U naponu ste važnog sastanka, potpisivanja ugovora, obiteljskog ručka, u kinu naravno sjedite u sredini reda i treba milijun minuta do toaleta, a vama se jako piški, uz bol u visini mjehura, prilikom mokrenja nelagoda, zatezajuća bol prilikom prvog mlaza, potom olakšanje te potom opet zatezajuća bol i osjećaj nelagode, pikanja, svrbeži... Potom,s vremenom iscjedak postaje neugodan uz osjećaj vaginalne boli, pečenja, neugodnog mirisa, boli... Krug koji se neprestano ponavlja mjehur, rodnica, mjehur.

urinarne infekcije kod zena

Problematika urinarnih infekcija često je minorizirana i nedovoljno shvaćena kako od samih pacijenata, njihove okoline, ali i profesionalaca, uz neprimjerenu obradu.

Simptomi i dijagnoza

Urinarne infekcije često povezne s genitalnim infekcijama predstavljaju učestali zdravstveni problem u žena svih dobnih skupina. Klinička slika može imati vrlo raznolik i neočekivani tijek, maskiran često bolovima u maloj zdjelici koji se pojavljuju uz nejasne lokalizacije, nelagodnošću tijekom odnosa, popraćene nelagodnim i neugodnim iscjetkom, tegobama prilikom mokrenja uz naglašeni podražaj i bolnost prilikom mokrenja.

Upale mokraćovodnog sustava znatno su češće u žena, zbog anatomije ženskog spolovila i kraće duljine mokraćovodne cijevi u odnosu na muškarce, ali i zbog „otegotnih“ okolnosti u ženskom životu kao što je menstrualno krvarenje, spuštenost prednje i stražnje stjenke rodnice koje se javljaju nakon trudnoća i promijenjenog položaja mokraćovodne cijevi, mehaničkog potiska na mjehur tijekom trudnoće i njegovog nagnječenja tijekom poroda, tijekom babinja, ali i tijekom hormonske tranzicije uslijed nedostatka estrogena kao zaštitnog čimbenika ulaskom u razdoblje druge hormonske tranzicije: perimenopauze odnosno menopauze.

urinarne infekcije kod zena

Bakterijske genitourinarne infekcije zahvaćaju mokraćovodnu cijev, mjehur, i/ili bubrege. Simptomatologija je raznolika, uključuje bolnost, podražaj za mokrenjem s ili bez bolove u donjem trbuhu i u maloj zdjelici popraćeni manje ili više naglašenom ginekološkom simptomatologijom. Širenjem upalnog uzročnika i rušenjem obrambenog sustava domaćina može doći do razvoja sepse posebice u žena, oslabljenog imunološkog odgovora i posebeno u populacije žena u menopauzi i starije životne dobi unutar nekoliko dana (2-3 dana !) uz tijek koji je često netipičan (blaga tegoba prilikom mokrenja i nagli porast temperature uz opću malaksalost i tjelesnu anergiju).

Dijagnoza se temelji na analizi urina i kulturi mokraće, uzimanjem ciljanih obrisaka iz rodnice i/ili mokraćovodne cijevi, liječenje se provodi antimikrobnim lijekovima i ciljano bi trebalo obuhvatiti ne samo oboljelu osobu veći i sve njezine spolne partnera s ciljem sprečavanja povrata infekcije odnosno bolesti i zdravstvenim preventivnim djelovanjem.

Kako si možemo pomoći?

Tijekom trudnoće obilnim unosom tekućine; hidracija koja mora biti stalna, mokrenje kada god imate nagon, unos probiotika tijekom cijele trudnoće, posebice ako ste imali prije trudnoće epizodu upale mjehura ili vaginalnu infekciju. Uvođenjem Kegelovih vježbi u svakodnevni dnevni ritma tijekom trudnoće i nakon poroda, neposrednim mokrenjem nakon spolnog odnosa i unosom tekućine nakon odnosa barem 2-3 dcl. Izbjegavanjem jako ljute, začinjene hrane, gaziranih pića, redovite higijenske navike, izbjegavanje sintetičkog rublja, mijenjanje tampona, menstrualnih čašica svakih 6 maksimalno 8 sati.

urinarne infekcije kod zena

Morate imati na umu da je ženska anatomija različita od muške, da na malom prostoru imamo izravno doitcanje mokraćnog mjehura, rodnice i debelog crijeva. Sve nepogodnosti koje nastaju u rodnici mogu vrlo brzo uzrokovati upale mjehura. Stoga nas lokalna primjena probiotiskih preparata koji se apliciraju u rodnicu istodobno štiti i od upala mjehura.

Ciljana antibiotska terapija koja obuhvaća vas i partnera/e istodobno, uz dugotrajnu primjenu probiotika, zasigurno će doprinijeti dugoročnoj zaštiti od povrata urinarne infekcije. Mijenjanje kostima ljeti nakon kupanja, unos pripravaka koji pomažu svojim djelovanjem u zaštiti mjehura, a nemaju antibiotsko djelovanje kao što su d manoza, postizanje imunološkog odgovora primjerenom vitaminskom suplementacijom s vitainom D, A, C i E i prepratima koji pojačavaju imunolški odgovor tijela. Uvijek je nužno s vašim liječnikom napraviti i ciljanu obradu kojom otklanjamo i druge nepovoljne čimbenika koji utječu na imunološke odgovore tjela.

urinarne infekcije kod zena

Reagirajte odmah na bilo koji znak tijela, odlaganjem probleme nećemo riješiti, samo potisnuti, a može nas uhvatiti s burnom kliničkom slikom s ozbiljnim posljedicama.

urinarne infekcije kod zena

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

intimina

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.