I sama sam u jednom trenutku zagazila duboko u alternativu, a moj put pokušaja liječenja endometrioze alternativnim metodama trajao je gotovo deset godina, s manje ili više uspjeha. Opisat ću svoj alternativni put kroz ovu, treću po redu kolumnu koja tematizira moju borbu s endometriozom, a vi sami procijenite koliko je išta što sam radila ili čemu sam poklanjala povjerenje, imalo smisla. S obzirom na opširnu tematiku, ovu kolumnu napisala sam u četiri dijela

intimina valerija kolumna endometrioza

Prema službenom stajalištu zapadne medicine, endometrioza se opisuje kao kronična neizlječiva bolest. Manji broj oboljelih žena ima sreće, pa uslijed izbora ispravne operativne metode - kirurške ekscizije – i educiranog liječnika koji pri tome učini temeljit operativni zahvat i ukloni sva žarišta i lezije, ne razviju recidiv i one se smatraju izliječene, odnosno u remisiji. Određenom broju žena hormonska terapija pomogne sa simptomima, pa se i one u tom smislu osjećaju izliječene, a posebne su sretnice one kod kojih se ostvarila željena trudnoća, a nakon poroda im se endometrioza više nikada nije pojavila. No, za većinu oboljelih žena, realnost je takva da se endometrioza često vraća i nakon korištenja lijekova, i nakon brojnih operacija i nakon poroda.

Uslijed takvih okolnosti, žene za ovu benignu bolest, koju sve više kako domaćih, tako i stranih liječnika, opisuju da se ponaša i širi kao rak, traže rješenja u svijetu alternative. Alternativna medicina starija je od zapadnjačke i mnoge žene, potaknute vraćanjem prirodi, posežu za raznim alternativnim pristupima ne bi li pronašle olakšanje za svoje bolne simptome. I sama sam u jednom trenutku zagazila duboko u alternativu, a moj put pokušaja liječenja endometrioze alternativnim metodama trajao je gotovo deset godina, s manje ili više uspjeha.

Kučka od nemila zvana endobitchiosis

Nakon što me liječnik skinuo s kontracepcijskih pilula koje nisam podnosila, 2010. godine dobila sam prvi pravi posao kao marketing manager i to u jednoj filmskoj produkcijskoj kući (do tada sam studirala i usput se bavila manekenstvom i hostesiranjem op.a.). Imajte na umu da su filmovi moja prva ljubav i da mi je oduvijek bila velika želja pisati scenarije, stoga je malo reći da sam bila oduševljena. Vikend prije prvog radnog dana na novom poslu nosila sam revije na Zagreb Fashion Weeku i nezgodno stala za vrijeme probe u backstageu. Unatoč tome, odradila sam sve revije po rasporedu, a kad je program završio noga mi je izgledala kao da sam "elephant woman". Na hitnoj traumatološkoj konstatirali su nekoliko ozbiljnih istegnuća ligamenata, tako da sam na kraju dobila longetu do koljena. Netko drugi bi vjerojatno otvorio bolovanje, ali ne No1Vakica, oh, hell no! Ponosno sam se na poslu pojavila na štakama. Što se endometrioze tiče, pritajila se, pa sam većinu mjeseca mogla normalno raditi. Ipak, kučka kakva jest, od nemila zvana endobitchiosis, vrebala je i čekala svoju priliku - svaku iduću menstruaciju.

endometrioza

Sjećam se da bih se već u kasno ljeto 2010. godine, niti godinu dana nakon operacije, svaki put tijekom menstruacije jedva izvlačila iz kreveta od vrtoglavice, malaksalosti, mučnine i bolova. Najgore mi je tada bilo odlaziti u takvom stanju na posao. Već sam ušla u dobro znanu rutinu, čim osjetim prve bolove, uzimam Ketonal forte 100 mg. Jednom prilikom sam, naravno, zaboravila na rutinu. To je već bilo u razdoblju kad sam dala otkaz u produkcijskoj kući, odselila od roditelja i pokrenula udrugu u kojoj sam radila na kreativnim, medijskim i društveno osviještenim projektima. Dobila sam menstruaciju tog dana, ali mislila sam da se sasvim dobro osjećam. Usisavala sam, prala podove, brisala prašinu, vukla police, stolove, kutije, ponašala sam se kao da sam besmrtna.

