Menstruacija u mnogih žena simbolizira rađanje i početak nečeg novog, ulazak u samu sebe i donošenje novih odluka... U menstruacijskom ciklusu sadržan je bit reproduktivnog života žene

dysmenorrhea

Menstruiramo u prosjeku oko 38-40 godina, odnosno 450-480 dana tijekom našeg života, u prosjeku 5-7 dana i tada gubimo oko 180 ml krvi, odnosno 6 velikih jušnih žlica što krvi, što sluznice koja oblaže materničnu šupljinu, potom sekretornog materijala iz grlića maternice i rodnice. Obim menstrualnog krvarenja individualan je od žene do žene. Ako je krvarenje kraće od 2 sata smatramo ga patološkim. Sve dulje, čak i u trajanju od nekoliko sati unutar jednog dana, obilježavamo kao uredno menstrualno krvarenje. 

Menstruacija je jedan od jedinstvenosti ženskog tijela. Obilježava je ritmičnost,  poput cikličkih mijena biološkog svijeta oko nas, mjesečevih mijena i ritmičnost izmjena godišnjih doba. Uz pojmovnik menstruacija povezana su raznolika promišljanja žena: za jedne veselje jer obilježava njihovu biološku mladost, za druge tugu zbog neuspjeha ostvarivanja trudnoće, za mnoge predstavlja opterećenje i nelagodu posebice u tehnološkom svijetu u kojem se žensko tijelo pokušava preinačiti prema muškome modelu radne sposobnosti, izgledu i funkciji. Izrazita bol tijekom menstrualnog krvarenja, uz osjet nelagode čiji gradijent raste uz osjet „raspadanja utrobe“, s ili bez proljevastih stolica, grčeva, povremeno uz osjet totalne tjelesne nesposobnosti, predstavlja razdoblje užasa. Već i pomisao približavanja očekivanog krvarenja dovodi do porasta straha od očekivanja boli, nelagode i tjelesne nemoći. Okolini je iznimno teško predočiti osjet kroz koju žena prolazi i time se susreće s  čestim nerazumijevanjem i socijalnom stigmatizacijom.  

ulla-cijela3

Dysmenorrhea je medicinski sinonim za izrazito bolne menstruacije koje mogu dovesti i do nesvjestice. Nastaje kao posljedica oslobađanja tvari kao što su prostaglandini i arahidonska kiselina, koje se oslobađaju unutar sluznice maternice te uzrokuju grčevita stezanja materničnog mišića što uzrokuje muklu zdjeličnu bol, centralno smještenu. Zbog lokalnog zdjeličnog širenja prostaglandina unutar male zdjelice može doći i do proljevastih stolica. Bolnost vrlo često zanemarivana od samih pacijentica kao nešto što je uobičajeno, ali i od srodnika (roditelja) pod izlikom ginekološke dogme da će ostvarivanjem trudnoće i porodom bolnost nestati. 

Vrlo je važno imati na umu da je primarna dismenoreja (ona koja se bilježi od prvih ciklusa) prvi znakoviti znak koji navodi na endometriozu/adenomiozu (bolest kod koje dolazi do urastanja sluznice maternice unutar materničnog mišića, i /ili okolne organe unutar male zdjelice). Sinonim za endometriozu je bol, bol koju obilježava razdoblje neposredno pred menstruaciju i tijekom nastupa menstrualnog krvarenja, koja nastaje kao posljedica infiltracije endometriotičnih plakova u području male zdjelice, koja prati cikličke hormonske promjene, dolazi do "krvarenja" na mjestu rasapa stvaranja priraslica, promjena anatomskih odnosa, time i potiska na živčane ogranke što uzrokuje bol.

Rasap endometriotičnih plakova u svome sijelu stvaraju upalno žarište  što za posljedicu ima ili promjenu lumena (npr.crijeva) ili nastajanje priraslica (adhezija) koje mijenjanu anatomske odnose unutar zdjelice, navlačeći pojedine strukture jednu na drugu što može otežavati pasažu crijeva, dinamiku pražnjenja mjehura, bolnost tijekom odnosa. Kronična bol gotovo je glavno obilježje svih bolesnica  koje boluju od endometrioze s progresijom povremeno do nesnošljivosti tijekom menstruacije i neposredno prije nastupanja menstruacije.

dysmenorrhea

Isključivanjem endometriozne kao glavnog mogućeg potencijalnog uzročnika boli moramo razmišljati i o drugim potencijalnim uzročnicima boli prilikom menstrualnog krvarenja. Miomi posebice oni koji su smješteni blizu središnjeg dijela, odnosno oni koji se polako porađaju u njega ili kroz kanal vrata maternice mogu uzrokovati snažna stezanja i bol tijekom menstrualnog krvarenja, slična bol i nelagoda može biti uzrokovana i endometralnim polipom (ovalnom nakupinom sluznice koja je smještena u središnjem dijelu maternice).

Upale rodnice ili tijela maternice, jajovoda i jajnika odnosna zdjelična upalna bolest može biti razlog osjeća nadutosti, boli tijekom mensesa. Bol može uzrokovati i spirala uz nelagodan osjećaj porađanja / izbacivanja stranog tijela iz sebe. Pojačana bolnost naglašenija je u pušačica, te u žena koje konzumiraju veće količine alkohola i kod pretilih žena. 

Bol, ne samo zdjelična postaje vremenom i "opća" što posljedično razvija brojene radne i funkcionalne poteškoće, drastičan pad u kvaliteti života, nemogućnosti doprinosa socijalnog i ekonomskog unutar obitelji, nepovjerenje radne i obiteljske okoline, što gura u stanje opće pishofizičke iscrpljenosti. Nažalost brojnim ženama bolest se ne prepoznaje i upućuju se na psihijatrijska vještačenja. 

intimina_ulla_cijela

Piše: Prim.dr.sc. Ulla Marton, dr.med
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

intimina kolumna ulla

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.