Uskoro će stići sezona borovnica, tih veselih tamnoplavih bobica koje osim divnog okusa imaju i niz blagotvornih učinaka na zdravlje - ublažavaju gastrointestinalne smetnje, ublažavaju PMS, „jačaju" krv, čuvaju vid... Ne oklijevajte uživati u njima, posebno su fantastične sa sladoledom!

borovnice sa sladoledom

Borovnice, još ih nazivamo i bobicama, vrsta su bobičastog voća iz porodice glavočika, kao i brusnice. Njihovo je stablo zapravo mali grm koji raste polagano, a njihova glavna prednost za naše zdravlje jest činjenica da su prepune antioksidansa. Crne borovnice su nešto sitnije od tamnoplavih borovnica, ali su vrlo slične po okusu. Boja crnih borovnica je crno-ljubičasta i poznata po korištenju za bojenje kože i odjeće.

Umiruju probavne smetnje i PMS

U fitoterapiju (liječenje biljkama), borovnica je ulazila postepeno. U Europi, neki stomatolozi preporučuju je za ispiranje usne šupljine prije i poslije pranja zubi kako bi se došlo do zona do kojih se ne može doći keficom za zube. Borovnica se već godinama koristi u cijelom svijetu za prirodno liječenje kod simptoma proljeva, za „jačanje" krvi, jačanje desni, zaštitu kože od iritacija i infekcija i kao pomoć za smirenje gastrointestinalnih smetnji.

Poznata je također za ublažavanje bolova u trbuhu kod menstrualnog sindroma, sadrži gliko-kinin (a njegov glikemički indeks je niži od šećera), koji održava krvni tlak na normalnoj razini. Još mnoge druge vrline se pridaju borovnici, posebno ako je konzumirana u obliku čaja za liječenje grlobolje, vrlo je učinkovita kao anti-age sredstvo, a djelotvorna je i u sprječavanju problema krvotoka.

borovnice za zdravljeUloga borovnice u zaštiti vida

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, britanski piloti su izjavili da im se poboljšao noćni vid jer su konzumirali pekmez od borovnice. Ta izjava potaknula je Ratnu Mornaricu da napravi s tim u vezi jednu studiju, koja je pokazala da nema znanstvenog dokaza kojim bi se mogla potvrditi uloga borovnice u poboljšanju vida. Međutim, borovnica se koristi u tradicionalnoj medicini za sprječavanje širenja degeneracije makule, bolesti koja uzrokuje oštećenje središnjeg dijela mrežnice obično kod osoba starijih od 50 godina, a može se također koristiti u prevenciji katarakte (mrene).

Učinci borovnice u zaštiti očiju i osjetljivih dijelova oko mrežnice proizlaze iz flavonoida (spojeva prisutnih u mnogim vrstama voća i povrća). Pri jednom kliničkom ispitivanju (ispitanici su uzeti nasumce), 50 volontera koji su patili od mrene, primali su, kroz četiri mjeseca, vitamin E i ekstrakt borovnice. Rezultati ispitivanja pokazali su da se napredovanje mrene uspješno zaustavilo.

Problematični dodaci prehrani na bazi borovnice

Borovnica je voće koje može svatko konzumirati. Međutim, ako netko želi konzumirati borovnicu u obliku dodataka prehrani, valja se posavjetovati s liječnikom, jer ona u tom obliku može izazvati neželjene nuspojave: proljev, tegobe u trbuhu, glavobolje ili vrtoglavice. Zato, koristite ekstrakt borovnice samo po preporuci liječnika.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.