Poznata je stvar kako je jedna jabuka dnevno jamac zdravlja, ali ona je također važna za održavanje vitke linije jer je niskokalorična i dobro utažuje glad. Izlika za ne-grickanje jabuka nema!

jabuke

Ako redovito jedete jabuke, sigurno ćete izbjeći mnoge zdravstvene probleme, tako je pokazala još jedna, najnovija, studija koja je jesenas predstavljena na Kongresu Experimental Biology u San Diegu u Kaliforniji. Osobe koje redovito konzumiraju jabuke smanjuju za 27% rizik od metaboličkog sindroma, a to je skup abnormalnih stanja koja povećavaju rizik kako od kardiovaskularnih bolesti, tako i od dijabetesa tipa 2.

Prema studiji, koja se oslanja na podatke dobivene između 1999. i 2004. u anketi koju je provodio National Health and Nutrition Examination, one osobe koje jedu jabuke ili proizvode na bazi toga voća imaju manje povišen krvni tlak. Osim toga, ljubitelji jabuka imaju mnogo manji obujam struka.

Koji su aduti jabuke za zdravlje?

- jabuka od 150 grama daje između 60 i 75 kalorija

- bogata je vlaknima

- bogata je antioksidansima

- odlična za utaživanje gladi

- odlična za sprječavanje žeđi jer sadrži 85% vode

Hranjivost

Sadrži mnogobrojne vitamine koji se nalaze u njenoj koži: zato je treba jesti s kožom ili u kompotu. Sadrži mineralne soli: kalij, magnezij, fosfor... Smanjuje apsorpciju kolesterola i masnoća u crijevima i potrebu za grickanjem jer daje jak osjećaj sitosti. Praktična je - vrlo ju je lako transportirati i može se konzumirati posvuda.

Omogućava održavanje idealne razine šećera u krvi tijekom obavljanja fizičke aktivnosti, zahvaljujući fruktozi (voćnom šećeru) i ugljikohidratima koje sadržava. A smanjuje i rizik od raka debelog crijeva i kardiovaskularnih bolesti (prema studiji koju je objavio njemački znanstveni časopis Journal of Nutrition).

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.