Endometrioza je kronična, progresivna bolest obilježena rastom tkiva nalik na endometrij (sluznicu maternice) izvan šupljine maternice, a može zahvatiti gotovo bilo koji organ u tijelu žene. Pridružite se 16. ožujka jedinstvenoj inicijativi "Dani žutih ruža" u organizaciji Udruge Ja sam 1 od 10 na Cvjetnom trgu u Zagrebu, od 10 do 14 sati

mjesec podizanja svijesti o endometriozi

U Hrvatskoj oko 90.000 žena živi s endometriozom, kroničnom i bolnom bolešću koja značajno utječe na kvalitetu života, a ujedno i na plodnost. Unatoč tome, svijest javnosti o endometriozi ostaje nedovoljna, a dijagnoza često kasni. Hrvatski sabor je na sjednici 8. veljače 2023. proglasio 1. ožujka Danom podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj, a ova je odluka donesena na prijedlog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora i na inicijativu Udruge žena oboljelih od endometrioze “Ja sam 1 od 10“.

mjesec podizanja svijesti o endometriozi

Kroz suradnju s četiri grada - Zagrebom, Osijekom, i drugima diljem Republike Hrvatske, Udruga "Ja sam 1 od 10" odlučila je biti glas onih koji se bore s endometriozom. Uz podršku brojnih pokrovitelja i donatora, organizira edukativne skupove, radionice i informativne štandove, kako bi proširili znanje o endometriozi i pružili podršku oboljelima.

mjesec podizanja svijesti o endometriozi

Nakon Rijeke i Splita, sljedeći u nizu događanja održat će se 16. ožujka na Cvjetnom trgu u Zagrebu, od 10 do 14 sati, dok će se drugi događaj održati 23. ožujka na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, također od 10 do 14 sati. Ovi događaji pružit će posjetiteljima jedinstvenu priliku da se informiraju o endometriozi, upoznaju s radom Udruge i postanu dio zajednice koja se zalaže za promjene u percepciji i tretmanu ove bolesti.

"Naša misija nije samo informirati javnost, već i pružiti podršku ženama koje žive s endometriozom, potičući ih da ne ostaju u tišini. Kroz ovu seriju događanja želimo izgraditi mostove razumijevanja i empatije, te potaknuti zajednicu na akciju", izjavila je predsjednica Udruge Zorica Martić.

mjesec podizanja svijesti o endometriozi

Pridružite se mjesecu podizanja svijesti o endometriozi i postanite dio pokreta koji teži stvaranju inkluzivnijeg društva, gdje se glas svake žene čuje i cijeni. Vaša podrška može napraviti razliku u životima mnogih žena. Za više informacija o događanjima i kako se možete uključiti, posjetite službenu stranicu Udruge Ja sam 1 od 10 i pratite ih na društvenim mrežama

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.