Mjesec listopad posvećen je podizanju svijesti o raku dojke kao podrška oboljelima i poticaj na redovito odlaženje na preventivne preglede kako bi rak dojke, koji je kod žena najčešće sijelo raka, bio otkriven što ranije i kako bi se smanjila smrtnost od ove zloćudne bolesti od koje je u Hrvatskoj u 2018. oboljelo 2845 osoba, a u 2020. umrlo njih 722. Rano otkrivanje raka dojke spašava život – čak 90% oboljelih može se izliječiti ako se bolest otkrije na vrijeme

rak dojke kolumna maja

Tijekom listopada diljem Hrvatske institucije i udruge organiziraju brojne javnozdravstvene manifestacije kojima se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke te odlazaka na redovite dijagnostičke preglede. Vjerojatno ste već u medijima vidjeli reportaže, čitali objave, a možda i sami popratili ili sudjelovali u nekima od brojnih događanja koja su ovim povodom organizirana. Ponekad se možda malo teže i snaći jer možete ružičastu vrpcu vidjeti na puno mjesta pa je malo teško pratiti što se sve događa. Ovaj tekst zamislila sam kao mali vodič kroz osnovne termine i korisne informacije vezane uz rak dojke kao i važne datume kojima se kroz listopad obilježava ova važna javnozdravstvena tema. Za početak vas pozivam da odgovorite sami sebi na nekoliko pitanja:

Kad ste zadnji put obavili samopregled dojki?

Jeste li napipali nešto što vam je sumnjivo?

Odlazite li redovito na preglede?

Jeste li se odazvali ako ste dobili poziv na besplatnu mamografiju?


Malo povijesti i važni datumi

Listopad – međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad je od 1985. godine poznatiji i kao NBCAM (National Breast Cancer Awareness Month), a nastao je kao partnerstvo American Cancer Society i farmaceutskog odjeljenja Imperial Chemical Industries. Osnovni je cilj u to vrijeme bila promocija mamografije kao najznačajnijeg oružja u borbi protiv raka dojke. Ružičasta vrpca kao simbol borbe protiv te bolesti upotrebljena je prvi puta 1991. godine tijekom humanitarne utrke u New Yorku, ali je službena upotreba simbola započela 1993. godine osnivanjem The Breast Cancer Research Foundation.

Dan ružičaste vrpce

Dan ružičaste vrpce obilježava se svake godine prve subote u listopadu, ove godine to je bio 2. listopad. Sve je počelo prije dvadesetak godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu – „Ružičasta vrpca“. Danas ovaj projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja. U Republici Hrvatskoj ovaj se dan 2021. godine obilježava 22. put.

7. listopada - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Odlukom Sabora Republike Hrvatske, u Hrvatskoj se 7. listopada obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. 

13. listopada - Svjetski dan bez grudnjaka 

Svjetski dan bez grudnjaka počeo se obilježavati 2011. godine. Svrha je podizanje svijesti djevojaka i žena o važnosti samopregleda dojki u ranom otkrivanju raka dojki, o važnosti prepoznavanja ranih simptoma i važnosti redovitih odlazaka na preglede. Pod hashtagom #nobraday žene iz cijeloga svijeta objavljuju fotografije bez grudnjaka kako bi podsjetile na važnost samopregleda i ranog otkrivanja raka dojke i pokazale podršku ženama oboljelima od raka dojke.

rak dojke kolumna maja

Osnovno o raku dojke (izvor Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pristup 4.10.2021.)

Što je rak dojke?

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promjene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u svijetu te predstavlja velik javnozdravstveni problem. I u Hrvatskoj je rak dojke najčešće sijelo raka od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. 

Tko može dobiti rak dojke?

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim i dvadesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježeno je kod muškaraca.

Koliko je rak dojke raširen?

Maligne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj. Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u RH od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2018. godini zabilježeno je 2845 slučajeva raka dojke  (stopa 134,7/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene (stopa 34,7/100.000). Petu godinu zaredom u Republici Hrvatskoj  bilježimo pad mortaliteta od raka dojke (25%).

