Odlučili smo istražiti rijedak, ali intrigantan fenomen koji pogađa mali postotak žena - tzv. zamjensku menstruaciju (eng. vicarious menstruation), rijetko stanje u kojem žena tijekom menstrualnog ciklusa doživi krvarenje iz drugih područja osim maternice

zamjenska menstruacija intimina

Zamjenska menstruacija je fascinantan fenomen, a može se manifestirati kao krvarenje iz usta, nosa, ušiju, pluća ili čak kože. Iako zvuči dramatično, ključno je razumjeti ovo stanje i znati kako se nositi s njim ako se dogodi vama ili nekome koga poznajete. INTIMINA je istražila sve o ovom izvanrednom stanju.

Smatra se da je zamjenska menstruacija povezana s hormonskom neravnotežom ili medicinskim stanjima koja utječu na menstrualni ciklus. Iako točan uzrok nije u potpunosti shvaćen, znanstvenici vjeruju da bi stanje moglo biti povezano s abnormalnostima u formiranju i razvoju krvnih žila u zahvaćenim područjima. Neke žene također mogu razviti zamjensku menstruaciju zbog stanja kao što su endometrioza ili adenomioza. Intrigantno je da u nekim slučajevima takva menstrualna promjena može biti neželjena nuspojava određenih lijekova, što situaciju čini još kompleksnijom.

Simptomi zamjenske menstruacije mogu varirati ovisno o tome gdje dolazi do krvarenja. Ako se, primjerice, pojavi u nosu, može dovesti do začepljenosti, curenja i krvarenja iz nosa. Slično tome, ako su zahvaćena pluća, može doći do nedostatka zraka i iskašljavanja krvi. U svakom slučaju, ovaj oblik menstruacije je neugodno iskustvo koje zahtijeva pažnju i razumijevanje.

Vrijedno je napomenuti da, iako je zamjenska menstruacija rijetko stanje, može biti znak većeg zdravstvenog problema. Ako osjetite neobično krvarenje tijekom menstrualnog ciklusa, važno je posavjetovati se s liječnikom radi točne dijagnoze i odgovarajućeg liječenja. Liječenje glavnog stanja koje utječe na vaš menstrualni ciklus često može ublažiti simptome. U drugim slučajevima mogu se preporučiti lijekovi kao što je hormonska kontracepcija za reguliranje razine hormona u tijelu kako bi se ublažili simptomi i uspostavila ravnoteža.

Imajte na umu da neće svaka žena doživjeti zamjensku menstruaciju, i to nije nešto oko čega biste se trebali brinuti. Međutim, razumijevanje ovog stanja i njegovih simptoma može pomoći ženama da ga rano prepoznaju i potraže odgovarajuću medicinsku skrb.

INTIMINA potiče sve žene da svoje intimno zdravlje stave na prvo mjesto te da se prema sebi odnose s pažnjom i brigom. Razumijevanje neobičnih stanja poput zamjenske menstruacije pomaže vam pravovremeno prepoznati simptome i brinuti o zdravlju. Ako tijekom menstrualnog ciklusa doživite neočekivano krvarenje, zapamtite da je vaš liječnik tu da vam pomogne i podrži vas u liječenju.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.