Često sam u životu zaboravljala paziti na sebe, znala sam da i dalje patim od bolnih menstruacija, ali vjerovala sam da sam se endometrioze riješila operacijom. Navečer su se bolovi toliko pojačali da je tijelo otišlo u napadaj gdje sam se cijelo vrijeme tresla od bolova, nisam se mogla ugrijati niti smiriti. Kad su bolničari hitnog medicinskog tima stigli i čuli da imam stravične bolove uz menstruaciju te da sam operirala endometriozu, odahnuli su, praktički su se nasmijali da nije to ništa i dali mi par injekcija; u ruku Spasmex protiv grčeva, u stražnjicu Ketonal ili Voltaren protiv bolova, ni ne sjećam se više...

Ideja o promijeni prehrane

Ošamutilo me dovoljno da zaspim. Iduća tri dana nisam mogla ići na posao. Jedva sam mogla ustati i otići do wc-a, na kojem sam naravno umirala od bolova. Bolovi su bili oštri, probadajući, grčevi bi počinjali od rektuma i probadajućom putanjom putovali uzduž debelog crijeva, a zatim su se širili kao munje i električni šokovi u trbušnoj šupljini. Mnogo godina kasnije doznat ću da se radilo o nečemu što u Americi oboljele žene nazivaju endo-flare, a ja sam to prevela kao endo-napad: napad akutne, neizdržive boli zbog kojeg apsolutno morate na hitnu po neke ozbiljnije droge, ali o tome će vas i danas rijetko koji ginekolog educirati.

Nakon te mučne epizode, napokon sam se natjerala provesti u djelo ideju o promijeni prehrane koju sam obećala svom liječniku. Kad sam bila pročitala da bih se morala odreći šećera, bijelog brašna, glutena, crvenog mesa, mlijeka, mliječnih proizvoda, obeshrabrila sam se, bilo mi je to prekomplicirano u odnosu na životni tempo. Ali u tom trenu, nakon tog endo-napada, odlučila sam ograničiti prehranu, i zbog toga sam većinu vremena bila gladna i razdražljiva. Uz promjenu prehrane, uzimala sam ulje noćurka prema preporuci one ginekologinje koja mi je prva spomenula da je moguće da imam endometriozu, pokušavala sam tako barem malo ustabiliti menstrualni ciklus, ali ništa nije pomagalo. S vremena na vrijeme prestala bih paziti na prehranu, pa bih opet počela uvoditi restrikcije, iz grižnje savjesti, čisto da osjećam kao da nešto barem radim po pitanju svog zdravlja. Kako sam olako shvatila svoju dijagnozu, tako sam olako pristupala i prehrani.

intimina valerija kolumna endometrioza

Krajem 2012. godine počela sam opet osjećati bolove koji više nisu bili ograničeni za vrijeme menstruacije. Pojavili su se bolovi kod odnosa, bolovi kod defekacije i uriniranja, prilikom menstruacije i ovulacije, sad me počelo sve boljeti neovisno o danu menstrualnog ciklusa. Reći ću vam nešto, defekacija, odnosno kako ja to infantilno zovem kakanje, nikada ni u kojem slučaju ne smije boljeti. To je osnovna fiziološka potreba koja treba biti potpuno bezbolna. Zamislite da vas odjednom boli nešto tako uobičajeno i egzistencijalno kao što je to, primjerice, disanje? Možete li to uopće zamisliti? Vjerujem da to itekako mogu zamisliti oni ljudi koju su preboljeli upalu pluća, gripu ili Covid-19 koji nam je svima 2020. godine promijenio živote.

Jasno je da niti jedna fiziološka potreba koju tijelo obavlja bez našeg svjesnog napora kao što su probava, disanje, uriniranje, defekacija i menstruacija, ne smije boljeti, kao što ni seksualni odnos koji je najprirodnija stvar na svijetu i treba biti najugodnija stvar na svijetu – ne smije boljeti. Bol pri samo jednoj od ovih aktivnosti koje sam nabrojala, ozbiljan je znak da nešto nije u redu i da je lako moguće da patite od endometrioze ili adenomioze, zle sestre blizanke endometrioze, koja zahvaća samo maternicu, ali može izazivati jaka krvarenja, i sve prilično iste bolove u utrobi kakve izaziva endometrioza.

