Iako nam je ljetno vrijeme bilo promjenjivo, tople temperature sa sobom često nose dodatne otegotne okolnosti za trudnice. Jedna od najčešćih boljki je upravo oticanje (pogotovo nogu), koje se u toplijim mjesecima pojačava, pa vam danas nosim savjete kako si pomoći i olakšati kod ovih tegoba

una pasic kolumna oticanje u trudnoci

Kad govorimo o "normalnom" oticanju, bitno je razumjeti zašto do njega dolazi. Naime, u trudnoći žena proizvodi i do 50% više tjelesnih tekućina kako bi se zadovoljile potrebe za razvoj bebice, kao i podržao sam tijek trudnoće. Višak tekućine u tom smislu je normalan, pa i poželjan (omekšava tijelo i priprema zglobove za rađanje). No pritisak samog rasta trbuha, odnosno maternice, na venski sustav ponekada uzrokuje povećani tlak u žilama, što može prouzročiti oticanje. Također, sjedilački način života (koji je ponekad izraženiji u trudnoći) otežava limfnom sustavu izbacivanje limfe, a i hormoni u trudnoći mogu remetiti izlučivanje soli. Sve to može izazvati dodatno oticanje.

una pasic kolumna oticanje u trudnoci

Pa kako si onda pomoći? Evo nekoliko savjeta koji bi mogli biti od pomoći!

  • Držite noge povišene i nježno se krećite. Kada ste u prilici, dignite noge tako da budu iznad razine srca, i slobodno se krećite i vježbajte (nježno i prilagođeno). To potiče cirkulaciju, što smanjuje oticanje. Kad je riječ o vježbama, imajte na umu šetnje, yogu, pilates, plivanje i slične vježbe koje mogu biti od velike pomoći.
  • U prehrani izbjegavajte pretjerano korištenje rafinirane soli, šećera i bijelog brašna, odnosno rafinirane ugljikohidrate, koji mogu pogoršati oticanje, ali u prehranu uvedite više namirnica koje su bogate kalijem, kao što su banane, avokado, lisnato povrće…
  • Ne zaboravite piti puno tekućine, pogotovo vode. Iako se čini kontraproduktivno jer oticanje je zapravo zadržavanje vode, kada ste adekvatno hidrirani pomažete tijelu izbaciti višak vode koji uzrokuje oticanje. Odlični izvori tekućine su, osim vode, kokosova voda, poneki svježi sok, čaj, puno povrća i voća… no izbjegavati kavu, koja dehidrira, te gaziranu vodu koja je puna natrija.
  • Kupke od Epsom soli (magnezijev sulfat, gorka sol) mogu biti od pomoći (i kod oticanja, a i kod grčenja u stopalima ili listovima). Bitno je u trudnoći paziti da voda u kadi ne bude prevruća, ali da bude dovoljno topla i ugodna te da se soli mogu rastopiti. Ako nemate kadu, možete napuniti lavor i napraviti kupku za noge.

una pasic kolumna oticanje u trudnoci

Jedan savjet, koji je često zanemaren, ali zapravo može biti od goleme koriste je poticanje limfnog sustava na rad. Ovo je ključno jer time pokrećemo limfu u organizmu i izbacujemo višak vode koji nam nije potreban. Naš limfni sustav razlikuje se od naše cirkulacije koja pumpanjem srca sama sebe pokreće, dok limfa nema tu sposobnost i ovisi o našem kretanju i radu na tijelu. Osim već spomenutih nježnih kretnji i vježbi, od velike koristi je masaža. Masažu možete izvoditi sami ili otići na specijaliziranu masažu. Ono što je bitno je pronaći nekoga tko ima iskustvo rada s trudnicama te ako nude opciju limfne drenaže, da se odlučite za tu tehniku.

Kod oticanja stopala, ako masirate sami sebe, treba to činiti u smjeru srca, a može se koristiti bazno ulje u koje je nakapano malo eteričnog ulja naranče (za točne količine je najbolje pitati aromaterapeutkinju s iskustvom rada s trudnicama).

una pasic kolumna oticanje u trudnoci

Često se može preporučiti čaj od maslačka kao podrška bubrezima za izbacivanje viška vode, no s obzirom na to da se radi o jakom diuretiku, s njim treba pažljivo i konzumira se povremeno. Nježnija alternativa s brojnim benefitima u trudnoći je kopriva, no kod ovakvih biljnih pripravaka svakako se treba savjetovati sa stručnjakom!

Također, dobra ideja je nositi udobnu odjeću, pogotovo obuću ako ste dugo na nogama, kako biste su olakšali kretanje! Povremeno korištenje kompresijskih čarapa (pogotovo ujutro čim se probudite) može prevenirati gora oticanja kroz dan!

Imajte na umu da oticanje, uz druge simptome, može biti znak ozbiljnijih patologija te se u takvom slučaju svakako javite svojoj liječnici. Neke stvari na koje trebate pripaziti su nagla oticanja, pogotovo ruku i lica, te ako uz oticanje imate simptome kao što su glavobolja, mutan vid, probleme s disanjem…

una pasic kolumna oticanje u trudnoci

Piše: Una Pašić Gregović, doula i edukatorica
Photo: Stoodio Soo

Web: www.una-bridged.com
Instagram: https://www.instagram.com/una.bridged/

Powered by:

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/ 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.