Oduševljeni što se napokon izležavate na plaži, možda ćete izgubiti pojam o vremenu. Cjelodnevno kupanje i sunčanje može završiti kobno - sunčanicom i opeklinama na koži. Najbolje ih je, dakako, spriječiti, a ako ste im ipak podlegli, evo nekoliko važnih liječničkih savjeta

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

U slučaju sunčanice, osobu treba smjestiti u debeli hlad, skinuti joj odjeću i politi je hladnom vodom. Ako je pri svijesti, valja joj dati piti hladne napitke - ledeni čaj, hladan sok, vodu... Također, osobu treba (ako ste na otvorenom gdje je i dalje toplo, a ne u klimatiziranoj prostoriji), hladiti dodatno lepezom ili bilo čime što je slično i što vam može poslužiti na isti način. Temperatura tijela svakako mora pasti ispod 38°C.

Idealni hladni ljetni napici su: 

- kvalitetni voćni sokovi s udjelom voća od 50-100%
- negazirana voda
- zeleni čaj uz dodatak leda i limuna

Posebno je protiv vrućina učinkovit osvježavajući čaj od mente, melise, šipka i hibiskusa, bazge. U čaj dodajte kockice leda, krišku limuna, lagano zasladite po želji i uživajte. Čaj će vam ugasiti žeđ, spriječiti dehidraciju, a i vašem će organizmu donijeti pregršt antioksidansa, minerala, protuuplanih i protualergijskih ljekovitih komponenti. Bez šećera - 0 kalorija!

Što činiti u slučaju sunčevih opeklina?

zena na suncuSunčane opeklinem tzv. fotodermatoza - ukoliko ste pretjerali s izlaganjem suncu i zadobili crvenilo kože dok ste još na plaži ili u prirodi - već ste izgorjeli. To su opekline prvog stupnja te se sklonite sa sunca, navečer se istuširajte u mlakoj ili hladnoj vodi i namažite se kremom na bazi nevena ili aloje. Nahranite kožu i vratite joj vlažnost.

Od sljedećeg dana redovito se štitite pa ćete polako, sigurno i ravnomjerno tamniti do lijepe brončane puti (no danas je više upitno koliko je ta lijepa brončana boja zdrava). Svako pretjerivanje i opekline naša koža pamti - kumuliraju se i zbrajaju cijeli naš život.

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Botana, specijalizirana trgovina čajeva i biljnih proizvoda
Fitoterapija - savjetovalište - dijetalna prehrana
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.