Koji su uzroci i rizični čimbenici za nastanak raka dojke?

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat. Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih čimbenika koji su nedvojbeno povezani s nastankom raka dojke.

Najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su:

• Dob

• Prva menstruacija prije 12-godine života

• Menopauza nakon 50-godine života

• Nerađanje ili rađanje poslije 30-godine života

• Pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika

• Prethodna bolest dojke

Povećan rizik za rak dojke vezan je uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravim:

• Nezdrava prehrana (visok udio masnoće u hrani)

• Pretilost

• Povećana konzumacija alkohola

• Pušenje

• Izloženost radioaktivnom zračenju

rak dojke kolumna maja

Dijagnostika raka dojke

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. 

Preventivne pretrage za opću populaciju žena prema smjernicama stručnih društava koja se bave dijagnostikom i liječenjem raka dojke:

• Samopregled treba nakon 18. godine života obavljati jednom mjesečno. (Žene prije menopauze, tj. one koje imaju menstruaciju, pregled trebaju obavljati nakon menstruacije, u prvom dijelu ciklusa.)

• Klinički pregled (palpacija) treba se nakon 35. godine obavljati jednom godišnje.

• UZV pregled dijagnostička je metoda izbora žena mlađe dobi. Preporučuje se jednom godišnje do 40. godine. Ženama od 40. do 70. godine života ultrazvučni se pregled, uz mamografiju, preporučuje jednom godišnje, a poslije prema potrebi.

• Prva (bazična) mamografija preporučuje se učiniti između 38. i 40. godine, a do 50. godine ponavljati svake godine ili svake druge. Između 50. i 69. godine mamografija se preporučuje jednom godišnje.

Samopregled dojki

Samopregled dojki postupak je koji vam omogućuje da same pregledate svoje grudi. Najbolje je da obavite pregled tjedan ili dva nakon početka mjesečnice, a ako više nemate mjesečnicu najbolje odredite jedan dan u mjesecu kada ćete to učiniti. 

Prilikom samopregleda posebnu pozornost treba obratiti na sljedeće znakove: otkrivanje kvržice pri opipu, zadebljanje u dojci, povećanje jedne dojke, bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki, iscjedak iz bradavice, bolovi u dojci. Ako uočite bilo koji od navedenih simptoma, obavezno se obratite liječniku.

rak dojke kolumna maja

Mobilna aplikacija Breast test

Breast test je mobilna aplikacija koja u samo šest koraka objašnjava kako napraviti pravilan samopregled dojki. Osim toga, u svakom trenutku možete voditi dnevnik s bilješkama, provjeriti termin posljednjeg pregleda i aplikacija će vas podsjetiti kada je vrijeme napraviti novi. Na neke se čimbenike ne može utjecati, ali rana je dijagnoza najvažnija za uspješno izlječenje, a pravilan i redoviti samopregled presudan je za rano otkrivanje promjena u dojci.

Aplikacija Breast test besplatna je i dostupna na više jezika, a možete ju preuzeti na Google Play ako posjedujete Android uređaj ili na AppStore ako posjedujete Apple uređaj. Breast test mobilna aplikacija rezultat je suradnje udruga SVE za NJU i Europa Donna te Saveza udruga protiv raka dojke, a partneri projekta bile su tvrtke Roche i A1.

Mamografija

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci oko dvije godine ranije od kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice. Više od 90% žena oboljelih od raka dojke može biti izliječeno ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. 

Kada treba napraviti mamografiju? Mamografija se kod žena s mjesečnicom obavlja u razdoblju od petog do desetog dana ciklusa, brojeći od prvog dana zadnje mjesečnice. Iako je mamografija izuzetno vrijedna i nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, treba naglasiti da se mamografija ne može prikazati 15-20% karcinoma dojki, posebno kad se radi o dojkama s gustom žljezdanom strukturom. Prvi mamografski pregled dojki svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine života. Kod žena s pojavnošću raka dojke u bližih srodnika, preporuča se ranije započinjanje redovitih mamografskih pregleda.

rak dojke kolumna maja

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke (izvor Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pristup 4.10.2021.)

