... koji kraljuje upravo u najomiljenijem ljetnom povrću - rajčici. Uživajte i crpite zdravlje iz svakog griza te divne crvene zavodnice, koja nas tako šarmantno zavodi iz niza ukusnih jela. Ljeto je njeno doba

rajcica, likopenVlakna, oligo-elementi, vitamini... - pregršt je hranjivih tvari koje posjeduje rajčica za zdravlje našeg organizma. Ali njezin glavni adut prvenstveno je likopen, vrlo djelotvoran antioksidans kojeg rajčica sadržava u izobilju.

Upravo taj pigment daje rajčici njenu lijepu crvenu boju, a od svih karotenoida, njegovo antioksidativno djelovanje je najjače. Štiti naše stanice od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali, vrlo reaktivne molekule koje sudjeluju u nastanku kardiovaskularnih bolesti, nekih oblika raka i bolesti povezanih sa starošću kao što je npr. osteoporoza.

Likopen protiv raka

Znanstvenici tvrde kako je postotak oboljenja od raka mnogo niži kod ljudi koji često konzumiraju rajčice. To se u prvom redu odnosi na rak pluća i želuca. Neke studije ukazuju također na djelotvorni učinak likopena protiv raka gušterače, debelog crijeva i rektuma, jednjaka, usne šupljine, dojki i grlića maternice. Rizik od raka prostate smanjuje se za gotovo 10% do 20% kod kozumiranja oko 6 mg likopena dnevno. 

Optimalno - 6 mg likopena dnevno

85% likopena kojeg unosimo u naše tijelo dobivamo od rajčice i njenih derivata (umaci, sokovi, juhe, kečap). Studije pokazuju da se konzumacijom više od 6 mg likopena mogu postići djelotvorni učinci na zdravlje (jedna sirova rajčica od 123 g sadrži 3,2 mg likopena). 

Rajčica protiv kolesterola

Konzumacija rajčice pridonosi i zaštiti od kardiovaskularnih bolesti. Jer smanjujući oksidaciju lipida u krvi (kao što je LDL kolesterol ili tzv. «loš» kolesterol) rizik od koronarne bolesti je smanjen. Osim toga, smanjuje se nagomilavanje naslaga, a to usporava stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu začepiti arterije.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.