Budući da su virusi svake godine oko nas, mi se i prirodno pomalo procjepljujemo tj. stvaramo prirodni imunitet ako smo zdravi. Stoga je moje mišljenje da se cijepiti trebaju samo ugrožene osobe pa čak ni tada ne svi

cijepljenje protiv gripe

Upravo zbog jačine virusa i mijenjanja soja virusa, svake godine se preporuča cijepljenje. Sada je to već drugu sezonu kombinirano cjepivo protiv „obične" i svinjske gripe. Cijepljenjem dobivate  3 antigena (nežive stanice virusa za koje pretpostavljamo da će se javiti  ove sezone ). Te antigene će naš imunološki sustav prepoznati kao strana tijela i na njih će stvoriti protutijela. Za to treba oko dva tjedna  pa i kada se cijepite nastojte što više biti doma, a što manje u velikim gužvama jer možete od gripe oboljeti  i ako ste cijepljeni, a vaš organizam još uvijek  nije stigao proizvesti dovoljnu količinu protutijela.

Cijepljenje se preporuča:

- starijima od 65 godina

- kroničnim bolesnicima (srce, jetra, pluća, bubrezi, dijabetes)

- osobama slabog imuniteta

- osobama koje rade u zdravstvenim ustanovama, školama, staračkim domovima

- osobama koje nemaju slezenu ili uzimaju kortikosteroide

Cijepljeni ili ne, potražite liječničku pomoć ODMAH ako osjetite bol u prsima ili ne možete doći do daha, ako vas boli vrat i imate jaku glavobolju ili osip, ako iskašljavate krv.

Budući da su virusi svake godine oko nas mi se i prirodno pomalo procjepljujemo tj. stvaramo prirodni imunitet ako smo zdravi. Stoga je moje mišljenje da se cijepiti trebaju samo ugrožene osobe pa čak ni tada ne svi. Moja obitelj se ne cijepi (s 50 godina smo još mladi), a djeca su zdrava. Osim toga, kroz godine i godine cijepljenja nema statističkih podataka da su nam cijepljenja značajno pomogla (a svako cijepljenje može imati i svoje nuspojave). Dakle, morate  sami  odlučiti hoćete li se cijepiti ili ne, sagledati vaša kretanja i vaš stupanj zdravlja.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.