Produkt vagine, iscjedak, rađa naša vagina kao presliku svih zbivanja unutar nje. Upravo su njegova boja, izgled i miris lakmus stanje naše vagine. Iščitavajući njegove poruke, nižu se i odgovori na mnoga pitanja o ginekološkom tako i o cjelovitom zdravlju 

ulla marton intimina kolumna

Složenost ljudskog organizma prvenstveno je prilagođena njegovoj zaštiti, upravo iz tog kuta moramo sagledati i vaginalnu mikrofloru koja predstavlja prirodni put zaštite ne samo vagine, već i cijelog spolnog sustave žene od mogućih štetnih posljedica koje mogu prouzročiti djelovanje patogenih mikroorganizama i njihovih produkata. 

ulla marton intimina kolumna

Tijekom trudnoće ženski fetus raste u posve sterilnom okruženju, tijekom poroda i unutar sljedeća 48 sata započinje naseljavanje vagine, probavnog sustava u cijelosti od usne šupljine do analnog otvora mikroorganizmima (streptokoki, stafilokoki, korinebakterije, E. coli, enterokoki i Doderleinovi bacili / laktobacili) koji čine normalnu floru, odnosno humani mikrobiom. Upravo odnos mikrobioma i domaćina ide u smjeru obostrane dobrobiti, čimbenici flore dobivaju nutrijente dok domaćin izgrađuje imunosni odgovor, stabilan milje i zaštitu. Sastav vaginalne flore nastaje kao rezultat interakcije hormonalnog statusa žene, patogena i genotipa žene s kojim su u izravnoj vezi epitelne stanice vagine, lučenja protuupalnih stanica, citokina i manoza vezujućeg proteina. Uvijek moramo imati na umu da postoji dinamičnost promjene vaginalne flore žene kako tijekom mjesečnog menstruacijskog ciklusa tako i tijekom životne dobi i u izravnoj je korelaciji s hormonskom produkcijom.

ulla marton intimina kolumna

Naseljavanje aerobnih laktobacila od iznimne je važnosti, oni svojim djelovanjem potiču stvaranje glikogena, odnosno glukoze koja se razgrađuje do mliječne kiseline i druge organske mliječne kiseline i kao rezultat nastaje kiseli milje vagine (pH 3.5-4,5) koji sprečava kolonizaciju s drugim patogenim mikroorganizmima. Normalan iscjedak vagine je bijel, bez mirisa, a čine ga odbačene stanice vagine, grlića maternice pomiješane s cervikalnom sluzi, elektroliti... Obim i izgled u izravnoj su korelaciji s dinamikom estrogena i progesterona tijekom ciklusa, stoga se količina i konzistencija mijenjaju od oskudnog bjelkastog početkom ciklusa, do viskoznog obilnog i rastezljivog tijekom ovulacijskog prozora kao odraz vršnog estrogenskog rasta do gušćeg bjelkastog bez mirisa u drugoj fazi ciklusa pod utjecajem progesterona. 

ulla marton intimina kolumna

Gaćice često daju odgovore! Obim, odnosno količina, vaginalnog iscjetka se povećava kako se bliži vrijeme ovulacije, pa gaćice postaju vlažne. Seksualni podražaj bitno može potaknuti vaginalnu sekreciju u dinamičnoj korelaciji s emocionalnom željom žene. Ulaskom u razdoblje vršnosti progesterona mijenja se konzistencija postaje gušći suši. Sam obim može biti posve različit od žene do žene. Praćenjem njegove dinamike jasno možemo ocijeniti dane ciklusa, razdoblje plodnosti, ali i indirektno stanje našeg hormonalnog statusa. Upravo nedostatak estrogena i progesterona razlog su oskudnog iscjetka u razdoblju pred pubertet i ulaskom u drugu hormonsku tranziciju razdoblje perimenopauze i postmenopauze.

ulla marton kolumna

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.