Činjenica da imate psa posebno pomaže u prevenciji bolesti koje su povezane sa stresom i sjedilačkim načinom života. Vlasnici pasa uglavnom hodaju dvostruko više od onih koji nemaju psa. Redovita šetnja predstavlja važnu aerobnu vježbu, priliku za upoznavanje i - u većini slučajeva dovodi do - manje tjelesne težine

žena i pas

Znanstveni testovi s kućnim ljubimcima

Stručnjaci sa sveučilišta State Unversity of New York proveli su jednostavno, ali važno znanstveno istraživanje koje je pokazalo kako kućni ljubimci mogu biti veća podrška svojim vlasnicima u teškim životnim situacijama - čak učinkovitija od prijatelja, obitelji i supružnika.  Istraživanje u sklopu znanstvenih studija o psihosomatskim poremećajima provedeno je na 240 vjenčanih parova, od kojih su polovica bili vlasnici pasa ili mačaka. Parovi bez ljubimaca imali su povišeni krvni tlak i ubrzane otkucaje srca (što upućuje na stres), u odnosu na parove s ljubimcima.

Sudionici znanstvenog istraživanja morali su proći kroz dva jednostavna zadatka: u mislima rješavati teži matematički problem i staviti ruke u ledenu vodu na dvije minute. Neki su bili sami, a neki su bili u društvu: ili supružnika ili prijatelja ili ljubimca. Prema znanstvenoj studiji objavljenomju Journal of Psychosomatic Medicine, sudionici su imali viši krvni tlak i broj otkucaja srca kada je u prostoriji bio supružnik ili prijatelj. Međutim, u društvu ljubimca, krvni tlak i otkucaji srca su se snizili. Osobe koje nisu bile vlasnici ljubimaca imale su u prosjeku ukupno viši krvni tlak i broj otkucaja srca od osoba s ljubimcima.

Ljubimci kao podrška

Naravno, kućni ljubimac, posebno pas, može svome vlasniku pomoći da se suoči s mnogo složenijim problemima od matematičkih zadataka i ledene vode. Znanstvene studije pokazuju da psi ublažavaju depresiju i tjeskobu, pružaju utjehu usamljenim osobama te smanjuju krvni tlak i kod djece i kod odraslih. Znanstvenici tvrde da djeca imaju niži krvni tlak "u neposrednoj blizini psa, čak i ako izostaje direktan kontakt sa životinjom". Članak o tome objavljen je u Western Journal of Medicine: "Glađenje psa dokazano smanjuje krvni tlak i puls i kod čovjeka i kod životinje."

Šetnje i gubljenje kilograma

pas

Posebnu korist od pasa i kućnih ljubimaca imaju srčani bolesnici. U časopisu American Journal of Cardiology objavljen je članak o osobama koje su imale srčani udar - dokazano je da su vlasnici pasa imali šest puta veće izglede živjeti dodatnih godinu dana, nego osobe koje nisu imale psa. Vlasnici pasa su također imali dobre rezultate u varijabilnosti srčanog ritma - sto je znak zdravog srca i pozitivne reakcije na stres. Osim toga, vlasnici pasa primorani su na šetnje sa svojim ljubimcima, a sustavno hodanje nekoliko puta na dan i boravak na svježem zraku dodatno poboljšavaju i osnažuju kardiovaskularni sustav.

Dakle, činjenica da imate psa posebno pomaže u prevenciji bolesti koje su povezane sa stresom i sjedilačkim načinom života. Vlasnici pasa uglavnom hodaju dvostruko više od onih koji nemaju psa. Redovita šetnja predstavlja važnu aerobnu vježbu, priliku za upoznavanje i - u većini slučajeva dovodi do - manje tjelesne težine. Istraživanje koje su znanstvenici proveli na University of Missouri pokazalo je da su osobe koje su se zaposlile kao šetači pasa i šetale psa 20 minuta dnevno kroz 50 tjedana, izgubile u prosjeku 6,5 kilograma - više nego većina ljudi izgubi na popularnim dijetama.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.