Pivo kao isključivo prirodna namirnica, osim što izvrsno prati različita jela ili osvježava tijekom raznovrsnih druženja, može biti i izvrstan izotonik nakon bavljenja sportom, šetnje ili bilo kakve pojačane tjelesne aktivnosti

mario valentic, pivo

Nakon rekreativnog bavljenja sportom, šetnje ili trčanja, mnogi posežu za nekom tekućinom kako bi nadoknadili izgubljenu vodu. Tada je uputno konzumirati funkcionalne napitke koji sadržavaju minerale izgubljene znojem. Biokemičarka i stručnjakinja za prehranu dr. sc. Donatella Verbanac potvrđuje kako pivo, ako se konzumira umjereno, može jednako kao i voda organizmu dati potrebnu tekućinu i nadoknaditi veći dio minerala i pojedine vitamine koji regeneriraju i osvježavaju organizam nakon izlaganja tjelesnom naporu, osobito tijekom ljetnih vrućina.

Najvažniji je sastojak piva voda i ona čini oko 92 posto ukupnog sadržaja piva. Međutim, u sastavu piva nalazimo i druge iznimno vrijedne komponente. Tu su bjelančevine s 4,3 g/l i ugljikohidrati s 27-30 g/l. Uz njih nalazimo 1,5-1,7 g/l minerala, elemente u tragovima i anorganske tvari. Upravo su ti sastojci odgovorni za osjećaj osvježenja koje pivo kao napitak izaziva, posebice nakon tjelesne aktivnosti.

Nutritivni i fiziološki učinci piva doista su veliki. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih umjerena konzumacija piva ima pozitivan učinak na naše zdravlje:

1. Pivo učinkovito gasi žeđ.
2. Pivo potiče izlučivanje probavnih sokova i poboljšava probavu hrane.
3. Pivo ima povoljan učinak na izlučivanje zadržane tekućine iz organizma, djeluje diuretski.
4. Pivo nije razlog uvećanja tjelesne mase, ono je niskokalorično piće te se njegova umjerena konzumacija preporučuje i u slučaju redukcijskih dijeta.

Dr. sc. Donatella Verbanac zaključuje: „Pivo je izvrstan napitak koji uspješno nadoknađuje vodu i elektrolite te uz samu vodu predstavlja namirnicu izbora kada želimo brz oporavak organizma nakon tjelesnog napora. Pritom valja voditi računa o umjerenoj konzumaciji piva.“

Uvijek treba imati na umu da se, ovisno o tjelesnoj masi pojedinca, ne smije konzumirati više od dvije do tri jedinice alkohola (*) tijekom cijelog dana, i to uvijek uz neki obrok, a da je za žene ta količina alkohola upola manja. 

Napomena: (*) Jedinica alkohola ekvivalent je oko 12 g alkohola, a ta količina sadržana je u čaši vina (volumena 125 ml) prosječne alkoholne jakosti te u 0,33 litre lager piva prosječnog sadržaja alkohola od 4,5 posto.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.