Postoji pojam PCO i PCOS tj. policistični jajnici i sindrom policističnih jajnika (policystic ovary syndrome). No, s tim nazivima i s takvom podjelom i dan danas se medicinski stručnjaci ne slažu, pa ću vam pokušati na što jednostavniji način objasniti ovaj vrlo čest zdravstveni problem kod žena

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Zašto je funkcija jajnika poremećena?

Funkcija jajnika ovisi o normalnom djelovanju hipofize, gušterače, štitnjače i kore nadbubrežnih žlijezda. U vrijeme menstruacije razina ženskih hormona estrogena je najniža. Zbog toga je hipofiza stimulirana na rad i proizvodi veliku količinu FSH - hormona za stimulaciju folikula (folikul stimulirajući hormon). Folikuli počinju lučiti estrogene, dolazi do ovulacije i aktiviranja porasta LH-hormona žutog tijela. Nakon ovulacije, nakon 14 dana, pada razina estrogena i progesterona. Zbog toga opet raste lučenje FSH i počinje novi menstrualni ciklus. Problem PCOS je vezan uz estrogene i FSH. Zbog konstantne razine estrogena, FSH je konstantno povišen i stalno stimulira rast novih folikula u jajniku, ali ne do potpune zrelosti. Tako, nakon nekog vremena jajnik postane policističan. Ispunjen je sa 8-10 manjih vodenih (folikularnih ili retencijskih cista veličine 5-8 mm). Budući da folikuli ne dostižu punu zrelost, ne sazrijevaju, nema ovulacije, a niti menstruacije.

Govorimo o anovulatornom ciklusu i o amenoreji. U tom slučaju naravno da ne može doći do oplodnje i trudnoće, pa je ženama koje imaju policistične jajnike najveći problem neplodnost - sterilitet. Jajnici su ispunjeni cistama koje resorpcijom folikularne tekućine i atrezijom folikula spontano nestaju u vremenu od 1-2 mjeseca. Povećani su i lagano zadebljane i neravne stijenke. LH je također visok i potiče stvaranje povišene količine muških hormona-androstendiona i testosterona.

Zašto se javlja hirustizam i što on predstavlja?

Žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika često muči skup simptoma koji se nazivaju hirustizam i obuhvaćaju:

- pojačanu dlakavost muškog tipa tj. više dlačica po licu, leđima, prsima...

- akne i probleme s kožom i žlijezdama lojnicama

- pojačano ispadanje kose (muška ćelavost)

Zašto nastaju ciste?

Ciste, smatraju stručnjaci, nastaju kao posljedica dugotrajnih upala jajnika i njihove okoline, te zbog cirkulatornih i hormonalnih promjena. U okviru Stein-Lewenthalovog sindroma mikrocističnu degeneraciju jajnika nalazimo obostrano. Ovoj skupini pripadaju i endometriomi tj. endometroidne ciste koje su veće i često uzrok nastanku brojnih priraslica. Terapija je operativna. Zbog hormonalnih promjena, poremećaja metabolizma, kroničnih upalnih bolesti, stresnog načina života, promjena u prehrani, preintenzivnih dijeta, promjene klime itd., mijenja se i rad endokrinih žlijezda. One svoje hormone luče direktno u krv. Određeni poremećaji u njihovom radu mogu biti uzrok nastanku policističnih jajnika.

policistični jajnici

Koje su žlijezde odgovorne za PCOS?

Štitnjača - ako je u hipotireozi, tj. ukoliko štitnjača slabije luči svoje hormone,dovest će do povećane razine hormona prolaktina, a to nas opet vodi u začarani krug amenoreje. Sličan je slučaj i s korom nadbubrežne žlijezde koja luči estrogene, a njih ionako ima već previše. Zbog povišene razine šećera u krvi, dakle kod dijabetesa ili samo predstadija dijabetesa, gušterača će lučiti puno inzulina na koje tkivo ne reagira, razvija se pretilost i stimuliraju jajnici na lučenje testosterona (dakle, muškog hormona koji nam opet smeta, ne treba nam).

Terapija policističnih jajnika

- što zdravija prehrana (posebno: voće, integralne žitarice, rajčica, mrkva, celer, peršin, naranče, jogurt, smokva, ananas, đumbir, cikla, curry začin, origano,soja, kava od cikorije...)

- dijeta kod pretilosti jer je potrebno skinuti najmanje 5-10% tjelesne težine kod inzulinske rezistencije, ali ne prenagla dijeta. Zdravo je u tjedan dana izgubiti pola kilograma

- tjelesna aktivnost i boravak na svježem zraku u prirodi

- odmor, jer je potrebno smanjiti stres. Stres i negativne emocije, iscrpljenost žene u današnjem društvu kroz sve moguće obaveze dovode do pojačanog rada hipofize, a ona luči FSH, a on potiče lučenje estrogena... I tako smo opet u začarnom krugu

- vitamini B skupine, folna kiselina, svježi kvasac u veličini manjeg lješnjaka

- joga za opuštanje, meditacija ili nešto slično (kako već kome odgovara )

Fitoterapija policističnih jajnika

Terapija se sastoji od tzv. Ž (ženskog čaja) i čaja protiv PCO. U čajevima su neke od ovih „ženskih biljaka": kadulja, stolisnik, neven, vrkuta, kičica, kamilica, anđelika, melisa, rusomača, gospina trava, a cvjetove bijele mrtve koprive koristimo i za vanjsku i za unutarnju primjenu u slučaju neredovite menstruacije i nečiste kože.

Uz čaj se obavezno piju i biljne kapi protiv PCO te kapi za regulaciju ciklusa i dobivanja menstruacije (od konopljike, rosopasa i anđelike ili sjemena mrkve ili kopra). U slučaju pojačane nervoze situaciju će smiriti malo melise, bosiljka ili odoljena. Često su dovoljne 2 šalice čaja kamilice na dan.

Nažalost, gotovo da nema dana da ne pripremam terapiju za PCO i neki od poremećaja menstrualnog ciklusa. Gotovo nema dana da ne pripremam terapiju za neki ženski problem, što samo pokazuje koliko je danas žena aktivna na svim područjima života i koliko je iscrpljena, a s tim su iscrpljeni i njeni ženski spolni organi te su podložni raznim bolestima. Stoga, dame moje, opustite se i prepustite dio poslova i briga svojim muškarcima (ako je to uopće izvedivo).

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Botana, specijalizirana trgovina čajeva i biljnih proizvoda
Fitoterapija - savjetovalište - dijetalna prehrana
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728

Radno vrijeme za informacije, narudžbe i posjete: pon, sri, pet - od 8h do 14h; uto, čet - od 14h do 19h.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.