Hladniji dani sa sobom nose nepoželjne infekcije koje pogađaju nos, grlo i uši, bilo da je riječ o odraslima ili o djeci, čiji je imunitet još u razvoju. Svi smo barem jednom doživjeli upalu grla ili uha. Neki se s tim upalama susreću češće, čak i do nekoliko puta godišnje

imunitet omni biotic immund pastile

Usna šupljina, s nosom i grlom, ima važnu ulogu u obrani imuniteta. Usta i nos su prva vrata za sve mikroorganizme, pa i one štetne koji ulaze u tijelo putem hrane ili zraka koji udišemo, a mogu prodrijeti do uha ili dišnih puteva te uzrokovati upalu. Oralni mikrobiom predstavlja mikroorganizme koji su prirodno prisutni u ustima, uglavnom korisne bakterije koje imaju ključnu obrambenu zaštitu za imunosni sustav. Ispunjavaju važne zaštitne funkcije za zube i desni, filtriraju štetne tvari iz zraka, ali i odstranjuju štetne mikroorganizme te tako onemogućuju njihovo naseljavanje u usnoj šupljini. Naime, neke vrste bakterija u ustima mogu proizvesti posebna antitijela koja napadaju i uništavaju opasne klice te na taj način štite cijeli organizam od njihova prodora.

Kad štetne bakterije prevladaju 

Zdrava oralna flora sastoji se od oko 800 do 1000 različitih vrsta bakterija, a njen sastav varira ovisno o dobi i zdravstvenom stanju. Nezdrava prehrana, lijekovi ili jake promjene pH vrijednosti u usnoj šupljini, npr. zbog hrane s visokim udjelom šećera, mogu smanjiti raznolikost i broj korisnih bakterija u ustima. Tada dolazi do neravnoteže, tzv. disbioze, što znači da se štetne klice rasprostranjuju u ustima, a odatle dalje po tijelu. 

Prevlast štetnih bakterija u usnoj šupljini utječe na zube i zubno meso, zadah, ali i cijelo područje uha, nosa i grla – od krajnika do srednjeg uha. Upravo zato potrebno je oralni mikrobiom podržati zdravom prehranom, a pogotovo nadopunom korisnih bakterija koje se nalaze u ustima i grlu.

imunitet omni biotic immund pastile

Najvažniji stanovnik usne šupljine

Streptococcus salivarius K12 prevladavajući je bakterijski soj u području usta i grla, a u dojenčadi se može otkriti već nekoliko sati nakon rođenja. Njegova prisutnost nužna je za oralno i imunosno zdravlje, s obzirom da proizvodi antibakterijske tvari koje sprječavaju naseljavanje štetnih mikroorganizama u ustima, čime štiti čitav organizam. Međutim, oko 60% stanovništva tijekom života izgubi ovu korisnu bakteriju, što dovodi do razvoja raznih tegoba u području usta, nosa i grla.

Što su pokazale kliničke studije?

Kliničkim studijama dokazano je da oralno uzimanje bakterije Streptococcus salivarius K12, u obliku pastila:

• smanjuje pojavu upala ždrijela i krajnika kod odraslih osoba 90%, a kod djece čak 95%;
• smanjuje pojavu akutne upale srednjeg uha 72%, kod djece;
• smanjuje pojavu streptokoknih infekcija 85%, kod djece;
• smanjuje upotrebu antibiotika čak 97%, a primjene lijekova za snižavanje temperature 93%;
• prevenira kirurško odstranjivanje krajnika (adenotonzilektomiju) u 72% slučajeva;
• smanjuje pojavu virusnih grlobolja 79%,  prehlade (69%) i gripe (95%);
• smanjuje neugodan zadah (halitozu).

Kako dovesti dobre bakterije do usta?

OMNi-BiOTiC® iMMUND sadrži bakterijski soj Streptococcus salivarius K12, uz vitamin D koji doprinosi održavanju normalnih zubi i normalnoj funkciji imunosnog sustava. Osim toga, stanice u sluznici usta koje se redovito obnavljaju trebaju dovoljno vitamina D za proces njihova dijeljenja, što je važno za održavanje funkcije sluznice usta kao barijere protiv štetnih mikroorganizama.

OMNi-BiOTiC® iMMUND, u obliku pastila s okusom jagode, primjeren je za odrasle i djecu od navršene 3. godine. Ne sadrži šećer i uzima se nakon pranja zubi. Predstavlja snažnu imunosnu obranu za cijelu obitelj!

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.