Klasične lijekove treba nastojati (uz konzultaciju s vašim liječnikom), izbaciti ili smanjiti jer će s vremenom stvoriti naviku i ovisnost, a san i opuštanje će biti sve lošiji i neprirodniji. Pomozite si ljekovitim biljem - imela, menta, stolisnik, anis, majčina dušica...

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Glavobolja - bol u glavi, bol između očiju i zatiljka, bol u sljepoočnicama, bolovi u zoni sinusa, bol ili nelagoda u bilo kojem području glave... Svatko od nas ponekad dobije glavobolju, a ta bol može trajati duže ili kraće vrijeme, može biti popraćena mučninom, smetnjama vida (svjetlucanje, iskrenje i zvjezdice pred očima), povraćanjem, šumom u ušima, neravnotežom i sl.

Glavobolja je simptom, a ne bolest, pa svoj uzrok postanka može imati u različitim bolestima živčanog, probavnog, dišnog ili nekog drugog sustava. Ipak, najčešće je posljedica psihičkog poremećaja tj. stresa i napetosti na koje otpada oko 90% svih glavobolja. 

Uzroci glavobolje:

- probavne smetnje popraćene mučninom i povraćanjem
- crijevne infekcije 
- visoki (ponekad i niski tlak)
- nagle i rigorozne dijete
- gripa ili prehlada
- alergije
- kronične opstipacije 
- razne kemikalije, neki mirisi, lijekovi
- PMS
- problemi s vidom (kratkovidnost ili dalekovidnost)
- upale sinusa
- stres i napetost (tzv. tenzijske glavobolje )  

Glavobolje koje počinju od jakog stresa te napetosti i grčenja mišića, počinju u zatiljku ili vratu, a bol se širi prema naprijed, podmukla je i neprekidna. Ovoj skupini pripada oko 90% svih glavobolja. Preostalih 10 % glavobolja su tzv.cirkulatorne Cluster glavobolje i migrene.

zena, migrena

Što je migrena?

Najduže poznata, a ujedno i najčešća vrsta glavobolje od koje pati oko 25% pučanstva je migrena. To je najteži oblik glavobolje koja se najčešće javlja u mlađoj životnoj dobi, često je nasljedna, a u tri četvrtine žena nestaje nakon menopauze. To je kronična bolest kod koje je glavobolja vrlo jaka pulsirajuća bol i javlja se u napadima koji traju od nekoliko sati do 24 sata (ponekad i nekoliko dana). Migrena uglavnom zahvaća polovicu glave i lica i često joj prethode vizualni poremećaji. Može je pratiti i opća slabost, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, bol i suzenje očiju i sl.

Napadi migrene najčešće počinju u jutarnjim satima, često ih izazivaju psihički i fizički napori tj. preosjetljivost organizma na razne nepovoljne utjecaje, a u žena se vezuju uz početak menstrualnog ciklusa i trudnoću. Nastanak migrene najčešće uzrokuje stres, no i opuštanje nakon napora (nisu slučajno napadaji migrene učestaliji pred kraj tjedan ili pred praznike jer se osobe ne mogu odvojiti od svakodnevne napetosti ), neke vrste hrane (čokolada, sirevi, rajčica, alkohol, suhomesnati proizvodi), česte promjene vremena, pušenje (nikotin sužava krvne žile), pa i hormonalne smetnje kod žena. 

Interesantno je da i neredovita prehrana te nagle i rigorozne dijete za mršavljenje mogu uzrokovati izuzetno jaku glavobolju. Migrena se češće javlja u gradskim sredinama, tri puta je češća kod žena, a istraživanja su pokazala da je češća i kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, bez obzira na spol.

Uzrok - smatra se da kod migrene postoji poremećaj u širenju krvnih žila glave i mozga uz općenito slabiju cirkulaciju. Najprije dolazi do grča stijenke krvnih žila tj. do sužavanja (konstrikcije) krvnih žila, a zatim do njihovog proširenja (dilatacije).Time se podražuju određene živčane strukture koje su osjetljive na bol. 

Zanimljivost - migrena se prvi put spominje u Mezopotamiji još 3000 godina p.n.e. Grčki liječnik i otac medicine Hipokrat u 4.st.p.n.e. opisuje migrenu kao bol u jednoj strani glave uz poremećaj vida i povraćanje. Rimski liječnik Galen u 2.stoljeću n.e. opisuje migrenu kao posebnu vrstu glavobolje i naziva ju haemicrania - što na grčkom znači pola glave. (riječ migraine je francuskog porijekla )

zena, migrenaLiječenje migrene i fitoterapija

Nema jednostavnog riješenja za sve oblike glavobolje - niti kod fitoterapije, niti kod terapije s klasičnim analgeticima. Tipovi glavobolja i migrena te njihovi uzroci različiti su, pa i u ovoj prirodnoj terapiji postoje različite vrste ljekovitog bilja koji će vam pomoći u otpuštanju boli . Neke biljke će vam pomoći, neke možda i neće, pa ih treba kombinirati, a s vremenom promijeniti i recepturu i dozu.

