Jaja, zvijezde uskršnjeg stola, dugo su bila na lošem glasu. Prepuni kolesterola, izazivači alergija, lako pokvarljivi... Ok, ali imaju jaja i svoje drugo lice - izvrsna su za dobar vid, zdrave mišiće, neophodna za trudnice... I još toliko toga dobroga donose našem zdravlju

jaja za zdravljeJaja su na vrlo lošem glasu - napada ih se da su prepuna kolesterola, da izazivaju alergije, da se brzo kvare... Prva asocijacija na riječ salmonela, mnogima su upravo jaja. Međutim, situacija nije baš tako crno-bijela. Vrlo dugo, jaja su se smatrala stopostotnim neprijateljem osoba koje pate od visoke razine kolesterola. I, nikako ih se nije smjelo jesti, jer je postojao rizik da se postotak LDL kolesterola (onog „lošeg") naglo povisi. A zapravo, nedavne su studije pokazale da hrana sudjeluje samo ¼ u sveukupnom postotku LDL kolesterola, dok ostali dio proizvodi sâm organizam. Dakle, ponekad pojesti jedno jaje ne predstavlja nikakvu posebnu opasnost.

Sve blagodati jaja za zdravlje

Osim toga, jaje je izvrsno za vid, jer je bogato karotenoidima, sastojcima koji se nakupljaju u retini (mrežnici oka) i pospješuju selektivnu filtraciju UV-a i svjetlosti. Karotenoidi su poznati i po svom antioksidativnom djelovanju i posebno djelotvorni u borbi protiv oštećenja stanica što može dovesti do sljepila.

Danas liječnici preporučuju konzumiranje barem jednog jajeta tjedno. Izvor neophodnih proteina za gradnju mišića (2 jaja daju istu količinu proteina kao i jedan mesni odrezak od 100 g), jaje je nisko kalorično (90 kcal za jaje od 60 g). A je li potrebno uopće reći koliko je važno u držanju dijeta. Jaje je jedan od šampiona dijeta! A sa pojavljivanjem tzv. omega 3 jaja, ono je zavladalo i na području masnih kiselina koje se posebno preporučuju u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti.

Jaje je glavni saveznik trudnicama. Daje im proteine bogate aminokiselinama važnim za dobar razvoj tkiva fetusa, a željezo i vitamini A i D pospješuju čvrstoću skeleta i dobar rast.

Evo još neke informacije: temeljni proizvod za cjelokupnu populaciju, jaje je jedna od namirnica životinjskog porijekla najkorištenija na cijelome svijetu. Sastav jajeta, savršeno stabilan i neovisan o uvjetima uzgoja i hranjenja što se tiče njegovih glavnih sastojaka, može biti obogaćen trenutačno vrlo traženim nutritivima u ljudskoj prehrani kao što su esencijalne masne kiseline, antioksidansi, vitamini i omega 3.

jaja za zdravlje

Negativna strana

Negativna strana jajeta je izazivanje alergije kod 0,25% odraslih osoba i 0,5% djece ispod 5 godina. To je upravo razlog zašto se ne preporuča uvođenje jaja u prehranu sasvim male djece. U većini slučajeva, ta alergija nestaje sama od sebe u mladenačkoj dobi.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.