Tržnice su ih ljeti prepune. Možete ih pripremiti na desetke načina i uživati u njihovom divnom okusu. No osim što su fine, tikvice su i iznimno zdrave, a posebno blagotvorno djeluju na oči. Dakle, za dobar vid, barem dva obroka tikvica tjedno

tikviceSastojci fenola iz obitelji bioflavonoida, rutin (vitamin P), koji se nalaze u tikvici (ali isto tako i u kori limuna i naranče te u zelenoj paprici), imaju antioksidativno djelovanje i mogu regulirati loš kolesterol te smanjiti tegobe kod nekih bolesti oka.

Rutin i karotenoidi za osnaženje kolagena 

Naime, bioflavonoidi olakšavaju, kao i vitamin C, metabolizam kolagena. A kolagen je najobilniji protein u tijelu, naročito u oku gdje daje snagu i cjelovitost očnom tkivu.

Sastojci iz obitelji bioflavonoida, kao što je rutin (vitamin P), poznati pod imenom proantocijanidini, započinju svoj rad vezivanjem na kolagen, povećavajući njegovu elastičnost i fleksibilnost. Proantocijanidin se smatra vrlo jakim antioksidansom, koji je sposoban braniti kolagen protiv napada slobodnih radikala i štititi ga od enzimskih razbijanja, povećavajući protok kisika i krvi prema oku. Kada normalni mehanizmi odgovorni za dotok kisika zakažu, može doći do raznih očnih poremećaja. A upravo tog rutina ima u tikvici.

Bioflavonoidi nisu jedini antioksidansi tikvice koji imaju blagotvorna svojstva na zdravlje oka. I karotenoidi također djeluju vrlo učinkovito. Tako, tikvica sadrži lutein (žutu kristaliničnu krutu tvar) u velikim količinama, ali također i zeaksantin (kao i lutein, sastojak je u jajima i zelenom povrću). Te tvari se sakupljaju u makuli (žutoj pjegi) i retini (mrežnici) oka, štiteći ga od oksidacija koje uzrokuju slobodni radikali, a zbog čega dolazi do oštećenja. Svakako, konzumacija karotenoida štiti od nekih bolesti oka, kao što su katarakta (očna mrena) i degeneracija makule.

Otklanjanje lošeg kolesterola

Prisutnost sastojaka fenola u povrću i voću mogla bi smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i drugih kroničnih bolesti.

U čemu se sastoji to njihovo zaštitno djelovanje? Naime, sastojci fenola mogu spriječiti neke bolesti, upravo zahvaljujući svojoj antioksidativnoj ulozi. Tako, bundeva, kao i njene koštice sadrže u sebi sastojke fenola i imaju jako antioksidativno djelovanje.

A rutin iz tikvice može nas štititi od LDL kolesterola (lošeg kolesterola) koji je opasan posebno zato jer uzorkuje aterosklerozu, temeljni čimbenik kardiovaskularnih bolesti.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.