogodišnja su lutanja za traženjem uzroka tegoba i brojne i teške bolesti (povećana smrtnost od malignih bolesti i do 40 puta). Od 100 osoba najmanje jedna do dvije bi trebala biti prepoznata kao osoba s CD i trebala bi znati sve detalje koje zahtijeva jedina terapija – bezglutenska zdravstvena dijeta. Brojne štetne posljedice po zdravlje, često i smrtne, treba spriječiti na vrijeme.

Tjedan svjesnosti o celijakiji traje od 3. do 10. lipnja 2012. To je program Hrvatskog društva za celijakiju koji ima za cilj širenje znanja o simptomima, dijagnostičkim postupcima i liječenju celijakije. Zbog nedovoljnog znanja o bolesti i dijetoterapiji Hrvatsko društvo za celijakiju potiče raspravu o celijakiji u javnosti, znanstvenoj zajednici, zdravstvenim institucijama i industriji koja proizvodi hranu. Više o Tjednu svjesnosti o celijakiji doznajte na www.celijakija.hr.

Celiko centar djeluje u Tomašićevoj 10 u Zagrebu. Rade utorkom i petkom od 10 do 13 sati te srijedom i četvrtkom od 16 do 19 sati.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.