Aktivaciju mišićnog dna zdjelice osmilio je sredinom 20. stoljeća Arnold Kegel, temeljem spoznaje da se mišići zdjeličnog dna mogu voljno kontrolirati selektivnim aktiviranjem i opuštanjem kojima se osvješćuju mišići. Mišić pak pamti svoju aktivnost. Edukacija se pokazala iznimno važnom i učinkovitom u prevenciji inkontinencije koju pogađa svaku četvrtu ženu između 35. i 45 godine života

kegelove vjezbe

Mladolikost kao postulat koji diktira društevnu prihvatljivost izravno se prenosi na život žena, uključujući vanjski izgled, cjelovito zdravlje, kao i izgled rodnice te njezinu funkciju. Poruke vaginale rejuvenacije odnosno njezinog pomlađivanja daju nam jasnu poruku da s njom tamo dolje nešto nije u redu. Rodnica nije dovoljno fit, preširoka je, "šlapasta", mjehur ne „dihta“ dovoljno... Seks više nije kao prije, a tu su i mnoga medicinska pitanja u pozadini.

Kada trčim piškim, kada se penjem uz stepenice piškim, kada kašljem piškim, prilikom seksa piškim... Razmišljam stalno da svi oko mene znaju da stalno piškim, osjećaj vlažnosti, neugodnog mirisa, nelagode, srama. Začarani krug započinje, mehanizam se zatvara. No ovakva površno postavljena pitanja ne ulaze u bit problema.

U stvarnom životu, kvaliteta života u žena koje imaju izgubljenu čvrstoću i funkcionalnost mišića dna zdjelice uistinu je promijenjena u negativnom smislu. Nelagodnost izražavanja i osjećaj stigmatizacije vrlo često prate ženu koja nije u mogućnosti voljno kontrolirati sfinktere mejhura i debelog crijeva. Osjećaj stida i srama zbog otjecanja mokraće, stvaraju začarani krug nelagode, krivnje, fizičkog potom emocionalnog distaciranja od partnera, ali i same socijalizacije. Stalna briga o dnevnim ulošcima, donjem rublju, dinamici kretanja i higijeni stvara neprekidnu emocionalnu nelagodu koja za posljedicu ima otuđenje, mijenjanje dnevnog ritma, ali i pojedinih životnih navika te sportskih aktivnosti.

Priča započinje trudnoćom

Tijekom trudnoće, uslijed promjene anatomskih odnosa, rastom trudne maternice, dolazi do stalnog pritiska na mišićna vlakana - kolagen dna zdjelice. Poput utega koji svaki dan biva teži uz stalni potisak koji neminovno mijenja kvalitetu mišićnih vlakana.

Uslijed prilagodljivosti mekog dijela porođajnog kanala tijekom poroda na prolazak glavice i tijela djeteta, dolazi do razmicanja i pucanja mišićnih niti i veziva. Promjena hormonskog statusa postporođajno, odnosno izostanak estrogenske stimulacije, dodatno dopirnosi promjeni u kvaliteti mišićnih vlakana mišićnog dna zdjelice. Stil i način života (nošenje teških tereta), broj trudnoća, genetska predispozicija (u kvaliteti kolagena), doprinose daljnjoj promjeni anatomskih odnosa u maloj zdjelici, spuštanje prednjeg i stražnjeg svoda rodnice (cystocella, rectocella), spuštanje maternice do otvora rodnice i/ili njezino ispadanje ispred stidnice (descensus vagine, uterii, prolaps uterii) , nemogućnost ujecaja na dinamiku mokrenja (inkontinencija) ili nemogućnost kontroliranja (flatulacija) stolice. Ulaskom u drugu životnu hormonsku tranziciju, koju obilježava stalni estrogenski manjak, gubi se na daljnjoj kvaliteti mišićnih i kolagenih vlakana i daljnjoj promjeni anatomskih odnosa s pogoršanjem subjektivnog i objektivnog stanja.

kegelove vjezbe

Povijest Kegelovih vježbi

Pravodobnom aktivnošću znatno se može doprinijeti prevenciji razvoja objektivnih i subjektivnih tegoba. Ulaskom u trudnoću iznimno je važna edukacija trudnica o uvođenju Kegelovih vježba u svakodnevni raspored, ulaskom u drugo i treće tromjesečje s nastavkom nakon poroda. Usvojenu naviku trebalo bi zadržati tijekom cijelog života. Aktivaciju mišićnog dna zdjelice osmilio je sredinom 20. stoljeća Arnold Kegel, temeljem spoznaje da se mišići zdjeličnog dna mogu voljno kontrolirati selektivnim aktiviranjem i opuštanjem kojima se osvješćuju mišići. Mišić pak pamti svoju aktivnost. Edukacija se pokazala iznimno važnom i učinkovitom u prevenciji inkontinencije koju pogađa svaku četvrtu ženu između 35. i 45 godine života.

