Poljubac je jedan od najljepših i najintimnijih načina izražavanja ljubavi, zadovoljstva, sreće... Poljubac je način za postizanje užitka. Nosi puno dobrih stvari, posebno za vaše zdravlje i vaš imunitet. Jeste li znali da zateže mišiće lica, sagorijeva kalorije, smanjuje stres, čisti usnu šupljinu... ? Istina, nosi i neke loše stvari. Dakle, da vidimo

robert doisneau, poljubac

Ta blagotvorna slina...

Medicinski je dokazano da je ljubljenje zabavna i ugodna aktivnost koja ujedno blagotvorno utječe na zdravlje. Postoje razlozi zbog kojih bi se trebalo ljubiti što češće, ali razlozi zbog kojih katkada treba i malo pripaziti. Prilikom ljubljenja potiče se pojačano izlučivanje sline u usnoj šupljini koja otklanja bakterije. Slina sadrži proteine, koji sudjeluju u tom otklanjanju, ali i u otklanjanju kiselina nakupljenih unutar zuba. Dakle, ako ne želite posjećivati često svog stomatologa, prakticirajte ljubljenje više nego obično.

Također, ljubljenje poboljšava zdravlje ljudskog srca, pomaže pacijentima s visokim krvnim tlakom da ga smanje, regulira kardiovaskularni sustav te snižava razinu kolesterola. S ljubljenjem sprječavate nastanak stresnog hormona glukokortikoida - krivca za visoki krvni tlak, slabost mišića i nesanicu.

Smanjuje stres, sagorijeva kalorije, zateže lice

Kada dobijete poljubac, ili kada ga dajete, osjećate se sretni i puni energije. Što možemo zaključiti na temelju toga? S redovnim poljupcima i ljubljenjem držite stres i loše stvari podalje od svoga uma. Konzumirajte određenu dnevnu dozu ljubljenja sa svojim partnerom i tako si produžite život. Osim toga, ljubljenje pomaže u sagorijevanju kalorija. Da, da. To je efikasna vježba koja pomaže u zatezanju lica, sprječava nastajanje obješenih obraza i stimulira rad više od 30 mišića lica, koji su odgovorni za vašu kožu. Pouka jest da ljubljenje nije samo način da zadovoljite svoje želje, nego i da sačuvate svoje zdravlje. 

Osim dobrih strana, ljubljenje ima i svoje loše strane. To su bolesti, virusi i infekcije na koje treba pripaziti i o kojima je dobro biti informiran.

poljubac

Oprez - imajte na umu virusna i bakterijska oboljenja koja se prenose poljupcem

Prehlada - poznata kao infekcija gornjih dišnih puteva. Za nju se smatra da je mogu uzrokovati različiti virusi (širi se kapljičnim putem, direktnim dodirom ili inficiranim predmetom). Ali, dobro je znati da je ljubljenje lijek za prevenciju najvećeg broja virusnih infekcija. Dakle, osim zdrave hrane, čaja i vitaminskih dodataka, prakticirajte i ljubljenje. U slini partnera nalaze se bakterije koje potiču stvaranje antitijela, osnažuju obrambeni mehanizam i jačaju imunitet.

Bolest poljupca - mononukleoza, nazvana bolest poljupca, prenosi se fizičkim kontaktom među osobama, i to preko sline, sekreta iz nosa i ždrijela ili preko suza. Infektivna mononukleoza je akutna virusna bolest, a najčešći način na koji je mladi prenose jedni na druge jest ljubljenje. U najvećem broju slučajeva uzročnik je Epstein-Barrov virus. Bolest se uglavnom pojavljuje u adolescenata i mlađih odraslih osoba. Taj virus, nakon prve infekcije, ostaje u čovjeku doživotno, a povremeno se može reaktivirati. Simptome mononukleoze prepoznat ćete po gubitku energije i apetita, bezvoljnosti, bolnom grlu, vrućici. Važno je znati da terapija ne zahtijeva nikakvo posebno liječenje, već se preporuča mirovanje, uzimanje dovoljnih količina tekućine i lagane hrane. Ali, preporučuje se suzdržavanje od fizičke aktivnosti i do 8 tjedana nakon prestanka simptoma.

poljubacHerpes - herpes simplex virusna infekcija (HSV) zarazna je bolest koja je karakterizirana izbijanjem malih, bolnih mjehurića ispunjenih bistrom tekućinom. Uzročnik je herpes simplex virus, tip 1 i tip 2. Oba tipa herpes simplex virusa mogu se prenijeti na područje kože ili sluznice s kojom dođu u kontakt. Tip 1 ulazi u organizam najčešće oralno direktnim dodirom, slinom ili oralnim sekretima, za vrijeme ljubljenja ili korištenja kontaminiranog (zagađenog, zatrovanog) pribora za jelo, dok se tip 2 najčešće prenosi spolnim putem, ili pak tijekom porođaja prelazi od majke na dijete. Izvor zaraze je zaraženi čovjek.

Hepatitis B - zarazna je bolest jetre uzrokovana virusom hepatitisa B (HBV). To je najčešći uzrok kronične virusne infekcije jetre širom svijeta. Najčešći izvor zaraze je krv inficirane osobe, a virus se nalazi i u slini i ejakulatu oboljele osobe. Infekcija se može dogoditi kada zaražena krv i slina dolaze u neposredan dodir s tuđim krvotokom ili sluznicom. Više je vjerojatno da će kod ljubljenja doći do zaraze kada postoji otvorena ranica u ili oko usta.

Karijes - bakerija Streptococcus mutans glavni je krivac za prijenos karijesa i prenosi se slinom (čak i dijeljenjem pribora, puhanjem na hranu, ljubljenjem djece u usta). To posebno važi za majke koje svoju djecu ljube u usta. Time im prenose karijes kao bakterijsku infekciju, i to u vrijeme kada su zubi najosjetljiviji - tijekom djetinjstva i izbijanja prvih zubi.

Iako sa sobom nosi mnoge pozitivne stvari - od sreće i radosti, užitka, smanjivanja stresa, napetosti i depresivnog raspoloženja, važno je znati i loše strane poljupca i imati ih na umu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.