Što je zapravo vagina? Anatomski gledano, vagina je jednoznačno fibromuskularna cijev koju čini glatki mišić duljine 7-10 centimetara. Lako prilagodljiva, iznutra obložena sluznicom na kojoj se jasno zrcale sva zbivanja tijekom životnih ciklusa žene. Vagina čini spojnicu između vanjskog ženskoga genitalnog svijeta i maternice, organa koji postavljamo u centar unutarnjeg ženskog svijeta, kao sinonim središnjeg organa ženstvenosti

intimina ulla marton

Vagina, prema latinskom, dolazi od riječi 'vagina', što u prenesenom smislu znači 'korice mača'. Svojom prilagodljivošću mišićnih niti pod utjecajem emocionalnih reakcija i spolne uzbuđenosti prilagođava se penisu tijekom njegove penetracije. U hrvatskom jeziku vagina, rodnica, odnosno organ/cijev za rađanje, istim mehanizmom prilagodbe tijekom poroda prilagođava se na volumen glavice i tijela djeteta. Sagledavajući izravna i prenesena značenja, jasno je da je žena stavljena u službu davanja, odnosno pružateljicu usluge zadovoljstva partneru ili kao ustrojeni stroj za rađanje s ciljem prokreacije, nastavka vrste. Cijev iz koje se porađa i na svijet dolazi novo biće.

intimina ulla marton

U izravnom i prenesenom smislu, vagina jest premosnica između vanjskog svijeta i središnjeg dijela genitalnog trakta, koji leži skriven unutar male zdjelice, gdje su smješteni maternica, jajnici i jajovodi. Ovaj je dio tijela neopisivo važan, iako iznimno malo razmišljamo o njemu, sve do trenutka pobune unutar njega. Osim uloge premosnice, predstavlja i razdiobu mokraćnog mjehura od izlaznog dijela debelog crijeva rektuma. Postavljajući osobno zadovoljstvo u središte našeg svijeta, isto činimo i s vaginom, kao organom u kojem se odvija naš spolni život. Identifikacija spolnosti veže nas uz stidnicu, koju vrlo često terminološki mijenjamo za vaginu. 

intimina ulla marton

Naša vagina nepogrešiva je u usmjeravanju signala na nesvjesnoj razini puno prije negoli same osvijestimo kvalitetu odnosa. Omogućuje toliko fizičkog, emocionalnog, ali i spolnog zadovoljstva, nesmetano pružajući ponavljajuće orgazme i nesputano zadovoljstvo. Premosnica koja omogućuje fizički prijenos emocionalnog zadovoljstva, čineći spojnicu između ljudi koji osjećaju emocionalnu povezanost. Mladolikost, kao postulat koji diktira društvenu prihvatljivost, izravno se prenosi na život žena, uključujući vanjski izgled, cjelovito zdravlje, kao i izgled rodnice i njenu funkciju. Indirektne poruke vaginalne rejuvenacije, odnosno njezinog pomlađivanja, daju nam jasnu poruku da s njom nešto nije uredu, rodnica mora biti fit, nikako preširoka, šlapasta, već podatna, ali pritom čvrsta, pružati ugodu seksa... Ako seks više nije kao prije, šalje se niz poruka s nijansom krivnje i s mogućim brojnim medicinskim i emocionalnim pitanjima u pozadini. Što ako "ona - vagina" zjapi, neprikladna je njemu? Jer vratimo li se na početak tumačenja vagina/vaina – su korice mača. Što ako zbog toga on traži onu s čvrstom, užom, manjom, odnosno prilagođenom vaginom?

intimina ulla marton

A gdje je tu u priči moja vagina?

Tehnički uvid u rodnicu moguć je samo liječniku – ginekologu. Predvorje vagine poput kazališnog zastora čine male i velike stidne usne i ostaci himena. Unutarnji nabori stijenke vagine omogućavaju prilagodbu na "goste" (penise, prste, spolna pomagala, tampone...) koji s našom dozvolom ulaze u naš svijet. Kolorit stijenke odaje hormonski status, dob, trudnoću, neregularnost pH-a. Drska je poveznica glave i našeg unutarnjeg svijeta i vagine. Nemogućnost izravnog emocionalnog povezivanja s partnerom, emocionalno nezadovoljstvo trenutkom i/ili odnosom na razini nesvjesnog, neprihvaćanje danog trenutka za seks ili loš seks dovode do neadekvatne lubrikacije/vlaženja vagine, što za posljedicu ima nelagodu odnosa, bol prilikom penetracije, osjećaj suhoće, nemogućnost razvijanja osjećaja ugode, orgazma do fizičke manifestacije suhoće, sukrvice, boli i nelagode. Bol, nelagoda i sukrvica dovode do osjećaja straha i otvaraju začarani krug u kojem glavna osovina postaje nemogućnost ostvarivanja zadovoljstva.

Vagina priča svoje priče, na nama je da ih osluškujemo i čujemo, one su izravne slike naših emocija, slušajmo njihove poruke.

intimina ulla marton

Piše: Prim.dr.sc. Ulla Marton, dr.med
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

intimina ulla marton

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.