Test koji je zasigurno promijenio život mnogih žena saživio se kao dio skrbi sa ženskim, ali i cjelovitim zdravljem. Ovo je priča o jednostavnom papa testu i o tome kako je jedan Grk spasio živote mnogih žena

intimina ulla marton kolumna

Većina žena ima osjećaj da je papa test u primjeni oduvijek, ali početak njegove primjene započeo je tek od 1960., sramežljivim napucima Američkog društva ginekologa iako su sama istraživanja objavljena još 1928. od strane Grka s američkom adresom dr. Georgios Nikolaou Papanikolaou i upravo na temelju njegovih istraživanja test dobiva eponim po njemu Papanikolaou test ili papa test.

Probirni test je relativno jednostavan test, ponovljiv, neinvazivan, ukorporiran s komplementarnim metodama (kolposkopija) i HPV genotipizacija i ono što je iznimno bitno za žene prihvatljiv i prepoznatljiv u svome značaju. Test prepoznatljiv kao okosnica u razlučivanju dobrog od lošeg, na temelju uzimanja površinskih stanica s vrata grlića maternice njenog kanala i stražnjeg svoda rodnice. Test  nije bolan, jednostavan u dnevnom radu, i ponovljiv.

intimina kolumna ulla marton

Strah od papa testa često je skriven u strahu od samog pregleda i moguće nelagode tijekom pregleda. Prilagođenim ginekološkim instrumentom koji se uvodu u rodnicu prikazuju se stijenke rodnice i površina vrata maternice. Cjelovit prikaz omogućuje pravilno uzimanje obriska sa svoda vagine, vrata grlića maternice s pomoću špatule i štapića koji se uvodi u kanal vrata maternice, razmazom po predmetnom stakalcu špatule i štapića stanice se nanose na stakalce koje se potom odlaže u posebne otopine. Analiza stakalca se provodi u citološkom laboratoriju.

Dobiveni rezultati mogu ukazivati ne samo na promjene stanica koje mogu pred stadiji odnosno prve promjene koje mogu ukazivati na rani stadij bolesti, ali i na pojedine upalne promjene i njihove uzročnike. Prilikom postavljanja sumnje na pojedine uzročnike upale zasigurno je važna daljnja obrada, odnosno uzimanje ciljanih uzoraka iz rodnice ili vrata grlića maternice za daljnju mikrobiološku obradu te prilikom sumnje na infekciju uzrokovanom HPV virusom zasigurno je potrebita i njegova detekcija.

Prilikom postavljanja sumnje na jedan od upalnih uzročnika nužna je cjelovita i ciljanja obrada ne samo analizom uzorka iz rodnice već i urina, ali iznimno je važno obuhvatiti i partnera kako uzimanjem ciljanih uzoraka (urin, sjeme ili direktan obrisak iz mokraćovodne cijevi) tako i ciljano provođenje terapije u istoj dozi i kroz isto vrijeme.

intimina kolumna ulla marton

Dinamika ponavljanja papa obriska ovisi o njegovom nalazu i dobi žene, ako je nalaz uredan zasigurno ga treba ponoviti unutar 1 do 3 godine od zadnjeg uzimanja. Točnost testa iznosi od 66-80 % ovisno od laboratorija do laboratorija, njegova točnost ovisi o nizu čimbenika, tehničkom načinu uzimanja, metodi fiksiranja, analizi i interpretaciji.

Na temelju ovih spoznaja postavljeni su napuci o dinamici uzimanja kontrolnih uzorka. Uvođenjem komplementarnih metoda kolposkopije i biopsije odnosno histološkom interpretacijom uzorka na temelju patohistološke analize, točnost doseže do 95 %. Važno je istaknuti da njegova točnost nije apsolutna stoga je iznimno važna i klinička impresija liječnika/ ginekologa kao i prepoznavanje pojedinih odstupanja od strane žena (pojačani iscjedak, nelagoda u rodnici, nelagoda tijekom i nakon odnosa, neuobičajena krvarenja između dva menstrualna ciklusa). Vrijeme kada ga započinjemo uzimati nije jasno određeno, ali zasigurno je preporuka nakon 6-12 mjeseci od stupanja u spolne odnose bez obzira na životnu dob.  

intimina kolumna ulla marton

Donošenjem odluke i dogovaranjem termina, a neposredno prije samog uzimanja nije uputno koristiti lokalnu terapiju (vaginalete ili vaginalne kreme barem 2-3 dana, lubrikante, spermicidne kreme), dogovoriti termin u vrijeme menstrualnog krvarenja imati odnos neposredno prije samog termina dogovorenog za pregled. Dinamika ponavljanja između uzimanja dva papa testa je minimalno 4 tjedna u protivnom postoji opasnost od lažno negativnog nalaza, što može dovesti do niza zabluda i neadekvatnih poteza.

Bilo koje odstupanje koje zamijetite, nelagoda, svrbež, iritacija, nelagoda ili bolnost nakon odnosa, neprimjerena sukrvica ili naglašeni iscjedak predstavljanju alarme za dogovaranje liječničkog pregleda s ciljem otkrivanja mogućeg uzročnika ciljanim pretragama s ciljem određivanja citološkim promjena (papa test) mikrobiološki (uzimanjem uzoraka iz rodnice) i stvaranja mozaika kojim se može provesti ciljano liječenje.

intimina ulla marton kolumna

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

 intimina

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.