Zbog osjećaja osobne stigmatizacije i osjećaja srama većina žena ne zna kako se izraziti i/ili potražiti pomoć iz razloga što je nemogućnost kontriliranja sfinktera, kako mokraćnog mjehura tako i debelog crijeva, još uvijek svojevrsna tabu tema o kojoj se ne govori. Pomoć se vrlo često traži u slučajevima kada život s nemogućnosti kontroliranja sfinktera postaje nepodnoljšiv.

Svijest o ispravnosti primjene Kegelovih vježbi daje daljnji poticaj za njihovu primjenu. Aktivacijom pubokoksigealnog mišića (kontrolira odnosno zaustavlja mlaz mokraće) zaustavlja se mlaz urina, brojimo do tri i lagano ga opuštamo brojeći do pet, pri tome ne smijemo aktivirati mišiće trbuha, stražnjice i/ili bedara. Tri puta dnevno u seriji od 5-10 aktiviranja daje već prve rezultate nakon 6-8 tjedana. Kontrola ispravnosti izvođenja vježbanja je relativno jednostavna: uvođenjem dva prsta - kažiprsta i srednjeg prsta - u rodnicu njihovim laganim širenjem uz potisak mišića dna rodnice prilikom čega trbuh mora biti mekan, ili aktiviranjem mišića tijekom odnosa stezanjem partnerovog spolovila.

Od davnina pojedine kulture poznavale su važnost aktivacije mišićnog dna, prvenstveno usredotočene na pojačano seksualno zadovoljstvo, ali s posrednim učinkom na odličnu aktivaciju mišićnog dna i prevencijom neugodne inkontinencije. Postavljanje utega u obliku stošca, jaje žada, poznavale su stare kulture još od davnih vremena. Kineskinje su još od vremena prije nove ere, uvodile stožac u rodnicu na nekoliko minuta. To je bio temelj za primjenu kuglica poznatih kao „japanske kuglice“, korištene isključivo kao seksualno pomagalo, koje su doprinosile postizanju užitka.

Što su Kegelove kuglice i kako se koriste?

Kasnije je to postalo temelj za stvaranje takozvanih Kegelovih kuglica s ciljem postizanja čvrstoće prednjeg i stražnjeg zida rodnice, prilikom čega mišići postaju čvršći, rodnica uža. Rodnica je cijev duljine od 8 do 12 cm, koja završava slijepo, čiju stjenku obavija glatki mišić, sprijeda je omeđuje mokraćni mjehur, a straga izlazni dio debelog crijeva. Uvođenjem kuglica u rodnicu potiće se mišićna aktivnost. Za postupno navikavanje na uvođenje kuglica kao i na njihovu aktivnost korisnica treba odvojiti vrijeme za sebe.

Prije uvođenja kuglica savjetuje se mokrenje, uvode se najlakše u ležećem položaju, razmicanjem stidnih usana, nježnim potiskom u predvorje rodnice i potom kažiprstom dublje u rodnicu. Nakon početnog mogućeg osjećaja nelagode, dolazi do brze prilagodbe na njih. Aktivacija mišića dna zdjelice započinje s niže doziranom gramažom kuglica (28 gr) potom kako prolazi vrijeme i navikavanjem na njih gramaža raste (do 140 gr). Iznimno je važno voditi računa o njihovom higijenskom održavanju, nakon svake uporabe oprati u toploj vodi sapunom, nakon brisanja odložiti u njihovu posudicu čiju higijenu također moramo održavati.

kegelove vjezbe

Na tržištu postoje kuglice od različitog materijala - žada, metala, stakla, lateksa, silikona. Prilikom odabira morate voditi računa jeste li alergični na pojedine materijale (npr. lateks, nikal...). Nakon početnih nekoliko minuta mogu ostati u rodnici nekoliko sati, vade se laganim potiskivanjem mišića rodnice prema dolje, ili laganim kašljem koji stvaranjem potiska prema mišićnom dnu potiskuje kuglicu prema dnu rodnice ili zbog lakšeg vađenja koristite kuglice koje su na končiću te je vađenje iznimno jendostavno i lako. Ponekad početna nespretnost i nelagoda vrlo brzo nestaju, njihovo korištenje ima dvostruki učinak upoznavanje vlastitog tijela i dugotrajni pozitivni učinak u sprečavanju nelagode koju uzrokuje nemogućnost kontroliranja dinamike mokrenja.

Za još jednostavniju Kegel rutinu, možete isprobati i Intimina KegelSmart. Revolucionarni KegelSmart™ “osobni trener” pruža potpuno nov način izvođenja Kegelovih vježbi – očitava snagu vaših mišića i određuje razinu vježbanja prilagođenu očitanim rezultatima. Program je razvijen uz pomoć stručnjaka, jednostavan je za praćenje i pruža vam potpuni trening u manje od 5 minuta dnevno.

Boljitak je za ženu izniman, osim medicinske učinkovitosti dugoročno dovodi do porasta samopoštovanja, prestanka osjećaja srama, stigmatizacije, osjećaja nesigurnosti što za posljedicu ima emocionalno i fizičko odvajanje od partnera, ali i od brojnih socijalnih aktivnosti.

Ulla Marton

Piše: Prim.dr.sc. Ulla Marton, dr.med
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

intimina logo

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.