U suradnji PU Zagrebačke i uz podršku Ravnateljstva policije, Vijeća za prevenciju Grada Zagreba, Essilora, Veleučilišta Velika Gorica i ostalih partnera projekta, na deset zagrebačkih lokacija napravljena je jednostavna provjera oštrine vida na 43 ispitanika od kojih je 26 bilo iznad 40 godina starosti. Rezultati su zabrinjavajući! 

preventivna akcija provjere vida

Statistike o povezanosti problema s vidom i prometnim nesrećama su poražavajuće, iz čega je i proizašla ova preventivna akcija nacionalnog programa sigurnosti na cestama, a kojoj se po uzoru na globalne trendove priključio i svjetski proizvođač optičkih rješenja Essilor.

Provjera vida na deset zagrebačkih lokacija pokazala je da, od ukupnog broja ispitanika, njih 12% ima oštrinu vida 50% od mogućih 100%. Zakonskom regulativom je dopuštena oštrina od 50% najniža granica za vozače. Zaključak ove akcije i generalni je da bi svaki vozač trebao vidjeti najbolje što može, a ne najmanje zakonski dopušteno jer je 50% tek polovica onoga što stvarno trebamo da bismo vidjeli kvalitetno i oštro! 

Stoga je Essilor, vodeća svjetska kompanija za razvoj, projektiranje, proizvodnja i distribucija visokokvalitetnih naočalnih leća diljem svijeta, 2017. godine na globalnoj razini potpisao trogodišnji partnerski ugovor s FIA-om (Fédération Internationale de l’Automobile), vodećom svjetskom automobilskom organizacijom prisutnom u više od 144 zemalja i s više od 245 klubova u članstvu (uključujući automobilske i sportske organizacije). Misija ovog partnerstva je promicanje važnosti dobrog  vida kao ključnog elementa sigurnosti na cesti, što se i ističe u zajedničkoj kampanji s naglaskom na smanjenje smrtnosti na cestama. Uz postojećih deset Zlatnih pravila za sigurnu vožnju, FIA je ovim partnerstvom dodala i 11.: “Provjeri svoj vid”, što predstavlja značajan korak u podizanju svijesti o slabom vidu kao jednom od osnovnih problema javnog zdravstva.

Ovakve aktivnosti djeluju na pravovremenom uočavanju i sprečavanju mogućih posljedica u prometu nastalih zbog lošeg vida, ali i na zaštiti i sprječavanju rizika bolesti oka generalno. Dijelimo isti svijet, zašto ne bismo i dobar vid!

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.