Prozirnost puti, eteričnost, uz umor i pospanost kojem se ne nazire kraj često kriju medicinski problem slabokrvnosti, obilježje ženskog roda. Anemija ili slabokrvnost postoji kada je u krvi smanjen broj eritrocita ili količina hemoglobina te se zato smanjuje doprema kisika u ciljna tkiva 

ulla marton kolumna intimina

Crvena krvna zrnca eritrociti žive oko 120 dana, a tijekom 24 sata u normalnim uvjetima se oko 1% ukupne mase eritrocita zamjeni novim eritrocitima iz koštane srži. Stari eritrociti propadaju u slezeni i dijelom u koštanoj srži. Rezervoar željeza u našem tijelu nalazi se u eritrocitima, odnosno u hemoglobinu, 6% u mioglobinu mišića, a 25% je tkivna rezerva u obliku feritina i hemosiderina.  Unos željezna na dnevnoj bazi zbiva se putem hrane, 12–20 mg željeza dnevno u čovjekovoj hrani apsorbira se 0.6–2.0 mg na dan, odnosno svega 5-10 % željeza unesenog hranom. Potreba za dnevnom dozom za muškarce iznosi oko 1 mg željeza, dok ženama u generativnoj dobi su oko 2 mg, a u trudnoći 3 mg na dan.

Željezo se najbolje apsorbira natašte, najviše ga ima u jetri, kvascu, jajima, koprivama, govedini i teletini. Stoga je iznimno važno kako i što jedemo. Anemiju obilježava cijela paleta simptoma bliskih ženama rastegnutih svojim brojnim obavezama: kroničan umor kojem se ne nazire kraj, zaduha, pospanost, glavobolja, neugodno zujanje u ušima, trnci, osjećaj lupanja srca, vrtoglavica, suha koža, ispucani uglovi usana, ispucani nokti, sklonost infekcijama, krhka kosa, uz moguće popratne simptome koji direktno ukazuju na anemiju bljedoća kože i sluznica, hladne okrajine, ubrzani rad srca, nizak krvni tlak, šum srca.

ulla marton kolumna intimina

Tri su temeljna mehanizma u nastanku anemije:

1. Smanjeno stvaranje crvenih krvnih zrnaca - eritrocita uz nedostatak željeza, vitamina B12 i folne kiseline.
2. Povećano propadanje eritrocita - hemolitička anemija kao posljedica nenormalnosti u građi hemoglobina.
3. Gubitak krvi zbog naglog ili postupnog krvarenja kod fizičkih ozljeda tijela, tumora, ali najčešći razlog su  obilne menstruacije uz dugotrajna i obilna krvarenja i abnormalna krvarenja u žena uslijed hormonskog ili organskog poremećaja. Gubitak željeza značajno se bilježi i tijekom trudnoće kada žensko tijelo postaje osnovni resurs za izgradnju novog bića, gubitak se bilježi i tijekom razdoblja dojenja. 
4. Menometrorrhagia - medicinski sinonim obilnog i produljenog krvarenja kada osim obima koje je definitivno subjektivan dojam, krvarenje traje i dulje od 7 dana, najčešći je razlog anemije u žena reproduktivne dobi.

Produljena dinamika krvarenja uz naglašeni obim zasigurno predstavlja promišljanje o nizu mogućih  ginekoloških i ne ginekoloških organskih promjena koje su uzrokom obilnog krvarenja. Najčešći uzroci su promjene u arhitekturi građe zida maternice (miomi) i/ili adenomioza stijenke maternice. Promjene koje se zbivaju unutar sluznice maternice (polip) ili neadekvatna promjena sluznice na hormonsku stimulaciju – prekomjerno zadebljana ili nedovoljno zadebljana sluznica uvijek kao odraz hormonske neregularnosti. Abnormalnosti krvarenja u žena nikako se ne smije shvatiti jednoznačno jer često mogu biti pokazatelji u odstupanju u radu štitnjače, brojne hematološke bolesti, dijabetes i/ili korištenje brojnih farmakoloških pripravaka ali i dodataka prehrani ili kronične upalne promjene vrata maternice.

ulla marton kolumna intimina

Na dinamiku ciklusa ne samo da utječe životna dob, već i brojni drugi čimbenici svakodnevnog načina života stres, tjelesna aktivnost, tjelesna težina, ali i životne navike i prehrana. Stoga je od iznimnog značenja s ciljem održavanja cjelovitog zdravlja reagirati na prve objektivne znakove produljenog i obilnijeg krvarenja. Dugoročnom raznolikom prehranom u kojoj se kriju  potencijalne zalihe željeza na indirektni način vodimo brigu o cjelovitom zdravlju. Uvođenje niza terapeutskih mogućnosti u dogovoru s liječnikom značajno se mogu korigirati obilna krvarenja ginekološkog porijekla. Uvođenje hormonske terapije bilo postavljanjem spirale koja luči gestagen – levonorgestrel ili oralne hormonske kontracepcije omogućuje aktivno djelovanje na promjenu dinamike i duljine krvarenja. 

Postizanje tjelesne ravnoteže zahtjeva naše dugoročno ulaganje, prepoznavanje važnosti raznolike prehrane, kao i način njezine obrade, pravovremenu suplementaciju prilikom uočavanja prvih simptoma anemije kao i uvođenje ciljanih terapija od ključnih čimbenika u sprečavanju svih nepogodnosti koje uzrokuje anemija.    

ulla marton intimina kolumna

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

 ulla marton intimina kolumna

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.