Menstruacija, mjesečnica, menses, mjesečno krvarenje, dio je menstruacijskog ciklusa, njegov početak ili kraj ovisno iz kojeg kuta postavimo polazište. Ona je prirodna pojava, a ne bolesno stanje, obilježava je cikličnost, promjenjiv intenzitet i specifičan miris... 

ulla cijela

Mjesečna pojavnost menstrualnog krvarenja često je usklađena s mjesečevim mijenama, nastaje kao rezultat promjene razine hormona, njihovog pada, te kao posljedica izostanka ostvarivanja trudnoće pri čemu sluznica koja oblaže unutarnji dio maternice odumire i dolazi do njezinog odvajanja, odnosno krvarenja. Maternica i njezina sluznica čine kolijevku za potencijalno oplođenu jajnu stanicu, stoga se sluznica bogata krvnim žilama svaki mjesec priprema za primitak oplođenog jajašca i ako se to dogodi dolazi do trudnoće. Krvarenje je posljednja faza menstrualnog ciklusa čije je prosječno trajanje 28 dana, odnosno početak novog ciklusa.

ulla cijela3

Miris menstrualne krvi u direktnoj je korelaciji s bakterijama koje se nalaze u rodnici. Izlijevanjem krvi iz središnjeg dijela maternice u rodnicu, krv se zadržava kroz neko vrijeme povlačeći sa sobom sav biološki materijal rodnice (njezin sekret, bakterije i razgrade produkte bakterijskih toksina). Neugodu koju nosi promijenjen miris menstrualne krvi mora nas ponukati na promišljanja o bakterijskim uzročnicima rodnice kao i o drugim mogućim metaboličkim promjenama koje se zbivaju unutar našeg tijela, a mogu uzrokovati promjenu vaginalne flore (npr. dijabetes, poremećaj rada štitnjače...).

ulla cijela2

Promijenjen i intenzivan miris mogao bi biti izravni pokazatelj bakterijske prevlasti unutar rodnice. Neravnoteža u vaginalnoj flori uz prevlast bakterija ili gljivica uzrokom je promijenjenog mirisa. Jenjavanjem menstrualnog krvarenja mogu uz neugodan miris započeti i drugi simptomi, kao što su osjećaj nelagode, pečenja, nelagode prilikom mokrenja, uz osjeća žurnosti za mokrenjem, definitivno nas mora ponukati na ginekološki pregled. Često neugodan miris, toliko intenzivan uz osjećaj truleži može biti prvi znak i zaboravljenog tampona. Miris truleži svakako može biti i pokazatelj neadekvatne higijene kako spolovila tako i higijenskih predložaka i/ili donjeg rublja. Krv na ulošku nakon nekog vremena na ulošku oksidira, a neugodan miris nastaje kao posljedica crvenih krvnih zrnaca i bakterija koje se time hrane i na njemu razmnožavaju. Kako su ulošci često od nepropusnih materijala koji zadržavaju protjecanje zraka osjećaj nelagode biva sve intenzivniji.

ulla cijela1

Što moramo raditi?

• Mijenjanje uložaka svakih nekoliko sati, birati prozračnije „prirodnije“  uloške bez mirisa
• Korištenje tampona ili menstrualne čašice uz redovito mijenjanje i održavanje higijene 
• Tuširanje barem jednom dnevno, vodom i uz korištenje blagih pH neutralnih sapuna.
• Birajte pamučno donje rublje, što prozračnije  u kojem se manje znojite. Više znoja znači više vlage i više potencijalno dobrih uvjeta za razvoj bakterija.
• Briga o higijeni vanjskog spolovila, nakon mokrenja i stolice, skraćivanjem stidnih dlačica smanjuje mogućnost zadržavanja znoja, vlage, krvi i time se smanjuje mogućnost nastajanja hranilišta za bakterijske uzročnike.
• Brigom o vrsti hrane koja se unosi u tijelo može imati utjecaj na mirise koje luči naše tijelo.

Svaka žena ponajbolje poznaje svoje tijelo kao i svoje mirise, promjenom higijenskih navika kao i vođenjem računa o higijeni tijela i donjeg rublja znatno može pridonijeti uspostavljanju ravnoteže.

ulla marton mjesecnica

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

intimina ulla marton

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.