Priručnik "Paradoks biljaka" Stevena R. Gundryja preispituje predodžbu biljaka kao "zdrave hrane", razjašnjava skrivene opasnosti koje se nalaze u vašem tanjuru i pronalazi sasvim novi način na koji možete konzumirati cjelovite namirnice

paradoks biljaka

Većina je nas čula za gluten – protein koji je moguće pronaći u pšenici i koji uzrokuje upale u našem tijelu. Svake godine trošimo mnoštvo novca prateći bezglutenske dijete, sve s namjerom da sačuvamo naše zdravlje. No što ako sve to vrijeme nismo uočili pravi uzrok problema? 

U "Paradoksu biljaka" renomirani kardiolog dr. Steven R. Gundry otkriva da je gluten samo jedan od vrlo toksičnih biljnih proteina koje nazivamo lektini. Lektini se nalaze ne samo u žitaricama poput pšenice već i u "bezglutenskoj" hrani koju većina nas smatra zdravom, uključujući razne vrste voća, povrća, orašastih plodova, mahunarki i uobičajenih mliječnih proizvoda. Jednom kada konzumiramo te proteine oni u našim tijelima pokreću svojevrstan kemijski rat, izazivajući upalne reakcije koje mogu dovesti do dobivanja na težini i težih zdravstvenih problema.

Tijekom karijere, dr. Gundry je uspješno liječio desetke tisuća pacijenata koji su patili od raznih autoimunih bolesti, dijabetesa, problema s probavom, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti, navodeći ih na promjenu prehrane koja dovodi do detoksikacije stanica, obnove utrobe i sveopće njege tijela. Stoga u "Paradoksu biljaka" dr. Gundry dijeli svoj uspješan program s čitateljima diljem svijeta. Knjiga, u prijevodu Mirjane Paić Jurinić, nudi potpuni popis vrsta hrane koje sadrže lektine te zamjenu za svaku od njih, detaljan plan prehrane i detoksikacije te ukusne recepte za hranu koja ne sadrži lektine.

"Pročitala sam ovu knjigu i zaista je djelovala! Moja je autoimuna bolest nestala i izgubila sam 15 kilograma", rekla je o ovom načinu prehrane slavna američka pjevačica Kelly Clarkson.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.