Osteoporozu možemo definirati kao metaboličku bolest s progresivnim gubitkom koštane mase, a taj gubitak dovodi do slabosti, krhkosti i lomljivosti kostiju

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Da pojasnim zašto dolazi do osteoporoze:

- kosti su građene od stanica koje se zovu osteoblasti i koje ugrađuju kalcij u kost, a razgrađuju ga stanice koje se zovu osteoklasti te otpustaju kalcij u krvotok
- aktivnost tih stanica je u stalnoj ravnoteži kod mladih i zdravih ljudi
- u kosti se ugrađuju i minerali, magnezij, silicij, cink, bor, bakar, mangan
- za ugradnju tj. apsorpciju kalcija, potreban nam je i vitamin D kojeg ima nekim vrstama hrane, a glavninu dobijemo djelovanjem sunca na kožu.

Osteoporosis "porozne kosti" javlja se kad se košatno tkivo razgrađuje brže nego što se proizvodi novo. Slučaj je to sa ženama koje ulaze u menopauzu zbog pada hormona estrogena (a on usporava gubitak kostiju), zbog toga što žene za razliku od muškaraca i inače imaju manju koštanu masu.
Iza četrdesete godine muškarci izgube prosječno oko 0,5% koštane mase, a žene oko 1,5%. Ulaskom u menopauzu, gubitak može biti i do 3%.

Nakon menopauze, gubitak minerala u kostim povećava rizik od osteoporoze. Kod muškaraca je sa starenjem rizik od osteoporoze postupniji. Osim toga, ne biste ni pomislili, no mršave i manje žene su ugroženije jer manja masa radi manji pritisak na kosti (veći pritisak stvara gušću kost), a i nemaju masnog tkiva koje je rezerva za estrogen. Mršave žene, gimnastičarke, mratonke i sl., često imaju neredovite mjesečnice ili potpuni izostanak zbog hormonalne neravnoteže.

Kosti su najgušće u mladosti i zato u mladosti treba posvetiti pozornost prehrani i redovitim, ali ne pretjeranim tjelesnim aktivnostima. A da ne bi sve bilo samo na starenju, moram dodati i sljedeći podatak. Kosti će biti sklone omekšavanju i gubitku kalcija ako tog minerala nema dovoljno u krvi. Ako ga nema dovoljno u krvi, nema ga dovoljno niti za mišićne, zivčane, srčane stanice i u tom slučaju će se pojačati aktivnost osteoklasta i one će iz kostiju osloboditi kalcij, otpustiti ga u krvotok, a kosti će time postati jos poroznije, lakše, lomljivije.

osteoporoza

Što konzumirati?

Plavu ribu, jaja, žitarice, mlijeko, mliječne proizvode, voće i povrće, jabučni ocat, tofu, grah, mrkvu, bademe, losos, ribice s kostima, sjemenke, rogač i školjke te tablete kalcija (s mlijekom).

Što ne konzumirati?

Alkohol, kavu, sol, špinat, čokoladu, kortikosteroide, zasićene masti i šećere, previše mesa, gazirana pića, smeđu rižu, mahune i mekinje.

Fitoterapija protiv osteoporoze

Prosječno se godiŠnje dogodi oko 200 000 lomova kostiju, naročito kukova, kralježnice i kostiju podlaktice, sto je strašno.

Simptomi

Osteoporoza nema simptoma, ali ako vas bole leđa, ušli te u menopauzu, klimaju vam se zubi, naglo gubite na svojoj visini, pogrbili ste se - napravite pretragu tzv. denzitometriju kuka i pete, da se ustanovi imate li ili nemate osteoporozu ili ste u njenom predstadiju tzv. osteopeniji. Dnevno se preporuča 1000 mg kalcija i 400 MJ vitamina D. I što prije mijenjajte prehranu i počnite s konzumacijom čaja i biljnih kapljica te gela ili kreme koji će vam pomoći.

Za masažu bolnih zglobova i kostiju, a time i mišića (jer se kompletno mijenja statika i držanje cijelog tijela) preporučam gel od ružmarina, lavande, čempresa, bršljana, možda i malo eukaliptusa, za poticanje cirkulacije i smanjivanje bolova.

Tinktura protiv osteoporoze sadrži u alkoholu namočenu preslicu (silicijeva kiselina se ugrađuje u kosti i nokte), koprivu i stolisnik. Dnevno se uzima 50-150 kapi, ovisno o dijagnozi.

Čaj protiv osteoporoze sadrži maslačak, kadulju, šipak, piskavicu, troskot, peršin, metvicu, koru vrbe i vrkutu. U čaj dodajemo limunov sok zbog C vitamina te žličicu cvjetnog praha.

Sve to, naravno, u dogovoru s vašim liječnikom, liječnikom fitoterapeutom, nutricionistom te kvalitetnim fizioterapeutom koji će vas uputiti u vježbe.

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.
Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com

Primanje pacijenata: ponedjeljak i srijeda 9-13h; utorak i četvrtak 14-18h

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.