Uspješno liječenje raka dojke moguće je u više od 90 posto pacijentica ako se bolest otkrije na vrijeme i pravilno liječi. Stoga AVON Šetnja za život želi ukazati na nužnost redovitog pregleda ultrazvukom i mamografijom, kao i samopregleda dojki

ženske grudi

AVON Šetnja za život, humanitarni projekt kompanije Avon, u Hrvatskoj se organizira prvi put ove godine. Njegov cilj je podizanje svijesti javnosti o važnosti borbe protiv raka dojke, najčešćeg zloćudnog tumora kod žena, te prikupljanje sredstava za Udrugu SVE za NJU!. Sredstva će se prikupljati prodajom Avonovih majica s natpisom IDEM, koje će služiti kao ulaznica za AVON Šetnju za život, i drugih proizvoda posebno dizajniranih za ovu kampanju.

Središnji program projekta, AVON Šetnja za život, pod voditeljskom palicom Avonove ambasadorice i glasnogovornice akcije Barbare Kolar, započet će na Cvjetnom trgu 17. lipnja u 17 sati. Svi okupljeni sudionici obilježit će projekt šetnjom kroz Preradovićevu, Teslinu i Prašku ulicu do Trga bana Jelačića s povratkom na Cvjetni trg.

Kratka šetnja kroz središte grada Zagreba služi osvješćivanju građana o važnosti prevencije raka dojke od koje oboli svaka 11. žena u Hrvatskoj. Počevši od 20. godine života svaki bi žena trebala barem jednom mjesečno vršiti samopregled jer je tako moguće otkriti promjene u žljezdanom tkivu dojke. Također se preporuča i obavljanje kliničkog pregleda jednom godišnje. Liječnik, naime, pregledava dojke tražeći nepravilnosti. Mamografija se vrši prema preporuci liječnika nakon 38. godine života te može bilježiti promjene na dojci prosječno oko dvije godine prije nego što se kvržica može napipati. Ultrazvuk dojki, pak, dobro razlikuje strukture koje su nedostupne mamografiji. Točnost otkrivanja raka dojke doseže 98 posto izvođenjem ultrazvuka i mamografije za sve veličine tumora.

Uspješno liječenje raka dojke moguće je u više od 90 posto pacijentica ako se bolest otkrije na vrijeme i pravilno liječi. Stoga AVON Šetnja za život želi ukazati na nužnost redovitog pregleda ultrazvukom i mamografijom, kao i samopregleda dojki.

Udruga SVE za NJU!, udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja djeluje u Hrvatskoj od 2008. godine. Osnovana je s ciljem pružanja informacijske, psihološke i logističke pomoći  ženama oboljelima od raka dojke, kao i njihovim obiteljima. Prošle je godine Udruga otvorila Centar za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka u kojemu žene oboljele od bilo koje vrste raka i njihove obitelji mogu potražiti prijeko potrebnu psihološku pomoć.

Pridružite se i na Facebooku: AVON Šetnja za život

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.