Kao prvo treba izbjegavati sve navedene faktore rizika. Pravilnom i uravnoteženom prehranom, zdravim načinom života (alkohol i duhan NE a redovito vježbanje DA), redovitim spavanjem i odmaranjem, smanjit ćete i ublažiti učestalost napadaja migrene. Kod napadaja bolesnik je osjetljiv na zvučne i svjetlosne podražaje pa je potrebno ležati i mirovati u tihoj i zamračenoj prostoriji.

Klasične lijekove treba nastojati (uz konzultaciju s vašim liječnikom), izbaciti ili smanjiti jer ćete s vremenom na njih stvoriti i naviku i ovisnost, a san i opuštanje će biti sve lošiji i neprirodniji.

Čaj protiv migrene

Rp/ Imela 30 g
Menta 20 g
Majčina dušica 20 g
Vrba kora 10 g
Matičnjak (lavanda) 10 g
Anis (iđirot) 10 g

Jednu žličicu ove čajne mješavine preliti s 2 dl kipuće vode, ostaviti stajati 15 minuta i procijediti. Čaj zasladiti bagremovim ili šumskim medom te piti po 2-3 šalice dnevno. Bolesnici koji ujedno boluju i od šećerne bolesti u čaj mogu dodati samo limunov sok.

Uz čaj preporučam i biljne kapi od imele, ružmarina, matičnjaka i lopuha. Na šalicu čaja dodati 20 kapi ove tinkture.

Terapiju čajem i biljnim kapima provodite najmanje 3-6 mjeseci, redovito, strpljivo i pod kontrolom vašeg liječnika fitoterapeuta. Prema povratnim informacijama mojih pacijenata, sigurno ćete biti prezadovoljni.

Odlične biljke protiv migrene su lovor, jaglac i stolisnik. Dnevno popiti 1-2 šalice vrlo toplog čaja.

Neke od odvih ljekovitih biljaka svojim eteričnim uljima šire krvne žile, potiču prodiranje krvi u organe i pozitivno utječu na perifernu cirkulaciju. Neke stimuliraju i osvježavaju ili pak smanjuju stres i napetost.

Neke biljke sadrže kemijske spojeve koji sprječavaju oslobađanje serotonina ( prijenosnik živčanih impulsa) iz krvnih pločica, a neke kao kora vrbe sadrže male količine salicina, kemijske supstance slične aspirinu, koja ublažuje bol. Zato vrbu i zovemo biljni aspirin (inače aspirin je sintetiziran iz kore vrbe.) U probavnom traktu apsorbira se više od 85% salicina čime se za sljedećih nekoliko sati oslobađamo glavobolje.

ljekoviti caj

Masaža i oblozi protiv migrene

- 5 žlica listova kadulje i bijelog sljeza pomiješati s maslinovim uljem, umotati u lanenu krpu i zagrijati i držati na čelu kao oblog dok osjećate ugodu

- zatiljak i sljepoočnice masirati uljem od kamilice, mente i borovice (ili svako pojedinačno ako nemate sva ulja). Nakon masaže leći i odmoriti oko pola sata

- jaki čaj od lavande ili hmelja dodati u vodu za kupanje. Kupku provoditi 20 minuta, po potrebi i dulje.

- kupelj od ružmarina ili topli oblozi od kamilice na zatiljak i ramena. Ova terapija opušta mišićne grčeve, osvježava i djeluje stimulativno na psihofizičku napetost. Nakon kupelji ili obloga u kožu lagano utrljati ulje gospine trave i odmoriti se.

- oblozi od crvenog luka ili listova zelja ili hrena - dobro usitniti, dodati malo maslinovog ulja i staviti na sljepoočnice, čelo i zatiljak. Držati 1 sat.

Općenito se preporuča i jesti što više luka i češnjaka. 

Ulje protiv migrene i stresa

5 kapi et. ulja lavande
4 kapi ružinog ulja
4 kapi bergamota
3 kapi bosiljka 
3 kapi paprene metvice
3 kapi matičnjaka 

Sve dodati u 30 ml maslinovog ili bademovog ulja i lagano umasirati u sljepoočnice i zatiljak.

Ova ulja možete nakapati i na šaku krupne morske soli i dodati u vodu za kupanje. Napravite si lijep ugođaj, uronite u kadu i ostanite u kupki oko pola sata. Povremeno duboko udahnite i izdahnite, opustite se i smirite svoj stres i glavobolju. Čisto eterično ulje lavande ili melise nakapajte i na rubove jastučnice. Osigurat će vam miran i ugodan san.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.