Batat je energetski visokovrijedna namirnica, izuzetno važna posebno za ljude koji imaju problema s povišenim šećerom u krvi i čije zdravlje ovisi o stabilnoj razini glukoze. Naime, zbog vrlo niskog glikemijskog indeksa koji omogućava slabiju apsorpciju glukoze, konzumacijom batata nema štetnog stresa za organizam

batat

Batat mnogi zamjenjuju s krumpirom iako su te dvije namirnice slične načelno samo po izgledu (po kemijskom sastavu jesu srodne, ali prehrambeno su vrlo različite). Batat je brašnasti gomolj nalik repi prepoznatljivog slatkog okusa. To je višegodišnja biljka iz porodice slakova (Convolvulaceae) i nema nikakve sličnosti s krumpirom (Solanum tuberosum L.). Plodovi batata su žute, narančaste i crvene boje, a za jelo ga je najbolje pripremiti slično kao i krumpir, odakle (osim zbog izgleda) i njegov najčešći naziv "slatki krumpir".

Batat možete jesti kuhan, kao pire, pečen u pećnici... Iznimno je ukusan uz pečenja i povrće. Jestivi su i njegovi mladi listovi koji se pripremaju i jedu kao špinat ili blitva.

Batat uspijeva u mediteranskim zemljama, a domovina mu je Južna Amerika. Sadrži visoki postotak škroba, ali malo šećera. Osim što je odličnog okusa, batat je veliki izvor minerala i vitamina pa tijelo opskrbljuje važnim antioksidansima. Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena. Također, količina od samo 140g batata u potpunosti osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan jer štiti organizam od srčanih problema i začepljenja krvnih žila.

Batat je energetski visokovrijedna namirnica, izuzetno važna posebno za ljude koji imaju problema s povišenim šećerom u krvi i čije zdravlje ovisi o stabilnoj razini glukoze. Naime, zbog vrlo niskog glikemijskog indeksa koji omogućava slabiju apsorpciju glukoze, konzumacijom batata nema štetnog stresa za organizam. Osim toga, batat je bez masti, kolesterola i sadrži vrlo malo natrija (čija prevelika količina može biti uzrokom povišenog krvnog tlaka). Usto, batat je izvor biljnih vlakana, koja su nužna za zdravu probavu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.