Pozabavit ćemo se tzv. biljkama koje sadrže fitoestrogene – spojeve koji štite tijelo od opasnih oblika estrogena koje bi naše endokrine žlijezde mogle početi lučiti u krvotok. Jedna od takvih biljaka je soja, ali i izdanci soje te mahunarke - pinto grah, grašak, crveni grah (obični) i crvena leća, azuki grah i bob. Preporuča se i tofu sir te još niz biljaka koje ćete pronaći u tekstu

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Nedavno sam u Opatiji održala predavanje o "ženskim bolestima" i problemima vezanima uz estrogene, progesteron i prolaktin. Manjak ili višak tih hormona - dakle njihova neravnoteža - najčešće dovodi do endometrioze, mioma, mastopatije, polipa i policističnih jajnika (PCOS). Usto, govorila sam i o HPV infekciji tj. CIN-u, jer bez obzira što ga uzrokuje virus, ipak je i tu važno sve hormone dovesti u red. Naravno da svim pacijenticama u čajeve, biljne kapi ili med, dodajem i biljke protiv stresa te za jačanje imuniteta.

A sada ćemo se pozabaviti tzv. biljkama koje sadrže fitoestrogene – spojeve koji štite tijelo od opasnih oblika estrogena koje bi naše endokrine žlijezde mogle početi lučiti u krvotok. Jedna od takvih biljaka je soja, ali i izdanci soje te mahunarke - pinto grah, grašak, crveni grah (obični) i crvena leća, azuki grah i bob. Preporuča se i tofu sir.

Lanene sjemenke sadrže lignane koji pomažu u nadzoru endometrioze i najvjerojatnije raka dojke. Dodajte ih u variva ili u brašno ako sami pripremate kruh.

Kikiriki sadrži spojeve slične mahunarkama. Kikiriki jedite s njegovom crvenom tankom opnom jer je bogata supstancama procijanidima koji pomažu u normaliziranju razine hormona.

hormonalna ravnoteža žene

Pupoljka je biljka bogata uljem, a njeno ulje sadrži gama linolensku kiselinu i triptofan koji povoljno utječu na zdravlje žene i PMS

Malina - ukusan čaj od listova maline smiruju menstrualne grčeve i općenito opušta mišiće maternice pa nam je korisna i kod mioma, ali i tijekom trudnoće.

Borovnica sadrži antocijanide i procijanide. Pijte čaj od listova ili pojedite pola šalice plodova borovnice - ukusni su i prirodno slatki.

Đumbir – odličan za žene, bolju cirkulaciju i rad jetre; ali i za muškarce jer povećava broj i pokretljivost spermatozoida.

Crvena djetelina - bogata fitoestrogenima i izoflavonima koji povećavaju razinu estrogena pa se preporuča u klimakteriju.

Stolisnik - smiruje grčeve i upale pa se preporuča piti ga kao čaj ili tinkturu, a odlične su i sjedeće kupke u čaju od stolisnika i malo mente.

Komorač ili anis važni su u menopauzi .

Sladić - njegovi prirodni estrogenski sastojci smanjuju razinu estrogena kad su previsoki, a povećavaju je kad je razina hormona niska.

Konopljika - normalizira razinu hormona u menopauzi no ujedno povećava proizvodnju hormona hipofize te blokira FSH. Pri tom povisuje razinu progesterona i pomaže kod policističnih jajnika i neredovitih ciklusa tj. neplodnosti. Pomaže i kod PMS-a, a koristi se još iz doba stare Grčke i Rima. Regulira rad jajnika i najbolje ju je uzimati u drugoj polovici ciklusa.

Cimicifuga - nju spominjem, ali je ne koristim u svojoj terapiji jer ne dajem svojim pacijentima biljke u obliku tableta ili kapsula već samo u izvornom obliku. Ublažava menopauzu i umanjuje valunge.

U prehrani pomažu: jabuka, marelice, cikla, celer, trešnje, kruska, jagode, kopar i kim. One sadrže bor za kojeg je u istraživanjima ustanovljeno da povisuje razinu eatrogena.

Ljekovitih biljaka koje nam mogu pomoći kod ženskih tegoba ima još. No ovdje sam navela one koje su najdjelotvornije,s velikim sadržajem fitoestrogena i koje su, naravno, puno puta ispitane kroz mnoge stručne studije, a to nam daje dodatnu sigurnost tijekom terapije.

Napomena: Ukoliko imate problema obratite mi se mailom, ali nemojte sami slagati terapiju. Svaka biljka ima svoju specifičnost, mi se kao osobe razlikujemo, a ukoliko ste već operirani od karcinoma dojke, jajnika ili maternice, svakako se obratite stručnom fitoterapeutu.

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.

Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com 

Radno vrijeme za informacije, narudžbe i posjete: pon, sri, pet - od 8h do 14h; uto, čet - od 14h do 19h.

SVOJ PRVI DOLAZAK OBAVEZNO PRETHODNO NAJAVITE!

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.