Nakon nekoliko slučajeva teškog oblika krpeljnog meningoencefalitisa u kontinentalnom dijelu Hrvatske, koji su šokirali javnost i iznenadili liječnike zagrebačke Bolnice za infektivne bolesti Fran Mihaljević, dr. Ksenija Krajina Pokupec objašnjava tijek bolesti, najbolje načine prevencije, ali i tretiranja već ubodenog mjesta

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Čuvajte se

U travi, rubno na putovima i u šumama čuvajte se pauka, zmija i posebno krpelja. Krpelj može biti inficiran virusom i zaraziti vas krpeljnim meningoencefalitisom. Opći simptomi krpeljnog meningoencefalitisa su crvenilo kože te niz laganijih simptoma sličnih virozi.

No, ukoliko se nakon perioda inkubacije od 7-14 dana jave jači simptomi: glavobolja, mučnina, slabost, smetnje vida, ukočenost vrata, svakako se obratite svome liječniku ili, u slučaju teških simptoma, otiđite hitno u najbližu zaraznu bolnicu. 

Krpelj svojom slinom prenosi zarazu tj. virus unosi u krv domaćina. Bolest je otkrivena 1953. po prvi put u Hrvatskoj, a opasnija žarišta su u miješanim bjelogorično-crnogoričnim šumama u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. No, najvažnije je obući se tako da vam odjeća pokriva cijelo tijelo, namažite se repelentom, a kada dođete kući dobro se pregledajte i istuširajte. 

Ako i nađete krpelja izvucite ga pažljivo pincetom (ima plastičnih pinceta specijalno za krpelje u ljekarnama - isprobala sam i odlične su, izvučem cijelog krpelja bez problema), jer krpelju treba 5-6 sati pa i više da si nađe mjesto na tijelu i da se primi i počne s hranjenjem. Nakon toga ranu valja dezinficirati alkoholom ili octom ili sokom limuna tj. uljem lavande ili čajevca... Znači stignemo ga se riješiti. Tko se jako boji ili radi u šumama, može se cijepiti i to je najbolja preventiva.

zena u traviULJE PROTIV KRPELJA:

- 100 ml ulja jojobe
- 25 kapi eteričnog ulja ružmarina 
- 20 kapi eteričnog ulja lavande

Napomena: uljem mazati nepokrivene dijelove.

LOSION PROTIV KRPELJA:

- 1dl 70% alkohola i 1 dl destilirane vode
- 30 kapi eteričnog ulja limuna
- 30 kapi eteričnog ulja pelargonije/jasmina

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Botana, specijalizirana trgovina čajeva i biljnih proizvoda
Fitoterapija - savjetovalište - dijetalna prehrana
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.