Iako je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, ječam je u ljudskoj prehrani nepravedno zapostavljen. U ukusnom gulašu, krepkoj juhi ili blagdanskim slasticama, organski uzgojeni ječam istinska je zdrava zimska namirnica

ječam za zdravlje

Ječam obiluje važnim mineralima kao što su kalij, magnezij, selen, fosfor i cink, odličan je izvor vlakana (69% preporučene dnevne količine na 100 g), pa zahvaljujući tome ima blagotvoran učinak na probavu te održavanje ravnoteže crijevne mikroflore. Ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu, što ga čini pogodnim za prehranu vrhunskih sportaša, rekreativaca, ali i svih drugih koji se žele uravnoteženo hraniti.

Blagog je okusa i uglavnom se koristi u juhama, u kuhanim jelima može zamijeniti rižu, dok se u obliku kaše ili pahuljica može konzumirati za doručak. Manje je poznato da je mljeveni ječam zdrava alternativa kavi, naročito za one osjetljive na kofein. Najpoznatiji doprinos ječma hrvatskoj kuhinji svakako je ričet, izdašno zimsko jelo od graha i suhog mesa, a odlično se slaže i s drugim tradicionalnim zimskim jelima poput kiselog kupusa ili repe, kojima pojačava okus te dodaje gustoću.

Preporuka: EKOZONA ječmeni slad još je jedan proizvod iz EKOZONA asortimana čije je doba godine uskoro stiže. Odlična zamjena za šećer i umjetna sladila bogatog karamel okusa i mirisa idealna je za spravljanje blagdanskih slastica poput pudinga pita i biskvita, za uživanje bez grižnje savjesti. Osim toga, dobro se slaže s limunadom ili čajem za borbu protiv učestalih zimskih prehlada. EKOZONA ječmeni slad od organski uzgojenog ječma možete pronaći na policama Konzuma po cijeni od 34, 90 kuna za 450 g.

Recepti s ječmom:

JEČAM S GLJIVAMA

Sastojci: 1 šalica ječma | 3 šalice temeljca od povrća | 200 g gljiva | 1 luk | 2 žlice maslinovog ulja.

Priprema: Ječam operite i procijedite. Stavite ga u posudu i prelijte temeljcem. Kada zakuha, smanjite vatru te ga poklopljenog kuhajte 60 min. Sitno nasjeckajte luk i gljive te ih pirjajte na maslinovom ulju. Stavite kuhani ječam i pirjajte ga 20-ak minuta uz miješanje. Dodajte sol i papar po želji.

GRAH S RIČETOM

Sastojci: 20 dkg graha | 15 dkg ječma | 5 dkg mrkve | nekoliko režnjeva češnjaka | list lovora, sol i papar po ukusu.

Priprema: Grah i ječam namočite i ostaviti da stoji preko noći. Drugog dana staviti grah kuhati u hladnu vodu, koju procijedite i bacite nakon što grah zakuha. Postupak ponoviti dva puta. U odvojeni lonac staviti kuhati ječam u slanu vodu i kuhati 45 minuta. Kad su grah i ječam skuhani, na ulju pirjati narezanu mrkvu, dodati sitno sjeckani češnjak, promiješati te dodati grah i ječam. Sve sastojke podliti vodom u kojoj se kuhao ječam i zajedno kuhati još 15-ak minuta. Za bolji okus jelu se može dodati i suho meso.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.