Mogućnosti trudnoće u životnom trenutku koji nam ne odgovara ili s partnerom koji nam je donio užitak, ali nije osoba koju bismo željeli za oca svog djeteta... U duši nam vrišti paničan NE – Ne sada i ne s njim! Mogućnost reguliranja trenutka ostvarivanja trudnoće donijelo je uvođenje prve oralne kontraceptivne pilule 1962. godine

ulla marton kolumna kontracepcija

Već 60. godina traje sloboda ženskog izbora kada i s kim će ostvariti trudnoću. Sloboda izbora donijela je ne samo fizičku slobodu, već i niz ekonomskih te socijalnih promjena u životima žena. Liberalizacija u reproduktivnom smislu sa sobom je donijela i niz ostalih društvenih promjena u partnerskom, ekonomskom i društvenom smislu. Suvremena znanost danas nudi brojne kontraceptivne mogućnosti, s obzirom na dob, dinamiku spolnih odnosa, želje žena i njihovih partnera. Sam odabir kontraceptivne metode ovisi o nizu čimbenika: dobi žene, općem zdravstvenom i ginekološkom stanju, obiteljskoj anamnezi, ostvarenom roditeljstvu, željama za ostvarenje roditeljstva u nadolazećim godinama... I, naravno, željama i stavovima same korisnice i njezina partnera.

S obzirom na metode korištenja, kontracepciju možemo podijeliti:

  • na temelju hormonske aktivnosti (oralni kontraceptivni, vaginalni prsten, maternični uložak, flasteri, injekcije)
  • maternična kontracepcija (uložak/spirala koji luči bakrene ione ili hormon)
    mehanička barijera (kondom, femidom, dijafragma, cervikalne kape, kontraceptivne spužvice)
  • metode povremene apstinencije (Knauss i Ogino metoda, Billingsova metoda, simptotermalna metoda, mjerenje bazalne temperature BBT)
  • metoda trajne kontracepcije (sterilizacija žene ili muškarca)
  • metode hitne kontracepcije (pilule za dan poslije i postavljanje materničnog uloška/spirale)
  • metode s obzirom na vrijeme korištenja - kratkoročne (barijerne metode: kondom, femidom, dijafragma...), dugoročne (maternični uložak, hormonske injekcije, implantati) i trajne (sterilizacija žene ili muškarca)

Posljednja dva desetljeća donijela su brojne novitete u kontraceptivnim metodama, doze oralnih kontraceptiva bitno su se smanjile, režim kontinuiteta uzimanja pilula se promijenio, uvele su se nove metode kao što je silikonski vaginalni prsten koji otpušta hormone, spirala sa spremnikom koji otpušta hormone, flaster koji otpušta hormone, injekcije i implantati koji imaju hormonsku aktivnost.

ulla marton kolumna kontracepcija

Mlađe dobne skupine žena često su u startu sklonije odabiru oralnih kontraceptiva, koji posredno regulira obim krvarenja, dinamiku i trajanje menstrualnog ciklusa, kozmetičke kožne promjene. Današnji režim uzimanja protegnuo se na 28 dana te se time dobio kontinuitet u uzimanju preparata. Uveden je placebo u trajanju 4, odnosno 2 dana (bijele tabletice). Moderne pilule sve su mahom nisko dozažni preparati, čija se dobrobit iskazuje ne samo u kontraceptivnom učinku, već i u regulaciju dinamike ciklusa, regulaciju anemije, regulacija kožnih promjena (akne, pojačana dlakavost, seboreja), bilježi se i pad u negativnim nuspojavama kao što su mučnine, napetost u prsima, zadržavanje tekućine, prirast težine i sukrvica.

Stjecanjem životnog iskustva, žene sve više vjeruju svom tijelu i svojim instinktima. Žene koje se nalaze u dugogodišnjoj partnerskoj vezi i one koje ostvarile majčinstvo često sagledavaju svoje tijelo drugačije i prema kontracepciji postavljaju drugačije zahtjeve kao što su jednostavnost, sigurnost i apsolutna učinkovitost. Upravo su to bitni čimbenici koji donose odluku o primjeni dugotrajnije kontracepcije ili čak trajne kontracepcije. Brojni noviteti koji su ušli u ovo područje donose brojna olakšanja za suvremenu ženu, lakoća apliciranja i sloboda izbora čine pojedine kontraceptivne "proizvode" vrlo izazovnima.

ulla marton kolumna kontracepcija

Postavljanje vaginalnog prstena, koji luči hormone, u stražnji svod rodnice istodobno omogućuje reguliranje dinamike ciklusa po želji korisnice (može ostati u rodnici 3-4 tjedna, te 2-8 dana po vađenju nastupa krvarenje), a istodobno donosi kontraceptivni učinak i smanjuje obim krvarenja. Postavljanje materničnog uloška zahtijeva agresivniju ulogu liječnika kao bitnog čimbenika koji postavlja, odnosno vadi uložak iz maternice, ali s druge strane dobivate 5-8 godina apsolutne slobode i mira.

Ocjena o primjeni uloška koji luči bakrene ione ili progesteron ovisi o brojnim dodatnim čimbenicima, kako zdravstvenim (prisustvo upala, čest promjena partnera, prijašnje operacije, upalna zdjelična bolest, miomi, endometrioza, koegzistirajuće bolesti…) kao i o željama žene, koje žele dinamičnije ili manje dinamične menstruacije ili čak postupni izostanak krvarenja.

ulla marton kolumna kontracepcija

Upravo promišljanja o dinamici menstruacije, o jednostavnosti kontraceptivnog sredstva čini dobnu skupinu žena u drugoj polovici tridesetih. Pojačana briga o zdravlju naglašenija je ulaskom u četrdesete i odnos prema svemu što se unosi u naše tijelo postaje apsolutni prioritet. Promišljeni odabir prvenstveno se temelji na dinamici i načinu spolnog života. Stavovi moderne znanosti su se promijenili, stoga su se na tržištu pojavila kontraceptivna sredstva koja se primjenjuju u životu žena do sredine četrdesetih (npr. Qlaira kontraceptivna pilula, hormonski implantati, intrauterini uložak spirala s dodatkom progesterona).

Prilikom primjene bilo kojeg sredstva važno je izravno izraziti svoje želje i stavove, dinamiku odnosa te na temelju ocjene medicinskih nalaza, laboratorijskih vrijednosti, ginekološkog nalaza, ostvarenog roditeljstva, načina života kao i ocjenom dobrobiti pojedinog sredstva, ali i njegovih negativnih nuspojava, vi i vaš ginekolog odabrat ćete adekvatno sredstvo za vas.

ulla marton kolumna kontracepcija

Iznimno je važan podatak da jedino barijerna kontraceptivna sredstva (femidom, kondom) štite i od spolno prenosivih bolesti, stoga je jedna od najpoznatijih krilatica u ginekološkom svijetu "Double Duch hormonski kontraceptiv + kondom = zaštita od trudnoće i spolno prenosivih bolesti".

Hitna postkoitalna kontracepcija, nažalost danas česti oblik kontracepcije, primjenjuje se unutar 72 sata od nezaštićenog odnosa, bilo u vidu hormonskih preparata ili postavljanjem materničnog uloška. Stoga neka seks ima svoju izvedbenu ljepotu s punoćom ugode uz unaprijed promišljenu zaštitu.

ulla marton kolumna kontracepcija

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

ulla kolumna intimina

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.