Aspartam već nekoliko godina ima lošu reputaciju. Je li on zaista tako opasan za zdravlje? I konačno, je li prijatelj ili neprijatelj vitkosti?

zene piju kavu

Mnogo se toga već čulo o aspartamu, i lošeg i dobrog. Ali istina jest da se taj zaslađivač danas prodaje u više od 90 zemalja i da ga milijuni ljudi dnevno konzumiraju. Koristi se u prehrambenoj industriji i to u sektoru za proizvodnju light proizvoda. Može se, dakle, koristiti bez bojazni za vitkost pod uvjetom da ga se ipak ne konzumira prekomjerno.

Činjenica je da su taj proizvod, koji je dugo bio smatran kancerogenim, mnoge sanitarne ustanove diljem svijeta proglasile neškodljivim. Tako izvještaj Znanstvenoga vijeća za hranu Europske Komisije od 2002. godine glasi: „Nema nikakve povezanosti između aspartama i bolesti raka". Taj zaslađivač „ne izaziva poremećaje nervnog sustava" i „ne utječe na plodnost i razvoj, osim u nekim rijetkim slučajevima i to ako se radi o uzimanjima vrlo visokih doza pa i do 100 puta većih od prihvatljive dnevne doze". Pa se tako danas taj proizvod smatra bezopasnim za dijabetičare i trudnice.

Alternativa - sirup agave

Ako vas u vezi aspartama ipak muči bilo kakva sumnja, možete izabrati neki drugi zaslađivač, kao na primjer sirup agave. Može se prvenstveno nabaviti u trgovinama zdrave hrane. On je jako sladak, a glikemički mu je indeks vrlo nizak. Dovoljno ga je dodati vrlo malo u npr. bijeli sir za fini slatki okus. Ali ne smijemo zaboraviti da je sirup agave ipak pravi šećer i ako se uzme više nego što treba sigurno izaziva povećanje tjelesne mase.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.