GlutenBio – trgovina bez glutena organizira niz edukativnih događanja tijekom svibnja kako bi podigli svijest javnosti o celijakiji i posljedicama njezina nepravovremenog otkrivanja, zanemarivanja i nepravilnog liječenja

celijakija

Celijakija je doživotna autoimuna bolest koju uzrokuje konzumacija glutena i njemu srodnih bjelančevina koje se nalaze u pšenici, raži, ječmu te katkad i u zobi. Procjenjuje se kako 1 od 100 osoba boluje od celijakije, no u mnogih oboljelih ostaje neprepoznata. Pogađa sve uzraste, ali je češća u žena, a jedini lijek je stroga i doživotna bezglutenska dijeta. 

Neprepoznata i/ili neliječena celijakija povećava rizik od komplikacija probavnog i drugih sustava u tijelu koji se mogu mainfestirati u obliku anemije, osteoporoze, poremećaja rada gušterače, smanjenja plodnosti, glutenske ataksije, epilepsije, upale srčanog mišića ili psihijatrijskih poremećaja. 

U susret Međunarodnom danu celijakije, koji se obilježava 16. svibnja, GlutenBio - trgovina bez glutena organizira niz edukativnih događanja tijekom svibnja kako bi podigli svijest javnosti o ovom opasnom poremećaju i posljedicama nepravovremenog otkrivanja, zanemarivanja i nepravilnog liječenja. U sklopu aktivnosti održat će se kulinarske radionice poznatih domaćih majstora kuhanja koji će pokazati koliko prehrana bez glutena može biti ukusna i privlačna i predavanja stručnjaka iz područja medicine i prehrane, koji će staviti naglasak na nužnost striktne dijete koja jamči učinkovito liječenje.

PROGRAM:

5. 5. KUHAJMO S MELKIOROM BAŠIĆEM: Nove tehnike kuhanje bezglutenskih jela

Renomirani hrvatski chef otkriva kako neka od najpopularnijih jela domaće kuhinje mogu biti fina i ukusna – i bez glutena.

12. 5. ŽIVOT JE SLADAK S PETROM JELINIĆ: Slastice s potpisom – bez glutena

Jedna od najboljih slastičarki u Hrvatskoj upoznat će vas sa zavodljivim svijetom slatkih zalogaja – gluten free, naravno.

19. 5. DELICIOUS AND HEALTHY BY MAJA BREKALO: Sirove slastice

Jedna od najboljih hrvatskih food blogerica i autorica niza kulinarskih knjiga upoznat će vas sa bogatim svijetom sirovih slastica.

24. 5. SVAKODNEVICA S CELIJAKIJOM: Ervina Bilić, dr. med. specijalist neurologije, i sama boluje od celijakije, otkriva kako kvalitetno živjeti s ovom bolešću te što je nužno za njezino učinkovito liječenje.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.