Emocionalno napokon ispunjena i presretna

U tom periodu, bila sam zdravstveno loše i zbog toga nesretna, ali emocionalno napokon ispunjena i presretna, u ozbiljnoj vezi s ljubavi mog života, mojim sadašnjim suprugom Borisom, kojeg od milja zovem raznim nadimcima, pa se nemojte zbuniti što ga kasnije u tekstu nazivam Juju, Ljubi, Bobek, Spac, Beba, Bebek ili Mato Mišonja Kovač. Otišla sam s Ljubijem u bolnicu, kod liječnika koji me operirao, a koji je ultrazvučnim pregledom ustanovio da su jajnici čisti i da se bolest nije vratila. Izvadila sam opet i tumorski marker CA125 koji nije ukazivao na nikakve poremećaje. Ipak, duboko u sebi, trpeći, za liječnika neuobičajene, ali za mene dobro poznate bolove, znala sam da se bolest vratila.

Liječnik je odbio moj zahtjev da izvrši još jednu laparoskopiju jer je smatrao da za to nema indikacija. Smatrao je da bi druga operacija na mladoj ženi od 29 godina koja nije nijednom rodila, učinila više štete nego koristi. Ponovio mi je kako bih trebala ići na trudnoću, na što sam ja odgovorila da nisam spremna i da sam zainteresirana za zamrzavanje jajnih stanica. Srezao me po kratkom postupku pojasnivši mi kako social freezing ne postoji u Hrvatskoj. No, realno, nisam ja htjela zamrzavati jajne stanice zbog društvenih razloga ili zbog karijere, već sam se bojala posljedica koje bi endometrioza mogla ostaviti na rezervu mojih jajnih stanica. Bilo kako bilo, ideja o zamrzavanju jajnih stanica isparila je iz ordinacije brzinom svjetlosti, kao i moje nade da će mi liječnik povjerovati dok mu opisujem svoje tegobe. Bila sam ljuta i razočarana zbog toga, iskreno, jednostavno sam znala da se endometrioza vratila.

valerija đurđević, endometrioza

Nekoliko mjeseci kasnije, odlučila sam potražiti drugo mišljenje, ovaj put kod ginekologa u drugoj bolnici koji je na ultrazvučnom pregledu odmah shvatio da umirem od bolova, što nikako nije bilo normalno. Zaključio je da mi se endometrioza “vratila” (uvjetno rečeno vratila, jer zapravo nigdje nije ni otišla, ali ja to onda još nisam znala op.a.), ali da nažalost na ultrazvuku ništa ne može vidjeti. Poslao me na CT zdjelice, a nalaz je pokazao endometriom od 5 cm na jajniku. U tom razdoblju, to je već bila 2013. godina, paralelno sam radila u udruzi, za jednu medijsku kuću kao vanjski suradnik i u PR agenciji kao account manager za klijente iz područja politike. Malo je reći da sam bila preplavljena poslom.

Često se u teorijama što uzrokuje endometriozu zna nagađati kako je endometrioza bolest moderne žene, gdje se njene emocionalne potrebe natječu s poslovnim potrebama, ili tako nekakva glupost. Ono, u smislu da su žene koje su karijeristice, odnosno vole raditi i biti poduzetne, manje sposobne biti “žene, majke, kraljice”, štoviše njihovo tijelo do te mjere protestira da izaziva bolest zvanu endometrioza. Zvučalo mi je kao hrpa gluposti, no to je bio samo početak čiribu-čiriba idiotarija o kojima sam slušala kao mogućem uzroku moje bolesti, o čemu ću više pisati u trećem dijelu ove kolumne.

Zanemarila sam svoj unutarnji glas

S najnovijim nalazima iz bolnice, vratila sam se kod svog liječnika koji me operirao 2009. godine. Iako mi je tijelo šaputalo da se ne bih trebala vraćati liječniku koji mi nije vjerovao kad sam mu govorila da osjećam strašne bolove i da jednostavno znam da se endometrioza vratila, zanemarila sam svoj unutarnji glas. Žene to često rade, još od malih nogu, što ponekad može biti pogubno. Ženska intuicija urođen je i nepogrešiv mehanizam svake od nas, ali prečesto nas kroz odgoj nauče i programiraju da ne slušamo sebe, već roditelje, učitelje, profesore, liječnike, i tako do odrasle dobi steknemo štetnu naviku da svi znaju bolje od nas što je dobro za nas te zaboravimo slušati vlastitu istinu. Zapamtite, nitko ne zna što je najbolje za nas bolje od nas samih.

