Neke su biljke s fitoestrogenima, neke sadrže Ca i Mg, a neke olakšavaju apsorpciju kalcija. Utječu na bolju cirkulaciju, a time i bolju prehranu i kostiju i mišića koji ih podupiru. Čaj se pije pola litre do litru dnevno uz tinkturu piskavice ili koprive, stolisnika i komorača. Preporučam i kupku od stolisnika u trajanju 20-ak minuta

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Osteoporoza je bolest modernog doba (umnogome uvjetovana našim načinom života i nezdravom prehranom). Najčešće obolijevaju žene, ali i mlađe osobe pa čak i muškarci. U najvećem broju slučajeva osteopenija, a zatim i osteoporoza počet će:

1. U menopauzi - zbog neravnoteže kalcija, fosfora i magnezija te zbog neravnoteže hormona estrogena, progesterona i glukokortikoida

2. U kasnijoj životnoj dobi - zbog sve slabije sinteze tvari u organizmu, slabije prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti

3. Osteoporozu mogu izazvati i neki lijekovi – naročito kortikosteroidi.

To je progresivna bolest kostiju u kojima s vremenom dolazi do značajnog smanjenja tj. redukcije mineralnog dijela koštane mase, a kako osoba stari, slika je sve lošija jer se starenjem prirodno pojačava odljev kalcija iz organizma. Kosti su porozne, krhke, sklone prijelomima, a tu je naročito opasan prijelom kuka.

Oko 10% populacije boluje od osteoporoze, a smatra se da još dvostruko veći broj ljudi „boluje „od osteopenije - početnog stadija osteoporoze kod koje je mineralna gustoća kostiju tek početno smanjena.

Najviša gustoća koštane mase postiže se u 30-im godinama života. Zato je važno da nam u toj aktivnoj životnoj dobi kosti budu što jače i zdravije. Koštana masa se postepeno smanjuje tijekom života tj. starenja no, nakon menopauze koštana masa se smanjuje još 5-10 puta brže.

Stupanj osteopenije ili osteoporoze određuje se snimanjem lumbalnog dijela kralježnice i kuka. To je najčešće, a neki određuju i snimajući gustoću petne kosti. Tada vam tablica pokazuje nalazite li se ispod ili iznad dobivene krivulje.

hayden panettiere u kampanji za mlijeko

Prehrana kod osteoporoze

Kako bi naš organizam iskoristio kalcij u mlijeku i ostalim namirnicama, odnos Ca i P (fosfor) mora biti 1:1 ili najviše do 1:10 (npr. u mahunarkama), a dodatno su važni i magnezij i vitamin D. Što je omjer fosfora veći to se u crijevima fosfor spaja s kalcijem i obliku netopive soli izlučuje se iz organizma.

Apsorpciju kalcija iz crijeva ometa i prevelika kiselost organizma tj. krvi. Kiselost organizma zbog loše prehrane (previše mesa i suhomesnatih proizvoda, slatko, masno itd.) crpi Ca iz naših kostiju. Ujedno, što je kiselost organizma veća to je mogućnost sinteze kalcija manja.

Prehrana za prevenciju osteoporoze se temelji na zdravim namirnicama: sitna plava morska riba koju treba jesti s kostima, mliječne prerađevine, orašasto voće, suho voće, zeleno povrće, brokula, poriluk, kelj, alge, tofu sir, sjemenke sezama... -te namirnice su bogate kalcijem.

Riblja ulja, losos, žutanjak, šampinjoni - bogati su vitaminom D. No, da bi se vitamin D sintetizirao u organizmu, potreban nam je boravak na svježem zraku tj. utjecaj sunca jer će se tek tada u koži sintetizirati i vitamin D koji je izuzetno važan jer bez njega se kalcij neće apsorbirati tj. prijeći iz crijeva u krvotok. Ako kalcija nema u krvi, neće ga biti dovoljno ni u kostima.

Zeleno lisnato povrće, brokula, prokulica, kelj, poriluk, kupus... – vitamin K.

Zanimljivo je da kupus sadrži i dosta bora, koji povećava razinu estrogena u krvi, a estrogen nam čuva kosti.

Banane i krumpir, rajčica, dinja,rotkvice...- kalij

Cjelovite žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, meso... - magnezij

Dodaci prehrani

Ako uzimate preparate kalcija, od magistre u ljekarni svakako tražite kalcij u obliku CITRATA (brže se i više resorbira i ne stvara žučne kamence), te uz dodatak magnezija i vitamina D.

Kalcij-magnezij-cink odlična je kombinacija najvažnijih minerala radi što bolje apsorpcije.

Soja i sojini proizvodi (naravno ne GMO soja) - bogati izoflavonima za ravnotežu estrogena i progesterona.

Količina kofeina ne bi trebala prelaziti 3-4 šalice kave dnevno jer se vjeruje da uklanja kalcij iz krvotoka. To se odnosi i na Coca-Colu no ja je volim i pijem. Ali ne previše. Ipak više uživam u svojim biljčicama (čajevima) te zelenom čaju. Ne pušiti ! Nikotin utječe na proizvodnju estrogena. Bogu hvala-nikad nisam pušila cigarete.

Naravno da je potrebna redovita, svakodnevna šetnja na umjereno jakom suncu i tjelovježba prilagođena dobi oboljele osobe. Svakako treba smanjiti i višak tjelesne mase ako ona postoji.

ljekoviti čajevi

Fitoterapija protiv osteoporoze

Idealne biljke protiv osteoporoze su: preslica, stolisnik, kadulja, anđelika, crvena djetelina, maslačak, kopriva i kim.

Neke su biljke s fitoestrogenima, neke sadrže Ca i Mg, a neke olakšavaju apsorpciju kalcija. Utječu na bolju cirkulaciju, a time i bolju prehranu i kostiju i mišića koji ih podupiru. Čaj se pije pola litre do litru dnevno uz tinkturu piskavice ili koprive, stolisnika i komorača. Preporučam i kupku od stolisnika u trajanju 20-ak minuta.

I ne zaboravimo masažu - za masažu i lagano utrljavanje idealna je krema od stolisnika, gaveza i borovice ili ružmarina. Tko ne voli kremu za zamjenu pripremamo tonik ili gel.

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.
Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com

Radno vrijeme za informacije, narudžbe i posjete: pon, sri, pet - od 8h do 14h; uto, čet - od 14h do 19h.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.