Treću godinu zaredom, u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te uz suorganizaciju Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će se Dan crvenih haljina

dan crvenih haljina

Cilj akcije Dan crvenih haljina je podizanje svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života. Organizacijski odbor ove akcije čine vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

"U ozračju pandemije i nedavnih potresa osjećamo obavezu još glasnije govoriti o ovoj temi jer COVID-19 predstavlja rizik za nastanak moždanog udara jednako kao i emocionalna napetost kojoj su osobito izložene žene u stresnim situacijama. Moramo preuzeti brigu o vlastitom zdravlju jer se većina moždanih udara može prevenirati zdravim načinom života, a ukoliko do moždanog udara dođe, za liječenje je ključno pravovremeno prepoznavanje simptoma i brza reakcija", kaže predsjednica Hrvatskog neurološkog društva prof. dr. sc. Zdravka Poljaković.

U susret Danu crvenih haljina organizirat će se javni nastupi stručnjaka i stručni skupovi, a svečano obilježavanje akcije održat će se 5. veljače u Hrvatskom glazbenom zavodu i moći će se pratiti online. Zvijezde večeri i ove godine će biti žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera Andrijane Subotić Pjajčik, Đurđice Vorkapić, Ivice Skoke, Lane Puljić, Martine Herak i Zorana Aragovića. 

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 5. veljače odjenu crveno i podrže akciju. Detalji o "Danu crvenih haljina“ mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva i na Facebooku.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.