Usprkos novonastaloj zdravstvenoj situaciji na globalnoj razini, godišnje doba u koje smo ušli donosi jednostavnost i želju za slobodnim kretanjem, novim susretima, želju za odmorom i odmakom od COVID-a 19, radnih aktivnosti, dnevnih „must do“ lista Usklađivanje godišnjih odmora, ali i menstrualnih ciklusa, pojedinim žena predstavlja značajnu stavku. Posebice u žena čije su mentruacije izrazito bolne, obilne i dugotrajne

seks, ljeto, menstruacija

Sigurno nitko ne priželjkuje bolna, obilna, duga krvarenja u trajanju od 7-8 dana tokom 10-tak dana godišnjeg odmora. Upravo bolnost tijekom menstruacije (dysmenorrhea) koja pojedinim ženama onemogućuje i radnu aktivnost nastaje kao posljedica oslobađanja tvari (prostaglandini, arahidonska kiselina) unutar sluznice maternice (endometrij) te dovodi do nepravilnih grčevitih stezanja materničnog mišića što uzrokuje muklu, centralno smještenu, zdjeličnu bol.

Zbog lokalnog širenja navedenih tvari (prostaglandina) unutar male zdjelice može doći i do proljevastih stolica. Iznimno je važno imati na umu da je primarna dismenoreja, vrlo često prvi znak endometrioze, bolesti koja nastaje kao posljedica uraštanja tkiva sluznice maternice unutar materničnog mišića ili njegovim rasapom po sluznici male zdjelice, stijenke mjehura, debelog crijeva ili jajnika.

Obilna i bolna krvarenja popraćena snažnim neugodnim grčevima, poput truda, mogu biti uzrokovani tumorima maternice, posebice miomima smještenima unutar središnjeg dijela maternice, polipima sluznice maternice, upalnom bolesti u maloj zdjelici ili intrauterinim ulošcima (spirala). Upravo temeljem ovih spoznaja, u dogovoru s liječnikom, korekcija pojedinih stanja može znatno doprinijeti u kvaliteti korištenja toliko dugoočekivanog godišnjeg odmora.

Stoga u dogovoru s ginekologom pomoću oralnih kontraceptiva (OK) možemo relativno jednostavno pomicati datume ciklusa onako kako to nama odgovara i umanjiti ili čak izbjeći pojedine nepovoljnosti. Moramo znati da korisnice kontraceptivnih hormonskih pripravka (oralni kontraceptivi, hormonski naljepci, hormonski vaginalni prsten, hormonska spirala) imaju znatno oskudnija i kraća krvarenja u odnosu na razdoblje prije korištenja navedenih sredstava. Korisnice mehaničkog materničnog uloška (spiral) bilježe dulja i oblnija krvarenja u odnosu na razdoblje prije njezina korištenja.

Ciklički menstruiramo svakih 23-35 dana što se smatra urednim menstrualnim ciklusom, prosječan ciklus u mlađih žena traje 30-33 dana, a u četrdesetogodišnjakinja dinamika ciklusa nešto je kraća između 24-26 dana. Ciklus uvijek brojimo od 1. dana krvarenja.

Mala jednostavna pravila koja puno znače i mogu doprinijeti boljem i ugodnijem ljetu:

1. Ako već uzimamo oralnu hormonsku kontracepciju, došavši do zadnje tablete ne prekidamo niz, već nastavljamo dalje bilo do kraja sljedeće pločice, znači 42 dana u kontinuitetu, ili do datuma do kada nama odgovara. Prekidom uzimanja OK otprilike u roku od 2 do 8 dana nastupit će krvarenje koje će označavati i početak novog ciklusa. Isto navedeno vrijedi i za vaginalni prsten koji otpušta estrogen i progesteron (koji može ostati punih 4 tjedna u rodnici)

2. Ako želimo ubrzati i «odratiti» našu menstruaciju, a već smo na kontraceptivima tada prekinemo s njihovim uzimanjem i ubrzo nastupa kravrenje. Tu morate biti oprezni jer se koji put dogodi da zbog naglog prekida uzimanja oralnih kontraceptiva (koji su danas mahom svi nisko dozažni), a neposredno nekoliko dana kako ste ih počeli uzimati, može nastupiti dugotranije krvarenje uzrokovano hormonalnom neregularnošću. Odlučite li se na ovu mogućnost budite u vezi s vaši ginekologom.

