Na Cvjetnom trgu u Zagrebu održan je 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Cilj ove akcije je osvijestiti žene da brinu o intimnom zdravlju i potaknuti ih na redovite kontrole, a podržale su je i mnoge osobe iz javnog života

dan mimoza zagreb eljuga

U organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo i osobe s invaliditetom, a u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar, sada već tradicionalno održana je ova važna akcija. Edukacija o važnosti informiranja o HPV-u i njegovoj ulozi u razvoju predstadija i samog raka vrata maternice, također i o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice.

dan mimoza zagreb eljuga

Svojim dolaskom podršku su uz brojne građane, pružile i mnoge stručne osobe, kao i osobe iz javnog života; dr. sc. Ivan Ćelić (zastupnik i izaslanik predsjednika Sabora i član Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku), prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak (Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, ravnateljica), dr. Renata Sabljar-Dračevac (Hrvatski sabor – Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, predsjednica), dr. sc. Danijela Dolenc (zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba), Davorka Moslavac Forjan (izaslanica predsjednika Gradske skupštine – gradska zastupnica), prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., specijalist epidemiolog (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti), prim. dr.sc. Marija Bubaš (državna tajnica u Ministarstvu zdravstva), doc. prim. dr. sc. Dražan Butorac, dr. med. (predsjednik društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice HLZ-a), dr. Neda Vrban Ferenčić (tajnica Hrvatske lige protiv raka),  Anita Galić (voditeljica think tanka za zdravstvo Health Hub), prof. dr. sc. Damir Eljuga dr. med. (predsjednik Hrvatske lige protiv raka) i mnogi drugi.

dan mimoza zagreb eljuga

Svi prisutni simbolično su akciju podržali kupnjom mimoza, a ovogodišnji Dan mimoza po prvi put je održan i u digitalnom obliku, uz partnerstvo s domaćom aplikacijom Meddox koja je omogućila svojim korisnicima digitalno preuzimanje mimoza. Svoju podršku akciji je do sada dalo 1250 korisnika, a za svakog korisnika koji je preuzeo digitalnu mimozu Meddox donira iznos Hrvatskoj ligi protiv raka. Hrvatska aplikacija tako je omogućila svima da sudjeluju u akciji i pruže svoju podršku kako bi se povećala svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Svoje je povjerenje Meddoxu dalo već gotovo 12 tisuća korisnika koji koriste aplikaciju kako bi digitalno pohranili svoje medicinske dokumente, bolje razumjeli medicinske izraze kroz zdravstvene rječnike, ali i povećali vođenje brige o vlastitom zdravlju.

dan mimoza zagreb eljuga

Rak vrata maternice prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Republici Hrvatskoj u posljednjih deset godina od raka vrata maternice oboljelo je 3174 žena. U Hrvatskoj je upravo to razlog organiziranja javnozdravstvenih akcija, čiji je cilj podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze te da su redoviti ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test, nužni kako bi očuvale vlastito zdravlje.

dan mimoza zagreb eljuga

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u 2020. godini bilo je 276 oboljelih od raka vrata maternice (stopa 12,6/100 000). Prema podacima baze uzroka smrti, u 2020. godini 126 žena umrlo je od raka vrata maternice, od čega je 37 % bilo mlađe od 60 godina. U 2021. godini umrlo je 122 žena od ove bolesti. Rak vrata maternice je po pojavnosti kod žena u dobi od 30 do 39 godina bio treće sijelo raka u žena.  U Hrvatskoj je od 2015. godine svim djevojčicama i dječacima osmog razreda osnovne škole omogućeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a koje se organizirano provodi u nadležnim školskim ambulantama.

dan mimoza zagreb eljuga

U suradnji Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, preko aplikacije Terminko.hr, mladi do 25 g. mogu rezervirati  svoj termin za cijepljenje ukoliko su ga propustili u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova 62a. Mogu se cijepiti srednjoškolci i studenti, ali i svi drugi mladi do 25-te godine života. Nadoknadno cijepljenje može se obaviti i u nadležnim školskim ambulantama za srednje škole i fakultete.

dan mimoza zagreb eljuga

"Želja nam je da ovom javnozdravstvenom kampanjom potaknemo žene na redovite odlaske na ginekološke preglede, a djevojke i dječake na cijepljenje protiv glavnog uzročnika ovog raka, a to je humani papiloma virus (HPV)", izjavio je pokretač Dana mimoza i predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. sc. Damir Eljuga.

dan mimoza zagreb eljuga

Edukacijom, cijepljenjem i probirom možemo postići globalne ciljeve Svjetske zdravstvene organizacije, a to je eradikacija raka vrata maternice!

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.