Svi ste barem jednom u životu napravili popularne trbušnjake - malo tko ne zna kako se oni izvode. Međutim, moram vam reći da trbušnjaci – pupak na kralježnicu, bezbroj ponavljanja i polovično podizanje trupa iz ležanja i nije najbolje za vaš trbuh. Trbuh ili kako ga danas u širem izdanju vole zvati core (jer obuhvaća puno veću mišićnu skupinu), je centar našeg tijela i iz njega kreću svi pokreti. Ili bi barem trebali

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Movement Balance System

Puno je priča oko core treninga, neka vas to ne zbuni. Jedna je istina, prirodni core trening izvodili ste kao šestomjesečna beba, potpuno sami i prirodno. Taj prirodni fenomen svakodnevno nastojim osvijestiti kod svojih klijenata. Nije to otkrivanje tople vode, već znanje o bazičnim pokretima.

Međutim, ako ga pravilno ne trenirate nećete postići njegovu primarnu funkciju – zaštitu kralježnice, a čvrstoća trbuha bazirana samo na vanjskoj muskulaturi neće vam biti funkcionalna u svakodnevnom životu. Ako fleksibilnost i funkcija pokreta nisu na zavidnom stupnju vježbe za trbuh (core) bit će teške za izvođenje ili ćete ih izvesti, ali bez maksimalne koristi od te vježbe. Kompenzatorni pokreti koji će uslijediti kako biste napravili vježbu umanjit će učinak trbušnjaka. 

Testirajte svoje kompenzacije, kod sljedećeg izvođenja trbušnjaka provjerite koliko vježbu izvlačite pomoću mišića natkoljenica. Pitate se kako onda raditi pravilno? Prvi korak je precizno testiranje, terapeutski testovi koji otkrivaju disfunkcije, te osvješćivanje gdje su kompenzacije prilikom izvođenja vježbi. Tek tada možete biti sigurni da se nećete ozlijediti ili raditi bez maksimalnog učinka. Kad to učinite moći ćete uzeti medicinku ili neko drugo vanjsko opterećenje, zauzeti pravilan stav i uz kontrolirane rotacijske kretnje, lijevo desno snažno aktivirati refleksne unutarnje mišiće uz kralježnicu, ali i one vanjske.

trčanje za ravan trbuh

Ako niste baš od onih koji vole zasebno izvoditi vježbe za trbuh, još uvijek je najbolja vježba na svijetu za trbušne mišiće - trčanje. Tijekom svakog treninga nastojim svojim klijentima ubacivati intervale s trčanjem, jer znam da će rezultati (lijepo oblikovan trbuh) tada biti puno brži. Trbušni mišići se tijekom trčanja refleksno pale. Ne aktivirate samo jednu skupinu mišića tijekom trčanja, već cijelu trbušnu i leđnu muskulaturu.

Pronađite dobre tenisice, dobru podlogu za trčanje, a ako imate problema sa zglobovima, savjetujete se sa stručnjakom i ništa vas više ne sprečava da od svojeg trbuha do ljeta napravite čudo, jer čuda postoje, zar ne?

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.