Ok, mislite da smo to već dovoljno puta ponovili?! E, pa, nismo, jer podaci pokazuju da je melanom u stalnom porastu. Zato - pet minuta dnevno odvojite za mackanje visokim faktorima

zastita suncePodaci su porazni:

 

 • Postotak oboljelih od melanoma, najopasnijeg oblika raka kože, povećava se brže od bilo koje druge vrste raka.
 • Više od 73% smrtnih slučajeva oboljenja od raka kože su melanomi
 • Melanom je peti najčešći rak u muškaraca, a šesti najčešći u žena
 • U uznapredovanom stadiju melanom se širi na unutrašnje organe
 • Jedna osoba umre svakih sat vremena od raka kože, prvenstveno melanoma
 • Očekuje se da će gotovo 8000 muškaraca i žena umrijeti od melanoma svake godine
 • Ako je otkriven u ranim fazama, melanom se obično može uspješno tretirati

Mnogo je toga rečeno o štetnim posljedicama dugotrajnog izlaganja suncu. U opasnosti smo u bilo koje godišnje doba, bilo sunčano ili oblačno, a osobito između 10 - 16 sati. Stručnjaci preporučuju korištenje kreme za zaštitu od sunca svaki dan.
Kreme protiv sunca od A do Ž

 

 • Koji su štetne posljedice dugotrajnog izlaganja suncu? Ultraljubičaste zrake (UV) mogu uzrokovati određene probleme koji uključuju prerano starenje kože, pigmentacijske probleme te najopasniji karcinom kože - melanom.
 • Što je melanom? Melanom je maligni tumor kože koji počinje u melanocitima koji proizvode pigment u koži. Oni se nalaze u donjem dijelu epidermalnog sloja.
 • Kako smanjiti rizik od razvijanja melanoma? Prevencija je ključ. Kako biste znali što možete učiniti da biste izbjegli melanom, slijedite predostrožnosti glede izloženosti suncu, za provjeru sumnjivih lezija posjetite dermatologa.  Nakon što ste provjerili UV indeks u vašoj vremenskoj prognozi i ustanovili da je iznad 5, poduzmite sve što će vas zaštititi. Izbjegavajte izlaske kada su UV zrake najsnažnije, između 10-16 sati , ostanite u hladovini onoliko koliko je moguće. Hidratizirajte kožu pijući veću količinu vode i nanoseći proizvode koji dubinski vlaže kožu. Nosite šešir i visoko kvalitetne UV- sunčane naočale kako biste izbjegli oštećenja osjetljivog područje oka.
 • Na koji način nas štite kreme za zaštitu od sunca? One koriste titan dioksid i cinkov oksid kako bi "fizički" blokirale sunčeve zrake ili upijajuće sastojke koji lako apsorbiraju sunčeve zrake. Neki proizvodi koristite kombinaciju tih dviju mogućnosti.
 • Smanjuju li kreme za zaštitu od sunca rizik od melanoma? Da, kažu sa sigurnošću dermatolozi, a također smanjuju kožna oštećenja ako su pravilno primijenjene i ukoliko ih koristite svakodnevno kada ste izloženi sunčevim zrakama. Da bi kreme bile djelotvorne, moraju se primijeniti pola sata prije izlaganja suncu te ponavljati postupak svaka dva ili tri sata ako ste u prirodi, te češće ako se kupate.
 • Što je SPF? SPF označava relativnu dužinu vremena za koje proizvod štiti vašu kožu prije opekline. Proizvod SPF 15 omogućuje vam da ostanete na suncu 15 puta duže nego bez zaštite i blokira od 93 do 95 posto UVB zraka. A SPF 30, koji većina stručnjaka savjetuje, blokira oko 97 posto UVB zraka. UVA zaštita je uključena u kreme za zaštitu od sunca, ali se mjeri drugačije.

 

pevonia sunceDianina Preporuka: The Hydrating Sunscreen SPF 30 by Pevonia

Pruža široku zaštitu od UVA i UVB zraka. Proizvod smanjuje rizik od opekotina od sunca i razvoj karcinoma kože kao što je melanom,te štiti od preranog starenja i ružnih pigmentacija. To je bogata hidratantna krema koja dubinski vlaži bez ostavljanja uljnih tragova i djeluje kao snažan antioksidans. Svilenkasta nježna tekstura kreme koja ne ostavlja masni trag na koži. Idealna zaštitna krema u dvije faze koja istovremeno odbija i apsorbira sunčeve zrake. Štiti kožu od prejakog sunca da ne izgori i da zbog oštećenja ne stari. Zaštita od UVA & UVB zraka kao i infra crvenih zraka. Dubinski vlažeći kožu djeluje umirujuće . Preporučljiva za cijelo tijelo i lice kod svih tipova koža. SPF 30. Pevonia International i Skin Cancer Fundation osnovali su Pevonia Botanica Melanoma Research Grant kojom žele upozoriti i osvjestiti ljude o opasnosti melanoma kože. Organizacija izdvaja veliku količinu novaca za medicinska i klinička istraživanja raka kože i supstanci koje se upotrebljavaju u kremama za zaštitu od sunca.

Beauty Institut Alla Via
Selska 3/2
tel: 01/3768-786
mob: 099/7676-820
www.studio-institut.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.