Navodni blagotvorni učinci jogurta i fermentiranog mlijeka na zdravlje, sigurno su pridonijeli popularnosti tih proizvoda. Neke vrline su uostalom i potvrđene - lakše su probavljivi od mlijeka, a njihovom konzumacijom je brže liječenje proljeva i probavnih smetnji... Ipak, druge navodne blagodati, moraju se još znanstveno potvrditi

jogurt za zdravlje

Već je stoljećima uvriježeno mišljenje da fermentirano mlijeko ima blagotvorne učinke na zdravlje, čak i prije nego što su fermentirani mliječni proizvodi privukli interes znanstvenika. Tek je početkom prošlog stoljeća ruski znanstvenik i biolog Metchnikoff, koji je nagrađen Nobelovom nagradom 1908., iznio hipotezu da mliječne bakterije omogućavaju poboljšanje zdravlja i da produljuju životnu dob. Od tada su se nizala istraživanja u tom području. Ipak, prave studije na čovjeku su malobrojne i ostaje mali broj zaista potvrđenih djelotvornih učinaka na zdravlje.

U današnje vrijeme se smatra da fermentirano mlijeko ima probiotički učinak, što znači da se njegovom konzumacijom unosi u želudac veliki broj živih bakterija koje imaju blagotvorne učinke na organizam, nadmašujući tradicionalne hranjive učinke bakterija ili kvasca koji se vrlo često nalaze u namirnicama. U slučaju fermentiranog mlijeka, radi se o mliječnim fermentima.

Lakše se probavlja od mlijeka

Laktoza jogurta se lakše apsorbira od laktoze mlijeka, jer je ona već djelomično prerađena. Zapravo, kod nekih osoba, enzim, koji ima ulogu probavljanja laktoze, slabo radi. I zato kod tih osoba, konzumacija mlijeka izaziva (kod nekih više, a kod nekih manje), probavne smetnje (bolove u trbuhu, plinove i eventualno proljev). U jogurtu, mliječni fermenti djeluju na laktozu pretvarajući jedan dio u mliječnu kiselinu. Dakle, zamjenom mlijeka jogurtom postiže se bolja apsorpcija i bolje podnošenje laktoze kod osoba s primarnom ili sekundarnom netolerancijom na laktozu, na što ukazuju stalne dijareje.

Omogućava brže liječenje probavnih smetnji

Korištenje fermentiranog mlijeka u prevenciji je zapravo jedan stari način liječenja proljeva. Iako uzroci dijareje kod djece nisu uvijek poznati, mnogi znanstveni radovi ukazuju na važnost korištenja jogurta i ostalih mliječnih fermentiranih proizvoda. Svakako, jogurt, kao i fermentirano mlijeko, svojim bifidobakterijama ili spojem fermenta jogurta i bakterije iz porodice Lactobacillus casei pomaže u bržem liječenju nekih vrsta dijareja, uz obavezno savjetovanje sa svojim liječnikom.

Ubrzava rad crijeva

Dokazano je da se usporeni rad crijeva kod žena može djelomično popraviti zahvaljujući redovitom konzumiranju fermentiranog mlijeka bogatog bifidobakterijama, dok se, naprotiv, to nije moglo dokazati i za jogurt.

Djelovanje na kolesterol još nije dokazano

Neke su se studije radile s ciljem da se dokažu svojstva jogurta i nekih drugih fermentiranih mliječnih proizvoda na smanjenje kolesterola, no te studije su se pokazale dosta kontradiktorne i nisu uspjele ukazati na nikakvo učinkovito djelovanje s tim u vezi. No, ono što se može sa sigurnošću potvrditi jeste činjenica da se redovitom konzumacijom jogurta i drugih fermentiranih mliječnih proizvoda postotak kolesterola u krvi ne povećava.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.