3. Ako imate izrazito obilna i dugotrajnja krvarenja, a zadvoljavate sve uvjete (negativni brisevi na spolne bolesti, nemate uređenu duplikacijsku anomaliju maternice, niste trudni, ne planirate trudnoću u skorije vrijeme i imate uredan papa obrisak) u dogovoru s vašim ginekologom postavite hormonsku spiralu s lokalinim hormonalnim učinkom, koja će drastično smanjiti obim i duljinu krvarenja. Omogućit će vam sasvim druge uvjete života, menstruacije će biti oskudne ili jedva zamjetne. U pojedinih žena čak i nema menstruacijskog krvarenja, kontraceptivna sigurnost je gotovo 100% i obzirom da ne predstavlja abortivno sredstvo već svojim lokalnim hormonskim djelovanjem onemogućuje začeće, vrlo je prikladna za žene koje iz vjerskih uvjerenja ne koriste spiralu.

Predrasude koje ne stoje!

Tijekom menstraucije se ne možemo kupati – možemo naravno, ali moramo poštovati pojedina pravila, nije uputno da je more hladno, neposredno po kupanju tijekom kojeg možete koristiti tampon, menstrualnu čašicu, promijenite kupaći kostim i zamijenite tampon, dok menstrualnu čašicu mijenjajte uobičajenom dinamikom. Održavajte svoju higijenu i na moru, redovitim tuširanjem, redovitim mijenjanjem uložaka i tampona ili menstrualnih čašica.

seks, ljeto, menstruacija

Higijenski ulošci moraju se redovito mijenjati, tamponi kao i menstrualne čašice za vaginalnu uporabu obavezno svakih 4, maksimalno do 6 sati, uz neposredno pranje ruku prije i poslije njihove aplikacije u vaginu. Svakako treba izbjegavati korištenje tampona dulje od 8 sati odnosno tijekom noćnog dugotrajnijeg odmora. Poželjno je korištenje pamučnog rublja tijekom trajanja menstruacije.

Važno je napomenuti da svaki član obitelji mora koristiti isključivo svoje ručnike, a ne bi bilo na odmet koristiti ručnike samo za «intimne» dijelove tijela uz njihovo redovito mijenjanje i održavanje. Poželjni su oni koji se brzo suše (platneni, pamučni) jer time onemogućujemo razvoj mikroorganizama.

Sama menstruacija ne štiti vas od neželjene trudnoće, vrlo često se žene oslanjaju na spolne odnose tijekom posljednih nekoliko dana menstruacije (5,6, 7 ili 8 dan ciklusa) s posvemašnjim uvjerenjem da su zaštićene od trudnoće. Nerijetko se dogodilo da se upravo tada ostvari trudnoća jer morate imati na umu da spermiji žive i do 72 sata i ako se dogodi ovulacija 10,11,12 umjesto 14 dan ciklusa, eto trudnoće. Također morate imati na umu da je krv izuzetno dobro hranilište i ako u vrijeme posljednih dana menstruacijskog krvarenja prakticirate nezaštićeni spolni odnos, a nedovoljno poznajete svojeg partnera mogućnost infekcije je znatno veća kao i njezine posljedice.

seks, ljeto, menstruacija

I ono što je izuzetno važno, more donosi i brze ljubavi, imajte stalno na umu ne samo zaštitu od neželjene trudnoće, već i od spolno prenosivih bolesti. Regulacijom ciklusa pomoću oralnih kontraceptiva zaštićujemo se od neželjene trudnoće, ali ne i od spolno prenosivih bolesti. Svaki novi partner ujedno otvara mogućnost i nove infekcije, tijekom odnosa istodobno smo ne samo s njime već i sa svim njegovim partnericama i njihovim partnerima stoga mogućnost od spolno prenosive bolesti ubrzano raste. Svakako je najbolja zaštita od spolno prenosivih bolesti kondom, bilo muški - bilo ženski (Femidon).

Volite sebe, svoju budućnost, vodite igru i inzistirajte na upotrebi kondoma!

prim dr sc ulla marton

Piše: Prim.dr.sc. Ulla Marton, dr.med
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:
intimina

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/ 
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.