Prepoznavši veličinu ovog javnozdravstvenog problema, a sukladno preporukama Međunarodne agencije za istraživanje raka i Vijeća Europe te uzimajući u obzir i rezultate provedbe probira pojedinih zemalja EU, Vlada RH na sjednici 29. lipnja 2006. godine usvojila je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti smrtnost od raka dojke za 25% do 30%, otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Uloženi su napori skupine stručnjaka radiologa, epidemiologa i ostalih liječnika kliničara i javnozdravstvenih djelatnika oko uvođenja, organizacije i kontrole kvalitete mamografskog probira. Svake dvije godine pozivaju se sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi 50 – 69 godina tako da na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled. Vjerojatno ste i vi sami ili netko koga poznate dobili ovaj poziv. 

Ciljevi programa ostvareni su jer se uvođenjem mamografskog probira vidi povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje udjela onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama. Kod žena ciljne skupine, a koje su se odazvale u Nacionalni program, većina slučajeva raka dojke, njih 51-60%, dijagnosticirano je u lokaliziranom stadiju, kod 22-28% žena bolest je bila regionalno proširena u trenutku dijagnoze, do 2% dijagnosticirano je s udaljenim metastazama i do 19% stadij prilikom dijagnoze nije prijavljen.

U organizaciji i provedbi  Nacionalnog programa sudjeluju: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi za javno zdravstvo, 54 zdravstvene ustanove s radiološkim jedinicama (21 Dom zdravlja, NZJZ dr. Andrija Štampar i  32 bolnice), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, liječnici obiteljske medicine, patronažna služba.

Završeno je šest ciklusa pozivanja žena, a sedmi je u tijeku. Svake godine u okviru Programa učini se oko 150.000 mamografskih pregleda, odaziv je oko 60%, a otkriveno je ukupno u okviru programa probira preko 7.000 novih karcinoma dojke. Raspon odaziva prema županijama kreće se između 45 i 80%, a najveći odaziv imaju Međimurska, Krapinsko zagorska, Brodsko posavska i Požeško slavonska županija, i to  u rasponu 70-80%. Sedmi ciklus pozivanja žena na mamografski pregled započeo je u ožujku 2021., a uključuje godišta 1952.-1971.

Popis besplatnih telefona za nacionalni program otkrivanja raka dojke

rak dojke kolumna maja

Što ako vi ili netko tko vam je blizak oboli od raka dojke?

Od svih sijela raka, dojka je organ zbog čijeg malignog oboljenja danas u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, uistinu umre najviše žena. To je zato što od raka dojke oboli mnogo više žena nego od drugih vrsta malignih bolesti. No stalno treba isticati da je stupanj preživljavanja od raka dojke vrlo visok i da nikako ne znači da će oboljela žena i umrijeti. Prognoza ovisi o mnogo čimbenika, prvenstveno o obilježjima samoga karcinoma. No čak i kad je bolest uznapredovala, danas dostupne terapije omogućuju da se s rakom dojke živi dulji niz godina. Uvijek treba imati na umu da ishod liječenja može biti i bolji od prognoziranoga. Obratite se udrugama i organizacijama koje vam mogu pružiti dodatne informacije i podršku.

Udruga SVE za NJU

SVE za NJU osnovana je 21. ožujka 2008. godine kao Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja, dobrovoljna, humanitarna, nevladina i neprofitna organizacija. Osnovale su je tri žene oboljele od raka dojke koje su i same bile suočene s nedostatkom informacija i nedostatkom stručne psihološke podrške.

SVE za NJU otada se profilirala kao udruga žena oboljelih i liječenih od raka čija je glavna aktivnost pružanje podrške ženama s malignim bolestima kroz provedbu projekta Centra za psihološku pomoć. Programe provode neposredno zaposlenici i vanjski suradnici. Podijeljeni su na psihološke tretmane, savjetovališta, edukacijsko-terapijske radionice i interaktivna predavanja, specijalizirane programe za oboljele i program smještaja za žene koje se dolaze liječiti u Zagreb. U programima Centra pruža se informativna, psihološka i psihosocijalna stručna pomoć oboljelim ženama i obiteljima, a projekt se uspješno provodi već 11 godina. 

