Eterična ulja, ako su pravilno odabrana, mogu biti snažni lijekovi te će djelovati i kod gljivica na noktima. Ulja koja možete odabrati su: timijan tujanol, čajevac, lavanda širokolisna, palmarosa, ravensara, lovor i origano (mravinac)

zdravi nokti

Postoji čitav niz uzročnika gljivica koje napadaju pojedine slojeve kože. Općenito se oboljenje prepoznaje kao okruglasto, crveno žarište, oštro ograničeno s ljuskavim rubom, dok infekcija na noktima uzrokuje oštećenje nokta, zadebljanje, promjenu boje (prema žutoj). U kasnijoj fazi nokat može postati mekan, čak i otpasti. Koža oko i ispod nokta može biti upaljena pa je kod liječenja potrebno tretirati i okolna područja. Osim što gljivična infekcija nije vizualno lijepa, ponekad hodanje (ako je riječ o noktima na nogama) ili neki poslovi mogu postati bolni.

Eterična ulja, ako su pravilno odabrana, mogu biti snažni lijekovi te će djelovati i kod gljivica na noktima. Ulja koja možete odabrati su: timijan tujanol, čajevac, lavanda širokolisna, palmarosa, ravensara, lovor i origano (mravinac).

Mješavina za nanošenje na inficirano područje je:

U 20 ml biljnog ulja noćurka dodajte ukupno 30 kapi origana i lavande širokolisne (ili timijan tujanol i palmarosa) - nanositi 3 puta dnevno na zahvaćeno područje, tako da iz vanjskog ruba infekcije mažete prema unutra. Osim ulja noćurka može se korisiti i ulje slatkog badema dobro će djelovati kod ispucane, iritirane kože i svraba. Ova ulja obnoviti mogu nokte do njihove pune ljepote.

Kupka za ruke i stopala:

U vodu dodajte šaku sode bikarbone (u koju ste dodali 10-15 kapi nekog od navedenih ulja) namačite dlanove ili stopala 20-ak minuta. Nakon što stopala dobro osušite područje noktiju i prsta možete natrljati sodom. Lužnatost sode bikarbone ublažit će (ili spriječiti) infekciju. Soda se sve više koristi u održavanju higijene i ljepote jer blago čisti kožu, djeluje antiseptično, deodorira, dobra je za zube...

Neke osobe imaju predispoziciju za gljivična oboljenja, a to su: osobe s lošom cirkulacijom i općenito lošim zdravljem, kod bolesti kao dijabetes, psorijaza... Često pranje ruku, kao i boravaku u vlažnim uvjetima (ili nošenje rukavica), pušenje i odlazak na manikuru u salone niske higijene potiču inficiranje.

Neke od dodatnih aktivnosti koje možete poduzeti: savjetujte se s fitoteraputom (kako biste tinkturama ili čajevima ojačali oragnizam), održavajte nokte kratkim i suhim, koristite posebne škarice za inficirani nokat, koristite šlape u javnim prostorima... Ako se radi o prstima na nogama, održavajte stopala hladnima i suhima, promijenite staru obuću...

Gljivice se mogu pojaviti bilo gdje (na stopalima, preponama, leđima i vlasištu) ali i na unutršanjim organima (vaginalno, probavni sustav). Gljivična infekcija se sporo razvija, ponekad i više godina stoga doživite svaku promjenu na svom tijelu vrlo ozbiljno kako biste na vrijeme mogli utjecati na svoje zdravlje.

Napomena: eterična ulja ovdje navedena ne smiju korisititi trudnice i dojilje.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.