Kurkuma je ime prekrasnog dugačkog ružičasto-zelenog cvijeta koji ste možda već nekom prilikom dobili na poklon, ali i ime začina koji se dobiva od njegova korijena. Prah intenzivno žute boje jedan je od najljekovitijih začina na svijetu, s mnogobrojnim koristima za zdravlje. Otkrijte...
Kurkuma je biljka iz obitelji tzv. ingvera, poznata još i pod nazivom žuti korijen. Potječe iz Indije i jedna je od osnovnih sastojaka curry praha, ali se u kulinarstvu često upotrebljava i samostalno, posebno kao dodatak jelima od riže, piletine, janjetine, mahunarki... Žuti prah dobiva se tako da se korijen skuha, osuši, oguli mu se koža, a nakon toga ga se samelje. Njegov je okus ljut i lagano gorak. Začin je žarko žute do narančaste boje i upravo on daje karakterističnu boju senfu.
Već stoljećima, kurkuma se, kao dio curry praha ili samostalno, koristi u azijskoj i indijskoj kuhinji, a posljednjih desetljeća postaje sve popularnija i na Zapadu. Nije tome razlog samo činjenica što kurkuma jelima daje odličan egzotičan okus, već i zato jer je vrlo dobra za zdravlje. U stručnoj literaturi napominje se kako je kurkuma jedan od najjačih nesteroidnih protuupalnih lijekova, protuupalno sredstvo sa svojstvom obnavljanja tkiva. Otklanja suvišnu sluz, ublažuje upalu u sinusima, pomaže iscijeliti te obnoviti nadražene stanice. Koristi se pri liječenju Chronove bolesti, kod sindroma iritabilnog crijeva te ulceroznog kolitisa. Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, kurkuma pomaže razvoju dobrih bakterija.
Kurkuma je učinkovita i protiv kožnih problema, poput čireva, ekcema i svraba, ali vjerojatno jedno od njenih najistaknutijih svojstava je djelovanje protiv gljivice kandide u crijevima. Kandida prirodno živi u crijevima, ali njena proliferacija tj. bujanje (uslijed prevelike konzumacije šećera, alkohola, pada imuniteta ili uzimanja kontracepcijskih pilula), može izazvati nadutost, plinove, proljev itd. Kod žena, kandida iz probavnog trakta lako prelazi na vaginalnu sluznicu pa postaje dosadan ginekološki problem. Zato, kupite kurkumu na tržnici i svakako je dodajte svojim jelima!
beba
@26.10.2010. 09:58 0Nikada taj začin nisam koristila...Evo, jurim potražiti kurkumu da probam kakav okus daje jelu...
Minimojka
@26.10.2010. 10:27 0ja je ne volim, općenito nisam ljubiteljica tih indijskih i azijskih okusa
lexia
@26.10.2010. 12:03 0ne bih se složila s tim da je ljuta, po prilično je beukusna mada ima specifičnu aromu, mislim, stavljaju ju u palačinke zbog boje (oni koji ne jedu jaja)
Pticica
@26.10.2010. 13:59 0Ja bas volim kurkumu i cesto je stsvljam u umak s piletinom, daje jedan fini poseban okus da jelo ne bude dosadno
maxx
@27.10.2010. 10:24 0kurkuma se može staviti u sva jela - juhe, umake, variva, kolače... neutralnog je okusa pa neće nikome pokvariti jelo... pazite na boju jer previše može "pozeleniti" krafne a i isflekati odjeću
mrkvi
@02.11.2010. 10:17 0prije nekoliko sam je mjeseci kupila i otad je često upotrebljavam, a obvezno uz jela od riže
Vesna8888
@20.11.2010. 11:32 0A gdje se to moze nabaviti? Na trznici ili???? Da li se kupuje kao vec gotov prah ili bas ovaj korijen sto je gore na slici?
Tirkizna
@27.11.2010. 18:44 0Dobro pitanje, gdje se to moze nabaviti?
Ancica27
@28.11.2010. 12:13 0ja ju nikada nisam koristila...gledala sam u "večeri za 5" da su je vegani upotrebljavali kao dodatak jelima.. Ako je tako ljekovita i uz to ukusna, zašto ne...
MiTiE
@29.11.2010. 22:13 0danas baš dobila jedan mail gdje kažu da candida uzrokuje rak..koma....i ja sutra idem po kurkumu....!!!!!
Antonia
@28.07.2011. 13:50 0Ni ja nisam ljubiteljica indijskih okusa iako znam zdravstvenu blagodat začina.
sassy
@22.10.2012. 23:00 0Ima je za kupiti u malo bolje opremljenim dućanima prehrane tj. većim dućanima i stvarno nije skupa.Nema nikakav okus,ali ima specifičan miris koji se u jelu ne osjeti.Osobno ju stavljem u variva par min prije kraja kuhanja,a stavljam ju i u kolače zbog boje-kad jaja nisu žuta kurkuma rješava problem :))
tessica
@17.04.2013. 23:42 0treba isprobati,jao kad se ta candida ustali zaista se je teško ju rješiti...