Kontaktiraj udrugu SVE za NJU

Korisne informacije i materijali

Linkovi organizacija i ustanova

Brošura za partnere i bliske osobe

Brošure i priručnici

ESMO – Kako živjeti s rakom?

ESMO – Što je rak dojke?

Znanjem protiv raka dojke

Pitaj SVE – SVE za NJU

10 koraka – dijagnostika i liječenje ranog raka dojke

Emocije i karcinom – a što kad boli duša?

rak dojke kolumna maja

"Mama, budi zdrava - ružičasti listopad"

Značajan broj mlađih žena u dobnoj skupini od 20 do 49 godina također obolijeva od raka dojke. Njihov broj se kroz godine kreće od 15% do 20%.  Kako zasad nema elemenata koji bi opravdali uvođenje probira u dobne skupine mlađe od 50 godina, žene mlađih dobnih skupina treba informirati, educirati i poticati na redovite samopreglede i kontrolne preglede. Opravdano je očekivati da će se tako educirane i osviještene mlađe žene u većem postotku odazivati na preglede u Nacionalnim programima. Udruga SVE za NJU tako je osmislila projekt "Ružičasti listopad", kako bi i mlađe žene podrobno informirali o načinima brige o zdravlju dojki. Projekt je zamišljen tako da uz savjete o pregledima dojki obuhvati i ginekološko zdravlje u dijelu prevencije raka ginekoloških organa te u budućnosti tako potaknuti žene na veći odaziv i u Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka vrata maternice.

Udruga je projekt "Ružičasti listopad" provela kao pilot u listopadu 2017. u Glini i Hrvatskoj Kostajnici, a aktivnosti su izvrsno primljene u školi i u zajednici nakon čega je pokrenut u svim županijama RH i Gradu Zagrebu. Projekt je nagrađen u sklopu Javnog poziva "Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga". 

U listopadu ove godine projekt se provodi nizom akcija u 69 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Škole snimaju fotografiju ili kratku video poruku učenika "Mama, budi zdrava", ali i provode druge aktivnosti posvećene zdravlju te dizanju svijesti o važnosti čuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih stilova. 27 tisuća učenica i učenika i ove će godine dobiti letak na koji će upisati svoje i majčino ime te ga uručiti svojim majkama kako bi pomogli osvijestiti žene o važnosti brige za njihovo zdravlje u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke. 

Kako se i vi možete uključiti u Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke?

Za početak, odazovite se na preventivne preglede, krenite od sebe, odradite samopregled, poučite druge kako se to radi, podijelite s njima ovaj članak ili neke druge korisne informacije na koje ste naišli. Sigurno su neki od vas dobili letke i unutar projekta "Mama, budi zdrava". Ako je tako, odazovite se. 

Možete se također uključiti u neka događanja i donatorske akcije u kojima tvrtke odvajaju sredstva od prodaje u listopadu posebno označenih proizvoda za pomoć radu udruga koje pružaju izravnu podršku oboljelim ženama pa tako i udruzi SVE za NJU za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka.

Prisjetite se pitanja s početka teksta. Odvojite vrijeme za svoje zdravlje kao što ste ga odvojili i za čitanje ovog teksta. Ponekad se čini da nemate vremena, da su neke druge stvari važnije, da ovo sad nije na redu jer sve drugo "gori", ali rak ne čeka. 

Prije svega je važno da budete informirani kako biste simptome prepoznali što ranije, kako biste znali gdje se sve možete obratiti za informacije i kako biste znali, dogodi li se ova bolest vama ili nekome tko je vama blizak, u svemu tome niste sami.

maja lelo kolumna

Piše: Maja Erceg Tušek, mag. psih., SVE za NJU 

Webstranica: www.lelo.com
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/
Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.