Još su nam naše bake govorile kako lan treba jesti za sjaj kose i noktiju. I doista, posljednje studije pokazuju kako je, iako sićušan, lan vrlo moćan borac za naše zdravlje. Smanjuje loš kolesterol, smanjuje brzinu rasta tumora, a njegova tzv. alfa-linoleična kiselina spada u omega-3 masne kiseline važne za zdrav krvožilni sustav

sjemenke lanaLanene sjemenke i laneno ulje nikako ne zaboravite imati u svojoj kuhinji i svakako ih držite na dohvat ruke. Posljednje medicinske studije pokazuju kako lan uspješno snižava loš kolesterol (posebno kod žena u menopauzi), te usporava rast tumora dojke kod žena i rast tumora prostate kod muškaraca.

Ta moćna mala sjemenka bogata je alfa-linoleičnom kiselinom iz grupe omega-3 masnih kiselina, i upravo zahvaljujući njoj lan tako uspješno snižava masnoće u krvi. Posredno, štiti zdravlje krvožilnog sustava te snižava krvni tlak. Studije Sveučilišta u Bostonu pokazale su kako lan znatno smanjuje rizik od drugog srčanog udara. 

Sjemenke lana pospješuju probavu i blagotvorne su za crijeva, a ujedno učinkovito ublažavaju tegobe koje uzrokuju hemeroidi, jer omekšavaju stolicu. 

Kako biste imali koristi od lana, morate pojesti tri žlice sjemenja dnevno. To i nije tako teško budući da se lan doista može kombinirati s nizom namirnica i dodavati velikom broju jela. Svoju posudu sa sjemenkama lana držite na dohvat ruke i ne zaboravite ga koristiti.

 

 

Evo nekoliko ideja:

- posipajte lan po mueslima ili žitaricama
- posipajte ga po kruhu na kojeg ste namazali maslac ili neki sirni namaz
- umiješajte lan u salatu
- kupite gotovi kruh s lanenim sjemenkama
- kada radite kolače, muffine ili kekse, posipajte ih lanenim sjemenkama
- lan možete dodati i u razne umake
- posipajte ga po gotovoj tjestenini

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.