Malim svakodnevnim navikama smanjite rizik od debljanja. Donosimo vam popis vrlo jednostavnih i lako provedivih savjeta, koji će vas čuvati od nabacivanja suvišnih kilograma koji nisu samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni problem

brojenje kalorija, dijetaNažalost, debljina se pretvorila u pravu epidemiju, i to jedinu epidemiju u povijesti čovječanstva kod koje se ne radi o infektivnoj bolesti. Za nju, dakako, nema cjepiva, ali ima učinkovitih savjeta za promjenu načina života koji će dovesti do njenog sprječavanja.

Najalarmantnija je činjenica da debljine nisu pošteđeni ni djeca ni mladi. U razvijenim zapadnim zemljama (Amerika i Zapadna Europa), jedno dijete od njih 6 je danas predebelo. Koji su razlozi? Djelomično genetski faktori, ali naročito loša prehrana i nekretanje. Uvijek pritisnuti vremenom, više ne pripremamo uravnotežene domaće obroke, a industrijska jela često imaju velik broj kalorija.

Što se djece tiče, mnoge su marketinške strategije i kampanje osmišljene da ih „zavedu": televizijske reklame (87% reklamiranja suviše masnih ili previše slatkih proizvoda), slatkiši izloženi na blagajnama trgovina, igračke i igrice koje se poklanjaju uz kupljene slatkiše...

Treba brzo djelovati i uzeti stvari u svoje ruke, jer debljina kod djeteta vodi debljini u zrelijoj dobi, naravno sa svojim udjelom u raznim komplikacijama: kardiovaskularni rizici, bolesti zglobova i kostiju, visoki tlak, bolesti metabolizma, krvožilna insuficijencija, respiratorne komplikacije, psihičke tegobe...

Donosimo vam stoga nekoliko pametnih pravila ponašanja u borbi protiv kilograma:

Nadzirite broj kalorija na etiketama industrijske hrane, jer se kalorijska vrijednost gotovih prehrambenih proizvoda neprestano povećava.

Izaberite dobar trenutak za obavljanje kupovine, pa zato odlazite u nabavku namirnica poslije jela. Na taj način manje dolazite u iskušenje da kušate nešto „posebno". Evo još jedan dobar način: pripremite listu pazeći na uravnoteženost vašeg jelovnika za cijeli tjedan. Nijedna živežna namirnica nije a priori zabranjena. Ako su prženi krumpiri vaš mali slatki grijeh, dopustite si jednu porciju tjedno i onda to popravite sa zelenim povrćem u slijedećem obroku.

Izbjegavajte slatka gazirana pića, jer je nedvojbeno najbolje piće voda, crni čaj ili biljni čajevi (barem 1,5 l dnevno). Alkohol i gazirana pića su kalorični. 

Sa slatkišima lagano, pa stoga kako biste izbjegli da djeca grickaju po cijeli dan, ispraznite kuhinjske police od svega što bi ih moglo potaknuti da popuste u vašoj odsutnosti i dočepaju se slatkih ili slanih kolača, bombona, sladoleda... Mliječni proizvodi i voće zamjenjuju slatkiše.

Krećite se pametno
, tako da se više trošite u svakodnevnim aktivnostima: siđite jednu tramvajsku ili autobusnu stanicu prije cilja i hodajte, vozite bicikl od kuće do ureda, penjite se stepenicama itd.

Mršavljenje nije jedini cilj i zato si nemojte lagati: bavljenje sportom nije dovoljno za zdravlje bez uravnotežene prehrane. Osim učinka „vitkosti", sport poboljšava apsorpciju kisika i metabolizam, povećava plućni kapacitet, mišićnu masu i pospješuje eliminaciju toksina.

Lagana večera i u krevet! - jer studije pokazuju da nedostatak sna povećava rizik od depresije i njenog „samoliječenja" hranom.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.