Kad je vidio nalaze CT-a zdjelice odnosno endometriom od 5 cm na jajniku, moj liječnik je zaključio kako sada trebam hitnu operaciju. Nisam si dala vremena da istražim druge opcije, nisam iskreno ni razmišljala o tome, i dalje sam olako shvaćala endometriozu i pretpostavljala sam da moj liječnik zna što radi. Budući da sam imala previše posla, odgodila sam zahvat za kraj 2013. godine. Ovog puta iznimno sam teško podnijela operaciju koja je potrajala duže od uobičajenog, oporavak je bio katastrofalan, sjećam se da sam urlala od bolova prilikom vožnje od bolnice do stana gdje smo Juju i ja tada živjeli. Mislila sam da mi netko motornom pilom reže cijelu utrobu, da umirem, a sama vožnja trajala je 45 minuta, obzirom da je Juju svakih 5 minuta morao stajati sa strane da se odmorim. Svaka rupa na kolniku bila je moja pokora. Vadila sam šavove nakon 7 dana, ali ni blizu nisam bila oporavljena.

Tvrdoglava kakva jesam, brzo sam se vratila poslovima koji nisu mogli čekati, ali zbog činjenice da sam se prerano vratila na posao, moje tijelo je patilo. Cijeli taj period na mene je ostavio veliki trag, izgubila sam 10 kilograma od stresa kojem sam bila izložena i tada sam počela intenzivnije razmišljati o alternativnim metodama kontroliranja ove bolesti. U idućem nastavku, nastavljam pisati upravo o njima...

***

Ako imate izrazito bolne menstruacije zbog kojih ne možete normalno funkcionirati i trebate uzimati veće količine analgetika, ako imate bolove tijekom odnosa, bolove tijekom stolice (naizmjenično zatvore i proljeve), bolnu i čestu nadutost, učestale upale mokraćnog mjehura, moguće je da imate endometriozu.

Javite se u Kliniku za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, gdje djeluje ekspertna Ambulanta za endometriozu. Pacijentice onamo šalju liječnici primarne zaštite ili se same javljaju, a kontakt email za narudžbu je: predbiljezbe.cef.gin@kbc-zagreb.hr, brojevi telefona: 01/4604 723 i 01/4604 791.

valerija kolumna

Valerija Đurđević diplomirana je ekonomistica, spisateljica i supruga glazbenika Borisa Đurđevića, osnivača i autora grupe Colonia. Rođena je 02. kolovoza 1983. u Vukovaru, a iako je vlasnica dvije diplome Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koje su joj bile ulaznica u poslovni svijet, u duši je spisateljica. Osim vođenja društveno odgovornih projekata u udruzi Medijska tvornica te obavljanja poslova odnosa s javnošću u sferi politike, filma i glazbe, u zadnjih 10 godina napisala je 2 romana i stihove za više od 50 pjesama popularne domaće glazbe. 2020. godine je za pjesmu “Suzana” koju izvode Mejaši i Vigor dobila nagradu Cesarica zajedno sa skladateljem Denisom Dumančićem za Tamburaški hit godine. Jedna je od pokretačica peticije “I ja sam 1 od 10” koja je pokrenuta početkom ožujka 2022. godine, koja ima za cilj podizati svijest javnosti o endometriozi i boriti se za veća prava i bolju medicinsku skrb za sve žene oboljele od endometrioze u Hrvatskoj. Pozvali smo Valeriju Đuđević da opiše svoje iskustvo s endometriozom kroz 4 mjesečne kolumne kako bismo kroz portal femina.hr i brand Intimina koji su usko specijalizirani i senzibilizirani za ženske teme, podizali svijesti o endometriozi i na taj način pridonijeli boljitku svih žena koje boluju od ove izazovne bolesti.

Powered by

intimina valerija kolumna endometrioza

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.